Σήκωσε τα χέρια ψηλά και ανακοίνωσε αδιέξοδο ο Έιντε

«Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σε σχέση με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
«Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε-έλα», προσθέτει.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Take it or leave it η πρόταση Αναστασιάδη προς την τουρκική πλευρά 
 
Ο κ. Έιντε σημειώνει πως σήμερα το πρωί ενημέρωσε σχετικά τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πως στη συνέχεια ενημέρωσε τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια κοινή συνάντηση. «Θα ενημερώσω τώρα τον Γενικό Γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε», προσθέτει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μ. Ακιντζί: Επίσημη θέση των Ε/κ οι προϋποθέσεις, δεν τις αποδεχόμαστε

Όπως σημειώνει στη δήλωσή του, «κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ημερών, μετά τη συνάντηση της 17ης Μαΐου του Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, έχω εμπλακεί σε μια ενεργό διπλωματία του πήγαινε έλα μεταξύ των δυο πλευρών όπως ζητήθηκε από τους ηγέτες».
 
«Καθώς και οι δυο ηγέτες έχουν δημόσια εκφράσει την επιθυμία τους για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο και για να υπάρξει ολοκλήρωση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων στη Γενεύη, επικεντρωθήκαμε μόνο στο να υπάρξει συμφωνία επί της μεθοδολογίας, που αυτό μπορεί να επιτευχθεί», επισημαίνει.
 
«Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σχετικά με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος. Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε-έλα», προσθέτει ο Νορβηγός διπλωμάτης.
 
«Σήμερα το πρωί», σημειώνει, «ενημέρωσα σχετικά τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη. Στη συνέχεια ενημέρωσα τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια κοινή συνάντηση. Θα ενημερώσω τώρα τον Γενικό Γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε», καταλήγει ο κ. Έιντε.
 
Με ανάρτησή του στο twitter, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δημοσιεύει φωτογραφία από την ενημέρωση των Πρέσβεων των χωρών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο μήνυμά του, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ γράφει ότι ενημέρωσε τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών για την αδυναμία να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο θέμα της Διάσκεψης της Κύπρου. 

Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελέσαν αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε γύρω στο μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Η πρώτη αντίδραση εξάλλου από πλευράς κομμάτων ήρθε από το ΑΚΕΛ, διά ανάρτησης του Γενικού του Γραμματέα Άντρου Κυπριανού στο twitter. 

«Δυστυχώς έγινε αυτό που προειδοποιήσαμε ότι θα γίνει. Να σοβαρευτούμε και να προλάβουμε τα χειρότερα», έγραψε ο κ. Κυπριανού. 

Στα κατεχόμενα, τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων είχε ο Μουσταφά Ακιντζί.
 
Ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με το ότι η εκ του σύνεγγυς διπλωματία του κ. Έιντε δεν είχε αποτέλεσμα.
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον