«Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις μας για ασφάλεια και εγγυήσεις»

Οι γραπτές προτάσεις της Ελλάδος για το ζήτημα (ασφάλεια - εγγυήσεις) στο οποίο της πέφτει λόγος, δεν είχαν ανταπόκριση στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και κάνει σαφές: «Οι προτάσεις μας είναι πάνω στο τραπέζι».

Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται στην Ρόδο, όπου με πρωτοβουλία του υπουργείου του Κράτη με διαφορετικές αφετηρίες θα συζητήσουν αύριο και μεθαύριο την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει ότι στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Πεκίνο «η ανταπόκριση που υπήρξε είναι ότι οι Τούρκοι θα εισέλθουν σε διάλογο».
 
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο υπουργός τονίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας , κατά τη γνώμη του, είναι πως η χώρα « δεν θα χάσει το τρένο για αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που είναι η διάχυση της νέας τεχνολογίας με τρόπο που να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να αναπτύσσει την παραγωγικότητα της».

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου- Κύπρου ο υπουργός απαντά ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο. «Αυτό θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία», προσθέτει. Επίσης, διευκρινίζει ότι η ΑΟΖ «είναι άλλη ιστορία από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».

«Όπως είπα και κατά τη διάρκεια της μικρής μου ομιλίας σήμερα, η Κύπρος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι τις καλές προεδρίες στους διεθνείς οργανισμούς, τις κάνουν οι μικρές χώρες, γιατί έχουν το ενδιαφέρον και την αγωνία να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία και προεδρία, και αυτό αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές, ήταν εξαιρετική. Πιστεύω ότι η Σύμβαση που υπογράψαμε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από το οργανωμένο έγκλημα, ήταν το πιο σημαντικό από τη σκοπιά των δικών μας ενδιαφερόντων».

Σε ερώτηση για την πρόταση Αναστασιάδη την οποία ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα τόνισε πως ο Πρόεδρος θα μιλήσει πολύ σύντομα για αυτήν οπότε δεν θα προτρέξει. «Αυτό που θέλω να πω, έτσι όπως καταλαβαίνω, είναι ότι προτάσσει στη διαπραγμάτευση τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναστοχάστηκε πάνω στην πείρα της διαπραγμάτευσης των δύο ετών και έκανε μια πρόταση για να ξεμπλοκάρει αυτή τη διαπραγμάτευση. Στους τουρκοκύπριους φαίνεται ότι τους φάνηκε - τουλάχιστον προς το παρόν - παράξενο σε σχέση με αυτά που έχουν στο δικό τους το μυαλό. Ελπίζω να κοιμηθούν ήσυχα με το μαξιλάρι τους και να το ξανασκεφθούν».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ΑΠΕ ΜΠΕ Αριστείδη Βικέτου για το εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια νέα Γενεύη ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπενθύμισε πως η Ελλάδα πριν πάει τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη κατέθεσε γραπτές προτάσεις για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Δεν υπήρξε ανταπόκριση τότε. Οι προτάσεις μας είναι πάνω στο τραπέζι».

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»