Έτοιμος για επιστροφή στη Γενεύη «χωρίς όμως προϋποθέσεις» δηλώνει ο Ακιντζί

Την προσδοκία η ελληνοκυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης και αντίληψης, αφήνοντας στο πλάι τις προϋποθέσεις, να δείξει ότι είναι έτοιμη με βήματα για την επιτυχία της διαδικασίας και σε αντίθεση με το τί έγινε στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν και στην πρώτη σύνοδο της Διάσκεψης στη Γενεύη, χωρίς να ζητήσει κανείς διάλειμμα, να ολοκληρωθεί η Διάσκεψη της Κύπρου με μια συνολική λύση, εκφράζει σε γραπτή του δήλωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακινζτί.  
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει ότι είναι πραγματικότητα πως τα τελευταία δύο χρόνια στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε σοβαρή πρόοδος, λέγοντας πως σε αυτό συνέβαλε σημαντικά με την εποικοδομητική της συμπεριφορά η τ/κ πλευρά. Σημειώνει ότι για πρώτη φορά έγινε εργασία πάνω σε εδαφικές αναπροσαρμογές και σε χάρτη. Παρά την εποικοδομητική και δημιουργική στάση της τ/κ πλευράς και την προσπάθειά της να σμικρυνθούν οι διαφορές, συνεχίζει ο Τ/κ ηγέτης, δεν μπόρεσε τους τελευταίους μήνες να γίνει εφικτή η επίτευξη νέων συγκλίσεων στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια, δηλαδή της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας, της ΕΕ και το Περιουσιακό, εκτός από ξεκαθάρισμα κάποιων παλιών σημείων.
 
«Για παράδειγμα, η ε/κ πλευρά δυσκολεύεται ακόμη να αποδεχθεί κάποια βασικά στοιχεία της πολιτικής ισότητας της τ/κ πλευράς που είναι εκ των ων ουκ άνευ σε μια ομοσπονδιακή λύση».   Ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε για τις προβλέψεις του όσον αφορά το στόχο για λύση μέχρι το τέλος του 2016 λόγω ρίσκων, όπως αναφέρει, το 2017 που αφορούν το θέμα του φυσικού αερίου και τις Προεδρικές εκλογές του 2018. Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα και για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύση μέσα σε αυτό, είναι υποχρεωτικό να ενεργήσουμε προσεγγίζοντας ως συνολικό πακέτο τα θέματα, αναφέρει. «Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι πλέον πολύ καλά γνωστό τόσο στις δύο πλευρές όσο και στα ΗΕ ποια είναι τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοικτά και περιμένουν λύση. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια λύση σε αυτά τα θέματα πλέον, ήρθε η ώρα οι πλευρές λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις και να κάνουν αμοιβαία βήματα με την προσέγγιση ενός πακέτου».  
 
«Η τ/κ πλευρά στο πλαίσιο του περιεχομένου του ανακοινωθέντος της πρώτης Διάσκεψης της Κύπρου είναι έτοιμη πάντοτε για τη σύγκληση και πάλι άμεσα της Διάσκεψης και επιθυμεί να παραμείνει εκεί μέχρι να παραχθεί ένα αποτέλεσμα», προσθέτει ο Τ/κ ηγέτης.    
 
Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι είναι προϋπόθεση η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να διαχωρίζουν από τα άλλα θέματα και να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό και την ασφάλεια και εγγυήσεις και αφού υπάρξει ένα αποτέλεσμα και κλείσουν αυτά τα κεφάλαια να αρχίσουν να συζητούν τα άλλα κεφάλαια. Ούτε επικεντρώνεται στο να παραχθεί ένα αποτέλεσμα, προσθέτει. Επαναλαμβάνει επίσης ότι αυτό δεν συνάδει με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, στο οποίο βρίσκεται η υπογραφή του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως αναφέρει και δίδει έμφαση στην αναφορά εκεί σε «διαπραγμάτευση αλληλένδετα των θεμάτων».  
 
Στη γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι η μεθοδολογία στη Διάσκεψη της Κύπρου στη Γενεύη ήταν πως για το κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων θα το συζητούσαν με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων σε μια πενταμερή – όπως γράφει – Διάσκεψη, και τα άλλα θέματα οι δύο πλευρές. Υποστηρίζει δε ότι προβλεπόταν πως η διαπραγμάτευση θα γινόταν «σε παράλληλα τραπέζια που θα επηρέαζε το ένα το άλλο». Ωστόσο, συνεχίζει, η Ελλάδα με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν έτοιμη ζήτησε διάλειμμα και έτσι αυτή η μεθοδολογία δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί.  
 
Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά, μένοντας πιστή στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της ανακοίνωσης της 12ης Ιανουαρίου 2017, χωρίς να προβάλλει καμιά προϋπόθεση, στο πλαίσιο της μεθοδολογίας της πρώτης Διάσκεψης, είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε συνέχεια αυτής της πρώτης Διάσκεψης της Κύπρου.
 
Νίκος Αναστασιάδης: Θέμα ουσίας και όχι διαδικασίας η πρότασή μου
 

Δειτε Επισης

Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων