Γκουτέρες: Γενεύη όταν τα δύο μέρη πιστεύουν ότι υπάρχει πεδίο

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δεν απέκλεισε νέα διάσκεψη για την Κύπρο, όταν τα μέρη είναι πεπεισμένα ότι θα διεξαχθεί με αποτελεσματικό τρόπο.
 
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Στρασβούργο και απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες,  ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ο ρόλος των Η.Ε. είναι υποστηρικτικός, ώστε τα μέρη να μπορέσουν να έρθουν σε συμφωνία για επανένωση.
 
Σημείωσε πως η συμφωνία πρέπει να έχει τη στήριξη των εγγυητριών δυνάμεων και έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο της Τουρκίας και της Ελλάδας.
 
Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, λέγοντας πως τους επεσήμανε ότι απαιτείται δημιουργική και ευέλικτη προσέγγιση για αποτελεσματικό χειρισμό του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που είναι κυρίαρχο για τις εγγυήτριες δυνάμεις.
 
Είπε ότι ο Ειδικός του Απεσταλμένος εργάζεται στενά με τους ηγέτες για να διευκρινιστεί αν τα εναπομείναντα ζητήματα που σχετίζονται περισσότερο με εσωτερικές πτυχές μπορούν να αντιμετωπιστούν.
 
Για το ενδεχόμενο νέας διάσκεψης, ο Γ.Γ. των Η.Ε. ανέφερε ότι δεν υπονοεί πως ο ΟΗΕ συγκαλεί διάσκεψη μόνο όταν υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας, γιατί αυτός δεν είναι ο μοναδικός του ρόλος.
 
« Τα Η.Ε. έχουν υποχρέωση να ενεργούν όχι μόνο όταν υπάρχει προοπτική επιτυχίας, αλλά να δρουν παντού για να  προωθούν την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση», επεσήμανε.
 
«Γι’ αυτό», συνέχισε, «εργαζόμαστε με τα μέρη και όταν αυτά πιστεύουν ότι υπάρχει πεδίο για επανασύγκληση της διάσκεψης με στόχο να επιτευχθεί συνολική λύση σε όλα τα εναπομείναντα ζητήματα, θα το πράξουμε γιατί ελπίζουμε να μην χαθεί η ευκαιρία αυτή».

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι