Η Κύπρος φιλοξενεί την 127η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ

Στη Λευκωσία πραγματοποιείται σήμερα η ετήσια σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), με τη συμμετοχή 28 Υπουργών Εξωτερικών, 8 Υφυπουργών Εξωτερικών και 10 Μονίμων Αντιπροσώπων των 47 κρατών μελών του οργανισμού.  
 
Της 127ης Υπουργικής Συνόδου, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ, θα προεδρεύει ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ Ιωάννης Κασουλίδης. Τις εργασίες θα ανοίξει το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο Συνεδριακό Κέντρο.  
 
Η Σύμβαση της Λευκωσίας για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, η μόνη διεθνής συνθήκη που προβλέπει την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, όπως αυτά που λεηλατήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στην Παλμύρα της Συρίας, θα ανοίξει για υπογραφές κατά τη σύνοδο.  
 
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και το θέμα της «ενίσχυσης της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη», με τους Υπουργούς να συζητούν την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ για την «Κατάσταση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου: Λαϊκισμός – Πόσο ισχυροί είναι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες στην Ευρώπη».  
 
Θα συζητηθεί επίσης ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η μετανάστευση και οι συγκρούσεις στην Ευρώπη, καθώς και ο ρόλος του ΣτΕ.   Η μακροχρόνια διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η πολιτική του ΣτΕ στις γειτνιάζουσες περιοχές και η συνεργασία με την ΕΕ θα τεθούν επίσης επί τάπητος.  
 
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι Υπουργοί θα εγκρίνουν επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή αρωγής, πληροφόρησης και αποζημίωσης προς τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και ένα Σχέδιο Δράσης για την Προστασία Παιδιών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ευρώπη.  
 
Κατά την καταληκτική σύνοδο, η Κύπρος θα παραδώσει την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών στην Τσεχία.  
 
Ο ΓΓ του ΣτΕ Thorbjørn Jagland, η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΣτΕ Gabriella Battaini-Dragoni, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Guido Raimondi, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ Nils Muižnieks και η Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών Αρχών Gudrun Mosler-Törnström θα λάβουν μέρος στη σύνοδο.  
 
Τις εργασίες της συνόδου θα προσφωνήσει και η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ Pedro Agramunt, μετά την άρση της εμπιστοσύνης του Προεδρείου του σώματος προς το πρόσωπό του τον περασμένο μήνα.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»