Η τουρκική πλευρά δεν τήρησε τη συμφωνία για τους εγκλωβισμένους

Στη μη τήρηση από την τουρκική πλευρά της συμφωνίας για τους εγκλωβισμένους που επιτεύχθηκε στις 2 Αυγούστου 1975 στη Βιέννη αναφέρθηκε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, την Πέμπτη, μιλώντας σε ανοιχτή ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την προστασία των αμάχων σε ένοπλη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
Ο κ. Κορνηλίου ανέφερε πως με τη συμφωνία της 2ας Αυγούστου 1975 η τουρκική πλευρά ανέλαβε να δώσει στον εγκλωβισμένο πληθυσμό κάθε βοήθεια για να έχουν μια φυσιολογική ζωή, "συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων για εκπαίδευση και για άσκηση της θρησκείας τους, καθώς και ιατρική περίθαλψη από τους δικούς τους γιατρούς και ελευθερία κινήσεων στο βορρά».
 
Είπε πως στην πράξη οι Κύπριοι εγκλωβισμένοι υποβάλλονταν σε συνεχή παρενόχληση. «Οι συνθήκες διαβίωσής τους από τον Ιούλιο του 1974 και παρά την προαναφερθείσα συμφωνία, μπορούν να αποδειχθούν με απλή καταγραφή αριθμών τους.
 
Τον Ιούλιο του 1974, αφού περισσότεροι από 160.000 Κύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την γη των προγόνων τους, ένας σημαντικός αριθμός 20.000 κατοίκων παρέμεινε εγκλωβισμένος στο κατεχόμενο τμήμα της χώρας", ανέφερε. Πρόσθεσε πως "σε 43 χρόνια από το 1974, ο αριθμός αυτός μειώθηκε από 20.000 σε 403, αφού υποβλήθηκαν σε συνεχή παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένων φυσικών επιθέσεων, περιορισμών στην κυκλοφορία, άρνησης πρόσβασης σε επαρκή ιατρική περίθαλψη, άρνησης σε κατάλληλες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις ιδιαίτερα πέραν του επιπέδου του δημοτικού, λογοκρισίας των σχολικών βιβλίων, περιορισμού του δικαιώματός τους να χρησιμοποιούν και να κληροδοτούν την ακίνητη περιουσία τους και περιορισμού της ελευθερίας λατρείας στις εκκλησίες τους και τα μοναστήρια».
 
Ο κ. Κορνηλίου είπε ότι αν και λόγω της βοήθειας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η τουρκική πλευρά επέτρεψε ορισμένες μικρές βελτιώσεις στη ζωή των εγκλωβισμένων, οι συνθήκες διαβίωσής τους παραμένουν αξιοθρήνητες και αμετάβλητες.
 
«Το συμπέρασμα αυτό συμφωνεί απόλυτα με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10ης Μαΐου 2001, η οποία εξέτασε τη δυστυχία των εγκλωβισμένων στο πλαίσιο της Τέταρτης Διακρατικής Αίτησης της Κύπρου κατά της Τουρκίας», ανέφερε.
 
Ο κ. Κορνηλίου είπε πως κατά την άποψη της κυπριακής Κυβέρνησης, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εντείνει και να εξειδικεύσει τις προσδοκίες του και την επιτήρηση της εφαρμογής των όρων εντολής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στο πεδίο της προστασίας των αμάχων. Επεσήμανε ότι «η προστασία των αμάχων στις συγκρούσεις δεν πρέπει να θεωρείται απλώς ως υποχρέωση που απορρέει από ρητές εντολές διατήρησης της ειρήνης, αλλά ως μία ευρέως στόχου αποστολή που διαχέεται σε όλο το φάσμα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο».

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα