Χάσικος: Δεν ήθελα να φύγω... χαίρομαι που δίνω τη σκυτάλη στον Κωνσταντίνο

Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρέλαβε το πρωί τη σκυτάλη του Υπουργείου από τον προκάτοχο του, Σωκράτη Χάσικο.
 
Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου και αφού καλωσόρισε τον κ. Πετρίδη είπε:
 
«Τον Κωνσταντίνο τον ξέρω χρόνια. Ικανότατος, αλλά και σαν άνθρωπος από την άλλη, αξιόλογος, άριστος».
 
«Εν πάση περιπτώσει, έχει όλα τα εχέγγυα που μπορεί να διασφαλίσουν ότι το τεράστιο Υπουργείο των Εσωτερικών στα χέρια του θα έχει καλή τύχη. Θα είναι καλοτάξιδο. Είμαι βέβαιος ότι η σχέση σου φίλε Κωνσταντίνε με το προσωπικό, θα είναι η ενδεδειγμένη, δηλαδή εκείνη η σχέση που αναγνωρίζει στο προσωπικό την ικανότητα, διότι έχουν την γνώση οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών και αυτό το λέω με βεβαιότητα διότι ακριβώς έπραξα τους, συνεργάστηκα μαζί τους, είναι σχεδόν ό,τι καλύτερο έχει η δημόσια υπηρεσία», πρόσθεσε.
 
Απόδειξη, συνέχισε ο κ. Χάσικος, των ικανοτήτων τους, αλλά και της όρεξης τους, είναι ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της κρίσης, της οικονομικής, από το 2013 και εντεύθεν «που είχα την τιμή να είμαι πολιτικός τους προϊστάμενος, δούλεψαν και με πρωταγωνιστικό ρόλο και χωρίς υπερβολή για την έξοδο από την κρίση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπιασαν δουλειά Πετρίδης, Πάλμας, Σοφοκλέους

«Καταφέραμε με τη βοήθεια τους σαν Υπουργείο Εσωτερικών, ναι, να σώσουμε τη χώρα κυριολεκτικά. Αυτό δεν υποτιμά ή υποβαθμίζει το ρόλο άλλων Υπουργείων. Σε καμία περίπτωση, αλλά και όπως ο ίδιος θα διαπιστώσεις εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι ένα Υπουργείο κατεξοχήν ανάπτυξης, πέρα από ανθρωποκεντρικό, διότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο, λόγω του φάσματος αλλά και του εύρους των αρμοδιοτήτων που έχει. Θα δεις ότι ναι, ο ρόλος του στο θέμα ανάπτυξη – οικονομία είναι κορυφαίος. Και είμαι βέβαιος ότι μία από τις διαπιστώσεις που θα κάνεις, διότι εργάστηκες για την μεταρρύθμιση, είναι ότι μήπως κάναμε λάθος σαν Κυβέρνηση και το πρώτο Υπουργείο που θα έπρεπε να έχει Υφυπουργό είναι το Υπουργείο των Εσωτερικών; Αυτό το αφήνει να το διαπιστώσεις εσύ», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Χάσικος είπε, επίσης, ότι για να πει τι δουλειά έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια μπορεί να του πάρει όχι ώρες, μπορεί να συζητούν δύο μέρες για να αντιληφθεί τι έγινε μέσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και επανέλαβε ότι δεν υποβαθμίζει κανένα Υπουργείο και βεβαίως την Κυβέρνηση συλλογικά.
 
«Άρα, φίλε Κωνσταντίνε, παίρνεις τη σκυτάλη. Χαίρομαι που σου δίνω την σκυτάλη. Χαίρομαι που είσαι εσύ που παίρνεις την σκυτάλη από εμένα. Εύχομαι ό,τι καλύτερο. Με την ευκαιρία, για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μου εμπιστεύτηκε το ΥΠΕΣ, να ευχαριστήσω όλους εσάς που δουλέψαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια παραγωγικά, δυνατά, τίμια, γιατί οι πειρασμοί στο ΥΠΕΣ, δυστυχώς είναι μεγάλοι. Αρκεί, να πω ότι διαχειρίστηκε αυτό το Υπουργείο πάνω από 4 δισεκατομμύρια, αλλά στάθηκε το Υπουργείο τίμια και με αξιοπρέπεια και έφερε αυτό το τεράστιο έργο σε πέρας. Εδώ έχεις να κάνει και με ό,τι ακούει στο όνομα αλλοδαπός είτε είναι νόμιμος είτε είναι παράνομος μετανάστης. Τεράστια δουλειά. Μια δουλειά που θέλει, επίσης, πολύ-πολύ μεγάλη προσοχή. Είμαστε μια ημικατεχόμενη χώρα, μια ημικατεχόμενη πατρίδα, ναι, θέλει προσοχή στη διαχείριση όλων αυτών των ξένων, χωρίς να υπονοώ οτιδήποτε», σημείωσε.
 
Η όλη αλήθεια, συνέχισε ο κ. Χάσικος, «είναι ότι δεν ήθελα να φύγω».
 
«Δεν είμαι εξ εκείνων που εγκαταλείπω το πόστο μου, τη μάχη μου. Είμαι μάχιμος. Θέλω να είμαι στο φυλάκιο μου. Δεν θα ξεκινήσω να φύγω, κάτω από τις όποιες δυσκολίες. Αυτό που μου συνέβη, όμως, ναι, φεύγω και εύχομαι σε όλους ό,τι καλύτερο, προσωπική, οικογενειακή ευτυχία και υγεία πάνω απ’ όλα», ανέφερε.
 
Ευχήθηκε στον κ. Πετρίδη καλή δουλειά.
 
Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, λαμβάνοντας τον λόγο είπε ότι «ούτε εγώ είναι με ιδιαίτερη χαρά που αναλαμβάνω το Υπουργείο από το Σωκράτη».
 
«Με τον Σωκράτη, αρχίσαμε ως μέλη της Κυβέρνησης υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Αγωνιστήκαμε μαζί, μπορεί κάποτε να διαφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα πολιτικής, αλλά είναι κάπως οξύμωρο, να μην ολοκληρώνεται μαζί αυτός ο κύκλος. Σου εύχομαι κάθε καλύτερο στη συνέχεια. Ο Σωκράτης έχει αφήσει την σφραγίδα του όχι μόνο στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά ευρύτερα στη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η χώρα για να αντεπεξέλθει, για να σταθεί στα πόδια της, για να μην χρεοκοπήσει και της συμβολής του, γενικά, στην Κυβέρνηση και μέσω του χαρτοφυλακίου του. Γνωρίζω ότι με την εντιμότητα του, με το δυναμισμό και τη μαχητικότητα του, διαφύλαξε ψηλά τη σημαία και του Υπουργείου και την προσπάθεια για ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάκαμψη», πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά το Υπουργείο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ξέρει πόσο απαιτητικό Υπουργείο είναι.
 
«Ξέρω πόσο δύσκολο και πολύπλοκο Υπουργείο είναι, αλλά και πόσο σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει στην ανάπτυξη, όπως και το έκανε, το τελευταίο διάστημα. Το επόμενο διάστημα θα έχω την ευκαιρία να ενημερωθώ, να μιλήσω με όλους τους διευθυντές των τμημάτων, με το προσωπικό, να χαράξουμε μαζί τις προτεραιότητες για να ολοκληρώσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο, ένα μεγάλο έργο που άρχισε το 2013. Ξανά θέλω να ευχαριστήσω τον Σωκράτη και να του ευχηθώ πραγματικά ότι καλύτερο και ξέρω ότι θα σε έχω δίπλα μας», συμπλήρωσε.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον άνθρωπο Χάσικο για το πολυσχιδές έργο που παρουσίασε στο ΥΠΕΣ.
 
Όπως είπε, δεν προτίθεται να απαριθμήσει τα επιτεύγματα του κ. Χάσικου. Το έργο του είναι εκεί και φαίνεται. Είναι υπαρκτό και τα επιτεύγματα του, επίσης.
 
«Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ορισμένες στρατηγικές της δημόσιας πολιτικής, όπως την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το όραμα του για τη δημιουργία ενιαίας αρχής, πολεοδομικής και οικοδομικής. Έφερε σε τάξη τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις και η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ήταν ο πρώτος Υπουργός που εφάρμοσε στο Υπουργείο του, ένα χρόνο πριν ψηφιστεί ο νόμος ομπρέλα, τον Φεβρουάριο του 2014, στρατηγικό σχέδιο με έμφαση την πράξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Χάσικος είναι άνθρωπος πρακτικός και όχι της θεωρίας. Εύχομαι αίσιο πέρας του οικογενειακού του προβλήματος και ευθύς αμέσως κάνω έκκληση όπως τον δούμε ξανά στις επάλξεις, σε οποιοδήποτε μετερίζι, σε μια εποχή που ο κυπριακός ελληνισμός αγωνίζεται για φυσική και εθνική επιβίωση. Άλλωστε αρμόζει στον χαρακτήρα του και στο μακρό έντιμο πολιτικό του βίο. Ευχαριστώ που έχουμε συνεργαστεί», πρόσθεσε.
 
Απευθυνόμενος προς το νέο Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Νικολαΐδης αφού τον καλωσόρισε, εκ μέρους του προσωπικού, στο Υπουργείο, είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη, αλλά και τη διακονία του πολίτη.
 
«Είμαι βέβαιος ότι το προσωπικό θα είναι πάντα δίπλα σας, με επαγγελματισμό και τις γνώσεις του, και σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Επίσης, σας εύχομαι γρήγορη ευόδωση της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας. Καλή επιτυχία», κατέληξε.
 
Μετά το τέλος της παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου, το προσωπικό πρόσφερε στους κ. Χάσικο και Πετρίδη, λουλούδια.
 
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ