Ουδέν διαφορετικό από τα Ηνωμένα Έθνη-Crash test η 17η Μαΐου

Δεν αποκλείουμε μια νέα Γενεύη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάμε καλά προετοιμασμένοι, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να πει πώς πήγε η αποψινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είπε ότι το κλίμα ήταν καλύτερο από τα αποτελέσματα.
 
«Ήταν μια εκτεταμένη συζήτηση σε μια σωρεία θεμάτων. Η συμφωνία είναι ότι θα συνεχίσουν οι διαπραγματευτές να ανιχνεύουν περαιτέρω πώς μπορεί να επιτευχθούν συγκλίσεις. Θα γίνει και μια επανεκτίμηση της όλης πορείας στις 17 του μήνα.

Την ίδια ώρα είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε, να ακούσουμε, για τη σημερινή συνάντηση με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, κτλ, για τα θέματα της οικονομίας. Γενικά, οφείλω να πω ότι το κλίμα ήταν καλό, αλλά δεν είναι αρκετό το κλίμα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα περί ιδεών που σκέφτονταν τα Ηνωμένα Έθνη να θέσουν ενώπιον των ηγετών και να διερευνήσουν προθέσεις και εάν υπάρχει κάτι που να αφορά στη διαδικασία και να σχετίζεται με ιδέες των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε:
 
«Δεν έχω αντιληφθεί να διαφοροποιούνται οι ιδέες από εκείνες που γνώριζα. Το θέμα είναι η μεθοδολογία της όλης συζήτησης. Αλλά χωρίς να υπάρχει η βούληση για να μετακινηθούν από θέσεις, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα, δεν νομίζω να είναι το θέμα της μεθοδολογίας που λείπει».

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκαν όλα τα κεφάλαια στη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν ήταν δυνατό να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια, συμπληρώνοντας πως συζητήθηκε «το περιουσιακό, η διακυβέρνηση, το τι θα γίνει την πρώτη μέρα εάν και εφόσον κατ’ ευχήν εξευρεθεί λύση».

Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι προσδοκίες για τη συνάντηση της 17ης Μαΐου, δεδομένου ότι πρόκειται για την τελευταία αυτού του κύκλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «την 17η Μαΐου θα γίνει μια εκτίμηση της όλης πορείας, των εκκρεμοτήτων, του πώς μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα».

Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον κ. Ακιντζί τα περί ενεργειακών σχεδιασμών όπως τίθενται και από τον κ. Έιντε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «αυτά τα έχουμε πει με τον κ. Έιντε».

Τέλος, σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο κ. Έιντε στην Νέα Υόρκη έκανε λόγο για μια νέα Γενεύη, αφήνοντας ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο στις δηλώσεις του, και σε ερώτηση εάν το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε:
 
«Δεν αποκλείουμε καμιά νέα Γενεύη. Το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι, για να μην έχουμε τα θέματα. Δηλαδή, η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας, κτλ; Ή απλώς θα πάμε για να δημιουργήσουμε προσδοκίες στον κόσμο και στο τέλος θα επανέλθουμε χωρίς αποτελέσματα ή, ενδεχόμενα, να βρεθούμε προ ενός αδιεξόδου, το οποίο να είναι χειρότερο από ότι μια καλά προετοιμασμένη συνάντηση; Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να εξευρεθεί λύση, όχι να εξευρεθεί τρόπος τερματισμού του διαλόγου».
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών