Ο Πρόεδρος ενημερώνει, οι Τούρκοι τον αμανέ τους, ο Έιντε τα παίζει όλα για όλα

Εξόχως σημαντική για το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό θεωρείται η παρούσα εβδομάδα, καθότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο το άτυπο αδιέξοδο που φαίνεται να έχει προκύψει θα επισημοποιηθεί, ή θα ξεπεραστεί και θ’ ανοίξει ο δρόμος συνέχισης των συνομιλιών με μια νέα σύγκλιση Διάσκεψης για την Κύπρο.
 
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη βδομάδα καταγράφηκε διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά, τόσο την ουσία όσο και την μεθοδολογία για μια πιθανή νέα Γενεύη, αφού οι σχετικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τους Νίκο Αναστασιάδη από την μια και Μουσταφά Ακιντζί από την άλλη, απορρίφθηκαν έκαστες από τους δύο ηγέτες.
 
Εφαρμόζοντας τη διπλωματία του «πήγαινε - έλα», ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέλαβε προσπάθεια συγκερασμού των δύο προτάσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. 
 
Η φόρμουλα Έιντε αναμένεται να επιδοθεί σήμερα στις δύο πλευρές, ενώ αύριο αναμένεται να έχει εκ νέου χωριστές συναντήσεις με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.
 
Όλα αυτά, στη σκιά των νέων προκλητικών τοποθετήσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον «Φιλελεύθερο», έδειξε να μην αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για μια ενδεχομένη διαφοροποίηση της τουρκικής πλευράς από τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της.
 
Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει αυτή την ώρα, στο πλαίσιο συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, την πολιτική ηγεσία για την πρόταση που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα, ενώ ακολούθως-εντός της ημέρας-προτίθεται να ενημερώσει και τον λαό.
 
Η πρόταση Αναστασιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, προβλέπει σύγκλιση Διάσκεψης για την Κύπρο με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και σε περίπτωση που υπάρξει κατάληξη, συνέχισή της για συζήτηση του εδαφικού.
 
Από την άλλη, η τουρκική πλευρά απαιτεί νέα μετάβαση στη Γενεύη χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με ανοιχτή ατζέντα, αξιώνοντας ταυτόχρονα αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.        
 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου