Νίκος Αναστασιάδης: Θέμα ουσίας και όχι διαδικασίας η πρότασή μου

Αν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια όσα μου αποδίδουν, ότι ενδιαφερόμουν για τις προεδρικές εκλογές, δεν θα υπέβαλλα την πρότασή μου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, αναφερόμενος στην πρότασή του για άμεση μετάβαση στη Γενεύη για συζήτηση του Κυπριακού.
 
«Θα προτιμούσα να λαθροβιώνει ο διάλογος και να πολιτεύομαι κατά το πώς με κατηγορούν», πρόσθεσε, και σημείωσε: «Εννοώ ότι επιθυμώ τη λύση, μέσα όμως από έναν ουσιαστικό διάλογο και πιστεύω ότι μέσα από την πρόταση που υπέβαλα, που δεν είναι δική μου αλλά κοινή με τον κ. Ακιντζί, μπορεί να πετύχουμε αποτέλεσμα».
 
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η πρότασή του ότι μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα είχαν απόλυτο δίκαιο όσοι λένε ότι θέτει ή προαπαιτούμενα ή ως πρόκριμα για την περαιτέρω πρόοδο, αν ήταν η αρχή του διαλόγου. «Αν τώρα αρχίζαμε το διάλογο και έθετα ως πρόκριμα την πρόοδο στην εισήγηση που έχω κάνει, δηλαδή στα κεφάλαια ασφάλειας, εδαφικού και στα υπόλοιπα, βεβαίως», σημείωσε.
 
Υπενθύμισε παράλληλα ότι έχουν εξαντληθεί δύο χρόνια συζητώντας αυτά τα κεφάλαια που συζητούντο για άλλα 42 τόσα χρόνια. Όπως είπε, αυτό που προέβαλε, και δεν είναι διαδικασία αλλά ουσία, είναι αυτό που συμφωνήθηκε με τον Τ/κ ηγέτη με τη συμμετοχή και της Τουρκίας στη Γενεύη, ότι θα πρέπει το κεφάλαιο της ασφάλειας να συζητηθεί σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Κύπρο. Αυτό, είπε, αποφασίστηκε για πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου, επαναλήφθηκε με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών στις 12 Ιανουαρίου και επαναλήφθηκε στην Κύπρο με κοινή έκκληση των δύο ηγετών προς τον Γενικό Γραμματέα για ενδιάμεση σύγκληση επί Υπουργικού επιπέδου προκειμένου να προετοιμαστεί η τελική σύγκληση.
 
«Αυτό που υπέβαλα και δεν είναι προαπαιτούμενο, δεν είναι η πρόταξη όπως ακούω, ή θέμα διαδικασίας, είναι θέμα ουσίας. Αν θέλουμε να βάλουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να δοκιμαστούν οι προθέσεις όσων διέδιδαν ότι είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς, προκειμένου να επιτύχουμε λύση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ερωτηθείς τι αναμένει να προκύψει μέσα από τις επικείμενες συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι έχει κατά νουν ο κ. Έιντε.
 
«Εγώ γνωρίζω την πρόταση που υπέβαλα, οι διεργασίες είναι εν εξελίξει, θα επιδιώξει ο κ. Έιντε να βρει κάποια φόρμουλα, αν και εφόσον είναι μέσα στα πλαίσια της πρότασης μπορεί να υπάρξει ελπίδα και προοπτική για πρόοδο», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εν αναμονή της επιστροφής Έιντε για ξεκαθάρισμα του σκηνικού 
 
Σε ερώτηση κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών με τον κ. Ακιντζί στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στην Κύπρο.

 

«Εγώ δεν θα αρνούμουν προτού μεταβούμε στη Γενεύη να γίνουν ακόμα περισσότερες προσπάθειες στην Κύπρο για περισσότερες συγκλίσεις. Αλλά θα πρέπει να διαπιστώσω ότι από την ώρα που είχαμε αποφασίσει να πάμε για πρώτη φορά στο Μοντ Πελεράν για το εδαφικό, εν συνεχεία στη Γενεύη,  δεν έχουν παρατηρηθεί στο διακοινοτικό διάλογο στην Κύπρο τα αξιοσημείωτα βήματα», ανέφερε.

 

Πρόσθεσε ότι στην ουσία βρίσκεται σε μια στασιμότητα ο διάλογος που περιστρέφεται γύρω από τα τέσσερα κεφάλαια. Για αυτό, είπε, έκρινε -όταν υπήρξε η πρόταση από πλευράς του Τ/κ ηγέτη για μια νέα Γενεύη- να είναι μια Γενεύη ουσίας που να στοχεύει όχι απλά στην πρόοδο αλλά ακόμα και στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
 
 

 

Δειτε Επισης

Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα