Εν αναμονή της επιστροφής Έιντε για ξεκαθάρισμα του σκηνικού

Εν αναμονή της επιστροφής του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και της αναμενόμενης νέας προσπάθειας που θα καταβάλει με στόχο τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, το μέλλον των συνομιλιών παραμένει μετέωρο και κατά πολλούς βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν από την επισημοποίηση της κατάρρευσής τους.
 
Ο κ. Έιντε επιστρέφει στην Κύπρο αργά απόψε και αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία θα διαφανεί αν υπάρχει κάτι από την τουρκική πλευρά, μιας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο που να μπορεί να συζητηθεί.
 
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως την δημοσιοποίησε κατά την χθεσινοβραδινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε προβλέπει:
 
Πρώτον: Να συνέλθει η Διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.
 
Δεύτερον: Εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη να προχωρήσουμε αμέσως στην συζήτηση και επίλυση του Εδαφικού.
 
Τρίτον: Εν συνεχεία παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε όχι μόνο ουσιαστική πρόοδο άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Take it or leave it η πρόταση Αναστασιάδη προς την τουρκική πλευρά 
 
Υπάρχει μόνο μια πρόταση
«Υπάρχει μόνο μια πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά στην ανάγκη να καταλήξουμε. Είναι δηλαδή προϊόν της κατάστασης πραγμάτων στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή έτσι, ώστε ν’ αποφευχθεί το αδιέξοδο. Και μπορώ να πω ότι αυτή η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας τυγχάνει θετικής προσέγγισης απ’ όλους. Θα γίνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε γενικότερα το πώς μπορεί να εξελιχθεί το όλο θέμα», δήλωσε σήμερα μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Κληθείς να σχολιάσει τι γίνεται σε περίπτωση που προκύψει αδιέξοδο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει η ανάλογη διαχείριση.
 
«Δεν είμαστε σε αδιέξοδο, δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες προσεγγίσεις. Αντίθετα, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, η πρόταση έγινε για ν’ αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη διότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να είναι κάτι θετικό, ούτε είναι κάτι που επιδιώκουμε», σημείωσε.  
 
«Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε, «είναι για ν’ αποφευχθεί το αδιέξοδο και είναι γι’ αυτό τον λόγο που ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά, αν πραγματικά επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα. Η συζήτηση στις εσωτερικές πτυχές έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συζητήσουμε και καταλήξουμε με τα δύο άλλα κεφάλαια, δηλαδή, το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να συζητούμε χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος. Αντίθετα, μετά τη Γενεύη έχουμε και κάποιες υπαναχωρήσεις».
 
«Εμείς», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «ενδιαφερόμαστε να υπάρξει πρόοδος-κατάληξη σε αυτή την υποσχόμενη προσπάθεια που εδώ και δύο χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα που δεν είχαμε επιτύχει ποτέ προηγουμένως και μας επιτρέπουν να μην ξεφεύγουμε από το πλαίσιο και τις αρχές της ΕΕ. Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσκοπεί στο να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο».
 
«Κατά την παρούσα διακυβέρνηση», υπογράμμισε, «ήταν η πρώτη φορά που φέραμε την Τουρκία στο τραπέζι μαζί μας για να συζητήσουμε το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο διάλογος στα τέσσερα κεφάλαια έχει εξαντληθεί. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στα άλλα δύο κεφάλαια. Αντιλαμβάνεστε πως θα μπορεί να συνεχίσει η συζήτηση στα τέσσερα κεφάλαια, αν ξεκαθαρίσει το θέμα του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων και του εδαφικού. Η συζήτηση θα είναι πολύ διαφορετική. Άρα, αν πραγματικά όλοι επιθυμούν να προχωρήσει η διαδικασία και να υπάρξει αποτέλεσμα, δεν μπορούν παρά να υιοθετήσουν την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι ένα πολύ σημαντικό δεδομένο, ειδικότερα σε σχέση με όσα ακούμε στην Κύπρο, σύμφωνα με τα οποία η πρόταση αυτή τυγχάνει θετικής υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα».
 
Ερωτηθείς κατά πόσο οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν με την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε:
 
«Δεν είναι ορθό εκ μέρους μου να μιλήσω εγώ για τις πολιτικές δυνάμεις. Εκείνο που μπορώ να πω ως γενικότερο σχόλιο είναι ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας τυγχάνει στήριξης από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ακούστηκαν επίσης συγκρουόμενες και διαφορετικές προσεγγίσεις από τα διάφορα πολιτικά κόμματα.
 
Όσον αφορά στους ισχυρισμούς για ‘’προεκλογικές προσπάθειες’’, θέλω να πω ότι, αν ο Πρόεδρος είχε στο μυαλό του την προεκλογική περίοδο, δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια πρόταση. Θα συνεχίζαμε να συζητούμε τα τέσσερα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει έδαφος για επίτευξη προόδου και θα συνεχίζαμε μια διαδικασία που δεν θα οδηγούσε πουθενά και ο Πρόεδρος, παράλληλα, θα εργαζόταν για τις Προεδρικές Εκλογές. Δεν είναι όμως αυτή η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ουσία είναι να κάνει μια πρόταση για να υπάρξει πρόοδος και ο καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του, αν πράγματι επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος και κατάληξη στη διαδικασία».

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ