Σταθερός ο Αναστασιάδης, ανεβαίνει και κλείνει την ψαλίδα ο Νικόλας

Άνετη επικράτηση των Νίκου Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλου στην πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών, καταδεικνύει η δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER, την οποία διενήργησε το Γραφείο Ερευνών και Δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 

 
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση Μαΐου, η επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του και επίσημη στήριξη την οποία έλαβε από την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη(σ.σ. γεγονότα που μεσολάβησαν από τη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου), βόηθησαν τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο να ανεβάσει τα ποσοστά του.  
 
Από την άλλη ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει περίπου τα ίδια ποσοστά του Απρίλη, εξακολουθώντας με να κόβει πρώτος το νήμα την πρώτη Κυριακή, βλέποντας δε τη ψαλίδα από τον βασικό ανθυποψήφιο του να κλείνει σημαντικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θρίλερ ο δεύτερος γύρος με υποψήφιους Αναστασιάδη-Νικόλα

*Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος θα περνούσαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στην περίπτωση κατά την οποία οι δύο ήταν οι υποψήφιοι μαζί με τον Γιώργο Λιλλήκα, με τον τελευταίο μάλιστα να υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.
 
Πρόκειται ωστόσο για ένα εντελώς υποθετικό σενάριο πλέον, δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ δείχνει να έχει ουσιαστικά αποκλείσει τον Γιώργο Λιλλήκα από τις επιλογές του και εξετάζει άλλες λύσεις όσον αφορά τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει.
Είναι άξιο αναφοράς ωστόσο το σχετικά χαμηλό ποσοστό που θα εξασφάλιζε ο κ. Λιλλήκας έχοντας τη στήριξη του ΑΚΕΛ, αφού αυτό περιορίζεται μόλις στο 18%.  
 
Στο αντίστοιχο σενάριο του περασμένου Απρίλη, ο Γιώργος Λιλλήκας εξασφάλιζε 19%, ο Νίκος Αναστασιάδης 38% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος 29%. Όπως προκύπτει από τη σχετική σύγκριση, στο Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας, στο συγκεκριμένο σενάριο, παραμένουν στα περίπου στα ίδια ποσοστά, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταγράφει άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων.
 

*Στο επικρατέστερο, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το προεκλογικό σκηνικό, σενάριο πρώτου γύρου με τέσσερις βασικούς υποψήφιους-τους Νίκο Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλο, Γιώργο Λιλλήκα και τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ-, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι αυτοί που επίσης περνούν στη δεύτερη Κυριακή.
 
Η διαφοροποίηση σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρήματα της δημοσκόπησης του περασμένου Απριλίου, έγκειται στο γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει περίπου το ίδιο ποσοστό που εξασφάλιζε πριν ένα μήνα(σ.σ. -1%), σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος καταγράφει άνοδο ύψους πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας κατεβαίνει από το 16% στο 13%, έχοντας δηλαδή απώλειες ύψους τριών ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με τον Απρίλιο. Από την άλλη, άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει το ΑΚΕΛ, αφού ένα 16% ψηφίζει τον υποψήφιο του κόμματος.
 
Θα πρέπει να επισημανθεί πως για τους σκοπούς της δημοσκόπησής μας, τον Απρίλιο ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ δινόταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού, δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ δεν είχε αποφασίσει ποιον θα υποστηρίξει και την ίδια ώρα-τουλάχιστον επισήμως- δεν είχε αφαιρεθεί ως επιλογή από το τραπέζι μια τέτοια ενδεχόμενη υποψηφιότητα.
 
Για τους σκοπούς της παρούσας δημοσκόπησης, δίνεται ως επιλογή «ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ», δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει ακόμη αποφασίσει τον υποψήφιο του, έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να είναι ο Γενικός του Γραμματέας.   

 

 

Δειτε Επισης

Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι