Έσπεν Μπαρθ Έιντε: Υπάρχει ακόμα κάποια απόσταση να καλυφθεί

Υπάρχει ακόμα κάποια απόσταση να καλυφθεί, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά την πρωινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο κ. Έιντε μετέβη στη συνέχεια στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Έιντε ανέφερε πως η δουλειά που γίνεται θα συνεχιστεί όχι μόνο σήμερα αλλά ίσως και τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας πως βλέπει πως υπάρχει κοινή θέληση για προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινής πλατφόρμας.
 
Είπε επίσης πως βρίσκεται σε επαφή με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ ερωτηθείς εάν είχε διαβουλεύσεις με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πριν από το νέο γύρο επαφών του απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως είναι σε συνεχή επαφή.
 
Ερωτηθείς αν μετέφερε κάποια πρόταση, ο κ. Έιντε είπε πως βασικά ακούει τους ηγέτες και πως οι δικές τους ιδέες είναι η πρώτη ύλη επί της οποίας εργάζονται.
 
O κ. Έιντε είπε πως είχε μια διεξοδική συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Πρόσθεσε πως η συζήτηση επικεντρώνεται στο να δουν εάν μπορούν να φθάσουν σε μια συμφωνία μεταξύ των ηγετών, στο κατά πόσον θα επανέλθουν στη διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη και τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να φθάσουν εκεί και τελικά εάν μπορεί να υπάρξει μια ημερομηνία για τη Διάσκεψη.
 
«Δεν έχουμε τελειώσει. Η διπλωματία του πήγαινε-έλα θα συνεχίσει», σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν θα πει πολλά για το τί έγινε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασίαδη πριν μιλήσει με τον κ. Ακιντζί.
 
Ο κ. Έιντε σημείωσε πως υπάρχει ακόμη κάποια απόσταση να καλυφθεί, και πρόσθεσε πως η δουλειά που γίνεται θα συνεχιστεί όχι μόνο σήμερα, αλλά ίσως και τις επόμενες ημέρες.
 
«Βλέπω πως υπάρχει κοινή θέληση για μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινής πλατφόρμας», ανέφερε, προσθέτοντας πως η διαδικασία είναι και παραμένει υπό την καθοδήγηση των ηγετών.
 
«Έτσι πρέπει να είναι η δική τους επιθυμία να διανύσουν το τελευταίο μίλι και να πάνε στη Γενεύη και ασφαλώς ενώ το κάνω αυτό, είμαι επίσης σε επαφή με τις εγγυήτριες δυνάμεις», επεσήμανε.
 
Πρόσθεσε πως «οι κύριοι παίκτες είναι ασφαλώς οι Κύπριοι. Και οι πιο σημαντικές συζητήσεις που έχω τώρα είναι με τους δυο ηγέτες εδώ στην Κύπρο», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς εάν μετέφερε κάποια ενδιάμεση πρόταση, ο κ. Έιντε επεσήμανε πως βασικά ακούει τους ηγέτες αποτυπώνοντας το τι χρειάζονται και το τι επιθυμούν, και μετά η προσπάθεια είναι να γίνουν αυτά συμβατά. «Αλλά είναι οι δικές τους ιδέες που αποτελούν την πρώτη ύλη επί της οποίας εργαζόμαστε», πρόσθεσε.
 
Κληθείς να πει τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δυο ηγετών, ο κ. Έιντε είπε πως αυτή τη στιγμή η προσπάθεια είναι να εξευρεθεί ένα συμβιβασμός ή καλύτερα κοινό έδαφος, κοινή πλατφόρμα.
 
Πρόσθεσε πως και οι δυο πλευρές συμφωνούν ότι «δεν υπάρχει λόγος να πάνε στη Γενεύη απλά για να πάνε στη Γενεύη, απλά να περάσουν κάποιες εβδομάδες στη Γενεύη, δεν υπάρχει νόημα για αυτό».
 
Σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει η αίσθηση πως αυτό θα φέρει την απαραίτητη κατάληξη σε όλη αυτή τη δουλειά που γίνεται για δυο χρόνια, περιλαμβανομένων των θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν μόνο στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων.
 
«Αυτό είναι που ψάχνουμε. Αισθάνομαι ότι και οι δυο ηγέτες θα ήθελαν να συμβεί αυτό αλλά επίσης θέλουν να είναι βέβαιοι ότι θα είναι χρήσιμο», ανέφερε.
 
Ο κ. Έιντε είπε πως η προσπάθεια αυτή μπορεί να μην πετύχει, αλλά θα επανέλθει στο τι θα γίνει εάν δεν πετύχει. «Αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι μόνο στο να τους βοηθήσω για να πετύχει», σημείωσε.
 
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού