Έδειξε πώς πάμε Γενεύη ο Πρόεδρος, ανέλαβε ν’ ανοίξει το δρόμο ο Έιντε

Συγκεκριμένη εισήγηση που με τρόπο που να ανοίγει ο δρόμος για μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, υπέβαλε κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ωστόσο, επί της πρότασης Αναστασιάδη προέκυψε διαφωνία, και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέλαβε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα είναι να έχει τις επόμενες των ημερών διαβουλεύσεις με τα δύο μέρη.
 
«Ήταν μια μακρά σύνοδος. Έχουμε ενημερωθεί από τους διαπραγματευτές για τις όλες διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί, έχουμε συζητήσει εν εκτάσει το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια νέα Γενεύη και κάτω από ποιες συνθήκες», ανέφερε με την επιστροφή του στο Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
«Έχουμε υποβάλει», τόνισε, «συγκεκριμένη εισήγηση, δημιουργική εισήγηση, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού. Υπήρξε διαφωνία και αυτό που ανέλαβε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα είναι να έχει τις επόμενες των ημερών διαβουλεύσεις με τα δύο μέρη για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει η προοπτική μιας ουσιαστικής, αλλά και δημιουργικής συνάντησης που να μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα».   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γκουτέρες: Γενεύη όταν τα δύο μέρη πιστεύουν ότι υπάρχει πεδίο
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε να αναφερθεί σε αυτά που έχει εισηγηθεί, αφού εξαντληθούν τα περιθώρια των προσπαθειών του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. «Αυτό που θέλω να πω», τόνισε, «είναι ότι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθούν».
 
 «Αυτό που θέλω να πω», υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης, «είναι ότι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθούν».
 
«Να αφήσουμε ένα περιθώριο μερικών ωρών για να γίνουν οι διαβουλεύσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου και η θέση μου είναι ότι βεβαίως θα πρέπει να γνωρίζει και ο λαός, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο τα όσα τεκταίνονται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι έχουμε εισηγηθεί δημιουργικά τον τρόπο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο, αλλά και τελικό αποτέλεσμα».
 
Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που είχαν από τους διαπραγματευτές φάνηκε να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θα περιοριστεί σε όσα έχει δηλώσει, προσθέτοντας παράλληλα πως «σίγουρα δεν μπορεί να μένει ο λαός σε συσκότιση ή τα πολιτικά κόμματα».
 
Επανέλαβε συναφώς πως θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει και για τις προτάσεις που έχει υποβάλει και για τις αντιπροτάσεις, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα.
 
«Επί του παρόντος αρκούμεθα εις το γεγονός ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Η.Ε. θα καταβάλει μια προσπάθεια για να δούμε πού μπορεί να οδηγηθούμε», υπέδειξε.
 
Ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει εντός της ημέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Εντός των εικοσιτετράωρων των επομένων».
 

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ