Δεν υπάρχει λόγος να πάμε στη Γενεύη και να επαναλάβουμε τους εαυτούς μας

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Πρόσθεσε πως "αυτή είναι μια από τις επιλογές για τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να γίνει ο μόνος εγγυητής κάτω από το `Αρθρο 7 (του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών) για την εφαρμογή, για την ασφάλεια", σημείωσε.
 
Ερωτηθείς εάν είναι πιθανόν να γίνει ένα δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως "εάν μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και εάν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση σε σχέση με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, τότε θα είμαστε ελεύθεροι να συζητήσουμε τα εναπομείναντα ανεπίλυτα θέματα στα τέσσερα κεφάλαια και τότε γιατί όχι".
 
Αναφερόμενος στις προσπάθειες για λύση, σημείωσε πως δεν παρατηρείται οποιαδήποτε πρόοδος γιατί υπάρχουν δυο καίρια θέματα που παραμένουν ανεπίλυτα, αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που περιλαμβάνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και το εδαφικό. Επεσήμανε ωστόσο πως υπήρξε πρόοδος στα θέματα της διακυβέρνησης, της κατανομής της εξουσίας, της οικονομίας και στο περιουσιακό, αλλά δεν χρειάζεται να συνεχίσουν να συζητούν αυτά τα θέματα χωρίς να προχωρούν στο εδαφικό και στην ασφάλεια. "Δεν υπάρχει λόγος να πάμε στη Γενεύη και να επαναλάβουμε του εαυτούς μας γιατί έχουμε τις διαπραγματεύσεις στο νησί. Επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας σε ό,τι αφορά τα τέσσερα κεφάλαια", πρόσθεσε.
 
Σημείωσε εξάλλου πως οι επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Επίσης ανέφερε πως οι ενέργειες της Τουρκίας δεν θα σταματήσουν το νησί από το να επιδιώκει την υλοποίηση της ατζέντας του και από το να τιμήσει τις συμφωνίες που έγιναν με τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις οποίες δόθηκε άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε εξάλλου πως έχει απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Κύπρο και πως εάν δεν μπορέσει, τότε ίσως ο Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ να έχει τη δυνατότητα, με βάση το πρόγραμμά του, να επισκεφθεί το νησί. Σε περίπτωση που δεν μπορέσουν, έχω ζητήσει να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ. Μιλούμε για το φθινόπωρο, σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα ρήγματα στις σχέσεις με τη Ρωσία. Αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, σημειώνοντας το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως Ρώσοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Κύπρο.
 
Είπε πως οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν συμβάλει πολύ στην ανάπτυξη της χώρας. Αναφερόμενος στο Brexit, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κύπρος, για την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εταίρων εισαγωγών και εξαγωγών, επιθυμεί να διασφαλίσει ότι πως οι διαπραγματεύσεις για το  Brexit δεν θα έχουν ζημιογόνα αποτελέσματα για το νησί στα θέματα του εμπορίου, των επενδύσεων και των δικαιωμάτων των απόδημων  πολιτών και των δυο χωρών.
 
Αναφερόμενος στα θέματα της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Ρωσία και η ΕΕ πρέπει να εργαστούν μαζί για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων την ανταλλαγή πληροφοριών.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»