Στην Ολομέλεια μέχρι το καλοκαίρι το τροποποιητικό νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων προς ψήφιση θα οδηγηθούν μέχρι το καλοκαίρι το τροποποιητικό νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για το ασυμβίβαστο των διορισμένων κρατικών αξιωματούχων. Στον τροποποιητικό νόμο, που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής από το 2011, θα περιληφθούν αλλαγές, που καθιστούν υποχρεωτική τη συμπλήρωση και αποστολή του σχετικού ερωτηματολογίου που αποστέλλει η επιτροπή ασυμβιβάστου, ενώ από τον κατάλογο των διορισμένων αξιωματούχων εξαιρείται ο Έφορος Εταιρειών, αλλά προστίθενται οι διορισμένοι Έφοροι που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος της Επιτροπής είναι η περίληψη και της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).
 
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε για δεύτερη συνεδρία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου να αναγνωρίζει πως ο αρχικός νόμος που θεσπίστηκε το 2008 χρειάζεται πλήρη αναδόμηση, καθώς έχει σοβαρές ατέλειες, για να προσθέσει ωστόσο ότι η επιτροπή πρέπει να προχωρήσει στην τροποποίησή του έτσι ώστε να δοθούν στην επιτροπή ασυμβιβάστου τα εργαλεία για να εργαστεί και να μην εμπλακεί σε βάθος  αλλαγές για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων.
 
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, η κυριότερη αλλαγή είναι ότι καθίσταται υποχρέωση του διοριζόμενου αξιωματούχου να συμπληρώνει και να αποστέλλει προς την επιτροπή ασυμβιβάστου σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα καθορίζει η ίδια η επιτροπή και θα αποτελεί αδίκημα αν δεν αποστέλλεται ή αν περιλαμβάνει ψευδείς δηλώσεις. Μέχρι σήμερα η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου δεν ήταν υποχρεωτική.
 
Επίσης, αφαιρείται από τον προτεινόμενο κατάλογο των αξιωματούχων που εξαιρούνται από τον έλεγχο ο Έφορος Εταιρειών διότι είναι δημόσιος υπάλληλος και καλύπτεται από το νόμο της δημόσιας υπηρεσίας και προστίθενται οποιδήποτε άλλοι έφοροι, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων.

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου