Μένει σε Αλληλεγγύη και Γιώργο Παπαδόπουλο η έδρα της Λεμεσού

Στο Κίνημα Αλληλεγγύη και ειδικότερα στον Γιώργο Παπαδόπουλο θα παραμείνει η από προχθές χηρεύουσα βουλευτική έδρα της Λεμεσού, καθότι η λύση που αποφασίστηκε να δοθεί στο μείζον θέμα που προέκυψε με την προχθεσινή απόφαση ακύρωσης της ανακήρυξης του κ. Παπαδόπουλου από το Εκλογοδικείο, είναι η νομοθετική ρύθμιση.
 
Αυτό αποφασίστηκε σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία, στην παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.
 
Θέση του Γενικού Εισαγγελέα υπήρξε ότι το κενό το οποίο υπάρχει σήμερα στον Νόμο και που αφορά το διάστημα μεταξύ της ανακήρυξης κάποιου ως βουλευτή μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του, είναι κενό το οποίο δεν μπορεί να ρυθμιστεί, είτε προωθώντας τροποποίηση για αναπληρωματική εκλογή είτε για να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει σήμερα στο Νόμο.
 
Ο Κώστας Κληρίδης αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα λέει ότι για την περίοδο αυτή θα ισχύει ότι ισχύει για την αντικατάσταση βουλευτού που εκπίπτει του αξιώματος μετά την εκλογή του.
 
Το νομοσχέδιο θα το επεξεργαστεί στις λεπτομέρειες του η Νομική Υπηρεσία και θα είναι έτοιμο μέχρι την προσεχή Τρίτη.

«Η θέση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι θα υπάρξει στο τροποποιητικό νομοσχέδιο ειδική ρύθμιση για αυτή την περίπτωση. Θα ρυθμιστεί με ειδική ρύθμιση η συγκεκριμένη περίπτωση από την ημέρα που θα ψηφιστεί ο Νόμος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρος Κυπριανού.  
 
Η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι «σύμφωνα με την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, ο μόνος τρόπος κάλυψης του παρατηρηθέντος κενού ως προς τον τρόπο πλήρωσης βουλευτικής έδρας η οποία κενούται πριν από την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, είναι με υποβολή νομοσχεδίου, τροποποιητικού του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου». 
 
«Το νομοσχέδιο θα πρέπει να συνταχθεί κατά τρόπο ο οποίος να καλύπτει και την προκείμενη περίπτωση της αδυναμίας πλήρωσης της κενωθείσας έδρας της  κας Ελένης Θεοχάρους, αλλά και μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι «έχουμε δώσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την κένωση της Βουλευτικής έδρας στη Λεμεσό, μετά την αποποίηση της έδρας από την κ. Ελένης Θεοχάρους και υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Εκλογοδικείου».
 
«Σύμφωνα με την απόφαση του Εκλογοδικείου», είπε, «η ενέργεια στην οποία είχε προβεί ο Έφορος Εκλογής κατόπιν δικής μας γνωμάτευσης, σύμφωνα με την οποία ακολούθησε μια πρακτική, μια λύση παραπλήσια προς την προσφερόμενη για την κένωση έδρας μετά την έναρξη της βουλευτικής περιόδου κατανέμοντας την κενωθείσα έδρα προς τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου κόμματος, του Κινήματος Αλληλεγγύη, κρίθηκε ότι δεν ήταν επιτρεπτή στην απουσία οποιασδήποτε ρητής, σαφούς νομοθετικής πρόνοιας ή εξουσιοδότησης».
 
«Επομένως», πρόσθεσε, «με αυτό ως δεδομένο και με επίσης δεδομένο ότι δεν υπάρχει στο Νόμο όπως έχει σήμερα ρητή, σαφής πρόνοια και για την άλλη εναλλακτική λύση, δηλαδή αυτήν της κήρυξης αναπληρωματικής εκλογής, δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε τον Έφορο Εκλογής όπως προκηρύξει αναπληρωματική εκλογή».
 
«Επομένως», συνέχισε, «και οι δυο λύσεις οι οποίες φαινόταν να προσφέρονται, δεν προσφέρονται με βάσει τον υπάρχοντα Νόμο και διαπιστώνεται κάποιο κενό».
 
«Είναι η άποψη και η συμβουλή μας προς τον Έφορο Εκλογής και τον Υπουργό, ότι αυτό το νομοθετικό κενό πρέπει να πληρωθεί με την υποβολή σχετικής Νομοθεσίας που θα αντικατοπτρίζει, βεβαίως, την πολιτική βούληση της Εκτελεστικής Εξουσίας και τελικά της Βουλής, ως προς τον τρόπο πλήρωσης κενωθείσας Βουλευτικής Έδρας κατά τη διάρκεια πριν την έναρξη της Βουλευτικής περιόδου», είπε.
 
«Είναι, επίσης, η συμβουλή μας», ανέφερε, «όπως προς κάλυψη του ήδη διαπιστωθέντος κενού και αδυναμίας πλήρωσης έδρας στην προκείμενη περίπτωση, συνταχθεί το Νομοσχέδιο με τρόπο συνταγματικά επιτρεπτό, ο οποίος θα επιτρέπει και τη λύση στο πρόβλημα το οποίο υφίσταται τώρα για την επίμαχη αυτή έδρα».
 
Ακολούθως, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, μέχρι να κατατεθεί αυτό το Νομοσχέδιο μήπως θα μπορούσε ή κατά πόσο δικαιούται ο κ. Παπαδόπουλος να κατέχει τη θέση του Βουλευτή ή υποχρεούται να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, ο κ. Κληρίδης απάντησε ως ακολούθως: «Η απόφαση του Εκλογοδικείου είναι σαφής. Η αρμοδιότητά του είναι ακυρωτική και έχει ήδη ακυρώσει την εκλογή και ανακήρυξη του συγκεκριμένου βουλευτή. Επομένως δεν μπορεί να ενεργεί ως βουλευτής».
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου