ΠτΔ: Παραμένουν προβλήματα που άπτονται της λειτουργικότητας του κράτους

Τη διαβεβαίωση ότι η επανένωση της Κύπρου αποτελούσε και θα αποτελεί την πρώτη και κύρια έγνοια του, “ήμουν και παραμένω θιασώτης του διαλόγου προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη” έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της 56ης Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ.

Είναι χάρη στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε που καταγράφηκε στη διαπραγμάτευση σημαντική πρόοδος σε μία σειρά καθοριστικών ζητημάτων όπως το κεφάλαιο διακυβέρνησης, οικονομίας, ΕΕ στο περιουσιακό και εν μέρει στο εδαφικό, πρόσθεσε.

Θα πρέπει να ομολογήσω, είπε, ότι παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις συνομιλίες, παραμένουν προβλήματα τα οποία άπτονται της λειτουργικότητας του κράτους, είτε επηρεάζουν με κάποιες τελευταίες θέσεις κάποια ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργούν αντί τις προϋποθέσεις σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον, “μια ανησυχία ως προς την πρώτη μέρα μετά τη λύση”.

Θέλησε να διαβεβαιώσει, όπως ανέφερε, ότι το δικό του όραμα, “που είναι και όραμα ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού” και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τ/κ, “μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να κατανοήσουμε όλοι, Ε/κ αλλά ιδιαίτερα και οι Τ/κ, ότι οι ευαισθησίες και ανησυχίες της μιας κοινότητας, πρέπει να είναι αμοιβαία και από την άλλη κοινότητα”.

Εάν θα δημιουργήσουμε ένα κράτος με προοπτική, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, θα πρέπει να είναι λειτουργικό προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, να είναι οικονομικά βιώσιμο και την ίδια ώρα η Τουρκία να κατανοήσει ότι αξιώσεις όπως η συνέχιση των εγγυήσεων, η εφαρμογή των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, “θέτει εν αμφιβόλω ή αυξάνει τη δυσπιστία των Ε/κ ως προς τις προθέσεις και διαθέσεις της ώστε να εξευρεθεί μια λύση που να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες”.

Θέλησε επίσης να διαβεβαιώσει ότι “δεν θα σταματήσω μέχρι την τελευταία ημέρα της εντολής που από τον λαό έλαβα, να αγωνίζομαι προκειμένου να πετύχω σε ένα όραμα, το όραμα που ήταν πάντα η πίστη μου και η διαχρονική πολιτική μου παρουσία το επιβεβαιώνει: μια επίτευξη λύσης που να επιτρέπει και στις δύο κοινότητες να γίνει αποδεκτή”. Που να επιτρέπει σε ένα νέο κράτος προοπτική να επιβιώσει, στις μέλλουσες γενιές να νιώθουν την ασφάλεια της συνδημιουργίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να επιτύχουμε μια λύση που να τύχει αποδοχής από τον κυπριακό λαό, είτε Ε/κ είτε Τ/κ.

“Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλεια μας είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ασφάλεια μας είναι η λειτουργία και εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ”.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»