Τέσσερις παραβάσεις σε διαδικασίες εντόπισε για την Κύπρο η Κομισιόν

Τέσσερις διαδικασίες επί παραβάσει ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και οι οποίες αφορούν την Κύπρο, στο μηνιαίο "πακέτο παραβάσεων" που δημοσιοποίησε στις Βρυξέλλες. Οι τρεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από την παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ και μια στο στάδιο της προειδοποιητικής επιστολής. 

Συγκεκριμένα, και σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες η Κομισιόν ζήτησε από την Κύπρο (και άλλα 4 κράτη μέλη) να μεταφέρει πλήρως την οδηγία «Omnibus II» στο εθνικό της δίκαιο. Οι οδηγία αυτή αντικαθιστά τις 14 οδηγίες για την ασφάλιση και την αντασφάλιση που στο παρελθόν ήταν γνωστές ως «Φερεγγυότητα I». Καθιερώνει ένα υγιές και ισχυρό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ποσοτικών κανόνων, κανόνων διακυβέρνησης και κανόνων υποβολής εκθέσεων, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη ενιαίας αγοράς ασφαλιστικών υπηρεσιών. Αυτοί οι νέοι κανόνες για τις ασφαλίσεις αποσκοπούν στην εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής ευρωστίας των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν κινδύνους σε δύσκολες περιόδους. Οι εν λόγω οδηγίες άρχισαν να εφαρμόζονται πλήρως την 1η Ιανουαρίου 2016 και η προθεσμία για την εφαρμογή τους στο εθνικό δίκαιο έληξε την 31η Μαρτίου 2015.

Ωστόσο, η Κύπρος παρέλειψε να κοινοποιήσει στην Κομισιόν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την πλήρη εφαρμογή των εν λόγω κανόνων στο εθνικό τους δίκαιο. Τα αιτήματα της Κομισιόν περιέχονται σε αιτιολογημένη γνώμη, και αποτελούν συνέχεια των προειδοποιητικών επιστολών που η Επιτροπή είχε αποστείλει στα οικεία κράτη μέλη τον Μάιο του 2015. Παρότι έλαβε απαντήσεις στις επιστολές αυτές, η Κομισιόν θεωρεί ότι η μεταφορά των οδηγιών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στα εν λόγω κράτη μέλη. Αν η Κύπρος δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σε σχέση με τις "βιώσιμες μεταφορές" η Κομισιόν ζήτησε από την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία να μεταφέρουν πλήρως τους ενωσιακούς κανόνες στον τομέα της ανάπτυξης υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (οδηγία 2014/94/ΕΕ). Ο κύριος στόχος της οδηγίας είναι η θέσπιση κοινού πλαισίου για τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη υποδομών για εναλλακτικά καύσιμα στην Ευρώπη. Αυτό είναι ουσιώδους σημασίας για τη μείωση της εξάρτησης του μεταφορικού κλάδου από το πετρέλαιο, τον μετριασμό των επιπτώσεων του πετρελαίου στο περιβάλλον και, κατά συνέπεια, την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής για την κινητικότητα χαμηλών εκπομπών που εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 20 Ιουνίου 2016. Η οδηγία 2014/94/ΕΕ θεσπίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη δημιουργία υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των σημείων επαναφόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και των σημείων ανεφοδιασμού για το φυσικό αέριο και το υδρογόνο. Έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τις 18 Νοεμβρίου 2016. Ωστόσο, αυτά τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει στην Κομισιόν τα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο. Τα 8 κράτη μέλη έχουν πλέον στη διάθεσή τους δύο μήνες για να κοινοποιήσουν στην Κομισιόν τα μέτρα αυτά· διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Επιπλέον η Κομισιόν ζήτησε από την Αυστρία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ρουμανία να μεταφέρουν πλήρως το ενωσιακό δίκαιο περί λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου [οδηγία (ΕΕ) 2015/2087 της Κομισιόν]. Η οδηγία αυτή τροποποίησε τους κανόνες της ΕΕ (οδηγία 2000/59/ΕΚ) που απαιτούν από τα πλοία να κοινοποιούν ορισμένες πληροφορίες πριν από την είσοδό τους σε λιμένα, όπως οι ποσότητες και οι τύποι των αποβλήτων προς παράδοση καθώς και η ικανότητα αποθήκευσης επί του πλοίου. Πρόσθεσε επίσης την απαίτηση να κοινοποιούνται πληροφορίες σχετικά με τα απόβλητα που έχουν πράγματι παραδοθεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις στον τελευταίο λιμένα κατάπλου. Η οδηγία της Κομισιόν εκδόθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεκτικότητα με τα μέτρα που λαμβάνονται στο επίπεδο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) και να αποφευχθεί η αβεβαιότητα μεταξύ των χρηστών των λιμένων και των αρχών. Έπρεπε να έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο το αργότερο στις 9 Δεκεμβρίου 2016, αλλά η Αυστρία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ρουμανία δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα. Τα 4 κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να διορθώσουν την κατάσταση· διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις οδηγίες για τα απόβλητα, η Κομισιόν κίνησε διαδικασίες παράβασης κατά 14 κρατών μελών (Κύπρος, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Ελλάδα, Σουηδία, Δανία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο) και οι οποίες αφορούν την έλλειψη εκθέσεων για την επίτευξη στόχων σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανάκτηση σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα (οδηγία 2008/98 / ΕΚ), την οδηγία για τα απόβλητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών (οδηγία 2002/96 / ΕΚ) Οδηγία 94/62 / ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) και της οδηγίας για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους (οδηγία 2000/53 / ΕΚ) και του κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων (κανονισμός (ΕΚ) ΕΚ) αριθ. 1013/2006). Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης