Κορυφώνεται η προσπάθεια Έιντε για νέα Γενεύη

Δεν προκύπτει μέχρι στιγμής οποιοδήποτε νεότερο-ουσιαστικό αποτέλεσμα από το «πήγαινε-έλα» του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με στόχο τη σύγκλυση νέας Διάσκεψης για την Κύπρο.  
 
Ο κ. Έιντε συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια μετέβη στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πηγαινοέρχεται και σήμερα ο Έιντε με το βλέμμα στη Γενεύη 

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως η προσπάθεια του κ. Έιντε συνεχίζεται και πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι ανακοινώσιμο.
 
Ξεκαθάρισε παράλληλα πως σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει φέρει μεσολαβητική πρόταση ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ., σημειώνοντας πως ο κ. Έιντε συζητά στη βάση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας και γίνεται ανταλλαγή απόψεων.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ., χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός πως η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ερμηνεύεται ως μια πρωτοβουλία που όντως μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, το συντομότερο δυνατό, μετά από πέραν των δυο χρόνων διαπραγματεύσεων.
 
«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα», είπε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως εφόσον ειδικότερα μιλάμε για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων η ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αυτή που θα διαδραματίσει τον πιο καταλυτικό ρόλο».
 
Στις λεπτομέρειες ο διάβολος
Από  την πλευρά του, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε πως μεταφέρει στον Τ/κ ηγέτη κάποιες ιδέες που τέθηκαν κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ο  κ. Έιντε σημείωσε πως θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά και πως το πήγαινε-έλα του θα συνεχιστεί για ορισμένο ακόμη χρόνο, ίσως και αργότερα σήμερα, ίσως μέχρι αύριο. «Δεν είναι αδύνατο, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», ανέφερε.
 
«Δεν είναι εύκολο γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες μετρούν πολύ και για τις δυο πλευρές», επεσήμανε.
 
Ο κ. Έιντε είπε ακόμη πως δεν υπάρχει διαφωνία στο ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο που έχει συζητηθεί λιγότερο, που είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Κληθείς να πει αν σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία σε σύγκριση με χθες, ο κ. Έιντε ανέφερε πως γνωρίζει περισσότερα και για τις θέσεις των δυο πλευρών. Πρόσθεσε πως υπάρχει θέληση για εξεύρεση μιας λύσης για επανασύγκληση της Διάσκεψης της Γενεύης.
 
«Αλλά δεν βρισκόμαστε εκεί ακόμη. Θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά», ανέφερε, σημειώνοντας πως μεταφέρει κ. Ακιντζί κάποιες ιδέες από εδώ. Υπέδειξε πως αυτό το πήγαινε έλα θα συνεχιστεί για ορισμένο χρόνο ακόμα, ίσως πιο αργά σήμερα, ίσως μέχρι αύριο.
 
«Δεν είναι αδύνατο. Αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει. Δεν είναι εύκολο γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες μετρούν πολύ και για τις δυο πλευρές», επισήμανε.
 
Ερωτηθείς αν έχει βρει κοινό έδαφος, είπε πως το κοινό έδαφος δεν είναι τόσο σημαντικό, προσθέτοντας πως και οι δυο πλευρές θέλουν να λύσουν το Κυπριακό, θέλουν να το λύσουν τον Ιούνιο και θέλουν να το λύσουν στη Γενεύη, και αυτό είναι αρκετά σημαντικό κοινό έδαφος.
 
«Αλλά για το πώς θα γίνει αυτό, με ποια αλληλουχία και ως προς το τι εξαρτάται από τι υπάρχει σημαντική διαφορά και εάν δεν γεφυρώσουμε αυτή τη διαφορά δεν θα υπάρξει Γενεύη», ανέφερε, προσθέτοντας πως αν δεν υπάρξει Γενεύη πρέπει να εξαγάγουμε ένα συμπέρασμα από αυτό.
 
Ερωτηθείς αν είναι καλύτερα να συζητηθούν όλα τα θέματα μαζί, ο κ. Έιντε είπε πως αυτό που είναι σημαντικό για όλους είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο που έχει συζητηθεί λιγότερο, που είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
«Δεν υπάρχει διαφωνία επί αυτού. Γιατί στα άλλα κεφάλαια οι δυο ηγέτες μου λένε, και συμφωνώ, ότι δεν έχουμε τελειώσει αλλά βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα βασικά όλων των άλλων πέντε κεφαλαίων είναι γνωστά σε μεγάλο βαθμό και έχουμε ένα μείζον θέμα στο οποίο υπήρξε συζήτηση σε πολύ λιγότερο βαθμό και χρειάζεται να δώσουμε έμφαση σε αυτό», ανέφερε.
 
Είπε πως τα Η.Ε. έχουν ξοδέψει σημαντικό χρόνο με τις εγγυήτριες δυνάμεις για εξέταση των θεμάτων αυτών, αλλά δεν έχουν εξεταστεί πλήρως στις συνομιλίες.
 
«Έτσι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά η σειρά με την οποία και η έκταση στην οποία αυτό το θέμα εξαρτάται από άλλα θέματα ή είναι ανεξάρτητο είναι αυτό επί του οποίου συνεχίζεται η διαφωνία. Δεν γνωρίζω αν θα το λύσουμε αυτό αλλά συνεχίζω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ», επεσήμανε.

 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ