Ι. Νικολαόυ:Δύο παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση των συνομιλιών

  Ι. Νικολαόυ:Δύο παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση των συνομιλιών
«Η Κυβέρνηση αναμένει σεβασμό στις προσπάθειες που καταβάλλονται»
Μια πιθανή κορύφωση των προκλήσεων της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και "ο προεκλογικός κανιβαλισμός επί του Κυπριακού στο εσωτερικό, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2018" - όπως είπε - είναι δύο παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας στην πολιτιστική εκδήλωση για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδας.
 
Ο Υπουργός υπέδειξε πως μια ετεροβαρής συμφωνία στο Κυπριακό, έστω και αν γίνει αποδεκτή μέσα από ένα πιθανό δημοψήφισμα, είναι καταδικασμένη σε άμεση αποτυχία.
 
Έστειλε παράλληλα μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις που δεν στηρίζουν ή δεν συμφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου, ότι η Κυβέρνηση αναμένει σεβασμό στις προσπάθειες που καταβάλλονται.
 
Στην ομιλία του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Νικολάου σημείωσε πως «πρώτιστη επιδίωξη της κυβέρνησης, ειδικά μετά από τη διαχείριση της οικονομικής περιπέτειας, αποτελεί η επικέντρωση των δυνάμεών μας στις προσπάθειες επίλυσης του κορυφαίου πολιτικού μας προβλήματος».
 
Ανέφερε ότι «οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη άρχονται και καθοδηγούνται από την αναγνώριση ενός βασικού πολιτικού αξιώματος: ότι η Ιστορία δεν επιβραβεύει την αδράνεια. Ότι προβλήματα, που αφήνονται στο χρόνο, επιλύονται πάντοτε προς όφελος του δυνατού. Ότι κάθε χρόνος που τελεί η πατρίδα μας υπό κατοχή δημιουργεί και παγιώνει, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, νέες αξιώσεις για τους καταπατητές».
 
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, σημείωσε, «οι εντατικοποιημένες σε σχέση με το παρελθόν, προσπάθειες που καταβάλλονται, για να καταστεί εφικτή η επιστροφή της κωμόπολης της Μόρφου».
 
Σε καμία όμως περίπτωση, είπε ο κ. Νικολάου, «η συγκεκριμένη αξιωματική προσέγγιση, της παρεμπόδισης δηλαδή μετατροπής της de facto πραγματικότητας σε de jure, δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως διάθεση ολικής διαπραγματευτικής αβαρίας. Με άλλα λόγια, ο σεβασμός προς τα συμφέροντα και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, ούτε υπερέχει ούτε και θα επιτρέψουμε να αντιστρατευτεί τις νόμιμες και δίκαιες διεκδικήσεις της δικής μας πλευράς. Αναγνωρίζουμε ότι η εφαρμογή και λειτουργικότητα μιας πιθανής ετεροβαρούς συμφωνίας, έστω και αν διέλθει με θετικό πρόσημο από ένα πιθανό δημοψήφισμα, είναι καταδικασμένη σε άμεση αποτυχία».
 
Πέραν όμως των προαναφερθέντων δυσκολιών, σημείωσε, «δύο επιπρόσθετοι παράγοντες δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση των εν εξελίξει συνομιλιών. Ο πρώτος και εθνικά πλέον σοβαρός, σχετίζεται με την πιθανή κορύφωση των προκλήσεων της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας. Ο δεύτερος και πατριωτικά, πλέον ανεύθυνος, είναι ο προεκλογικός κανιβαλισμός επί του Κυπριακού στο εσωτερικό, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2018».
 
Και αν θεωρήσουμε, είπε, ότι «οι δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν επαφίονται απόλυτα ή μόνο σε εμάς, η αποφυγή προσωπικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων εις βάρος της εθνικής μας υπόθεσης, είναι κάτι που εμείς ελέγχουμε και εμείς χρειάζεται να αποτρέψουμε».
 
Σε αυτό το σημείο ο Υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε το μήνυμα πως «εάν η στήριξη ή συμφωνία με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη είναι για τις άλλες δυνάμεις πολιτικά ανέφικτη, αναμένουμε, ως επιβάλλουν οι συνθήκες, το σεβασμό στις προσπάθειες που καταβάλλονται και που εν πολλοίς καθορίζουν το μέλλον του λαού μας».
 
«Βιώνοντας επί δεκαετίες τις ολέθριες συνέπειες της διάσπασης, έχουμε την ιστορική υποχρέωση αυτή τη φορά, να πορευτούμε αδιαίρετοι και μονιασμένοι. Όχι κατά ανάγκη ομόφωνοι, αλλά ομόθυμοι. Όποιες και εάν είναι οι διαφορές μας, όποιες και εάν είναι οι αντιρρήσεις μας, μας ενώνει η ιστορική και ηθική μας υποχρέωση. Να τιμήσουμε δηλαδή, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας. Εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για απαλλαγή από την κατοχή, κάθε δυνατότητα επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας, βάσει μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και λειτουργικής συμφωνίας» επεσήμανε.
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ