Αρνούνται να δεχθούν έλεγχο των τραπεζών τους οι Τουρκοκύπριοι

Βέτο εξακολουθεί να βάζει η τ/κ πλευρά στον έλεγχο των τραπεζών των κατεχομένων από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει μετά και τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Φερβεϊ, αντικείμενο της οποίας αποτέλεσε η πορεία εξοικείωσης της τ/κ κοινότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο και ερωτηθείς πού βρίσκεται η προετοιμασία της τ/κ κοινότητας για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Να μου επιτρέψετε να αποφύγω τα όποια σχόλια. Χρειάζεται δουλειά πολλή, εν πάση περιπτώσει».
 
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Πρόεδρος είπε: «Ήταν μια συνάντηση στην παρουσία του κ. Βέρβεϊ με ενημέρωση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ad hoc επιτροπής για την εξοικείωση της μέλλουσας, σε περίπτωση λύσης, τουρκοκυπριακής πολιτείας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έχουμε πει ότι οι λεπτομερέστερες εκθέσεις θα σταλούν στους εμπειρογνώμονες της κάθε μιας των πλευρών για να μελετήσουν και να δουν πώς μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι που επιδιώκουμε».
 
Εξάλλου, ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση εμπειρογνωμόνων διεθνών οργανισμών για το κόστος της λύσης , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ήταν ένα από τα θέματα βεβαίως και τα σημερινά γιατί είναι πάρα πολύ ουσιώδες, αν και εφόσον εξευρεθεί λύση κατ’ ευχήν, από την πρώτη ημέρα να υιοθετηθεί ως κοινό νόμισμα το ευρώ".
 
Σημείωσε ότι για να υιοθετηθεί κάτι ανάλογο θα πρέπει να ανταποκρίνονται και οι λειτουργούσες τράπεζες και γενικότερα το οικονομικό σύστημα, και ότι ένα προαπαιτούμενο της λύσης είναι να γνωρίζουμε το κόστος της λύσης.
 
«Συνεπώς, έχει συζητηθεί. Βεβαίως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες διότι θέλουμε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συζητηθεί από τους εμπειρογνώμονες», συνέχισε.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει αλλαγή στάσης από την τουρκική πλευρά και εάν δίδει πρόσβαση σε στοιχεία, ο Πρόεδρος απάντησε ακόμα, λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί και φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ή θέτουν τέτοιες προϋποθέσεις που εξουδετερώνουν ουσιαστικά-και λυπούμαι που το λέω- αλλά δεν μπορεί για να γίνει ο έλεγχος της βιωσιμότητας των τραπεζών να τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια έτσι ώστε να μην είναι αντικειμενική η εικόνα που θα έχουμε. Δεν θέλω να συζητήσω πέραν αυτού».
 
Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η τ/κ πλευρά, είπε ότι «είναι για κάποια θέματα που μπορώ να πω και λέω, είναι και κάποια θέματα που ας τα αφήσουμε με την ελπίδα ότι μπορούν να ξεπεραστούν διότι είναι και θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θέμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συνεπώς δεν είναι θέμα είτε των Τουρκοκυπρίων είτε των Ελληνοκυπρίων να δεχθούν ή να αμφισβητήσουν».
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτεν Βέρβεϊ.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, ο κ. Βέρβεϊ, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τη στήριξη της Κομισιόν στις συνομιλίες για το Κυπριακό με τους δύο ηγέτες, ύστερα από το κοινό τους αίτημα προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα μέσα του 2015.
 
Όπως πρόσθεσε, από τότε, η Κομισιόν διοργάνωσε 34 αποστολές στην Κύπρο με πέραν των 200 αξιωματούχων για να βοηθήσουν τη δικοινοτική ad hoc επιτροπή για την προετοιμασία για την ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια.
 
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το μοναδικό πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγματεύσεων του Κυπριακού επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στο έργο της Κομισιόν και ότι τα αποτελέσματα στο παρόν στάδιο δεν καλύπτουν ολόκληρο το κεκτημένο.
 
Ωστόσο, αναφέρει, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχει τώρα μια πολύ καλύτερη κατανόηση του επιπέδου ετοιμότητας της τ/κ κοινότητας για την Ε.Ε. από ό,τι πριν.
 
Πρόσθεσε ότι η  Κομισιόν θα συνεχίσει τη στήριξή της μέσω των εμπειρογνωμόνων της,  προσφέροντας τεχνική βοήθεια όταν ζητηθεί, με εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα και αξιωματούχους των κρατών μελών και βοηθώντας με αναλύσεις και συμβουλές σε συνεργασία με άλλους διεθνείς παράγοντες.
 
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην 26η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης(EBRD) που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα όπως το συντομότερο δυνατό καταστεί εφικτό η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιτρέψει στα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα την πρόσβαση, τόσο στο τραπεζικό της σύστημα για τη διεξαγωγή του απαραίτητου ‘’τεστ αντοχής’’ (stress test) όσο και στα δεδομένα του περιουσιακού.
 
Εξάλλου, ο Σίριλ Μούλερ, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπεύθυνος για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία, είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», στη συνάντηση παρίστατο και ο σύμβουλος για θέματα οικονομίας του Μουσταφά Ακιντζί, Καθηγητής Δρ. Ομέρ Κοκέτσους και ο σύμβουλος για θέματα διπλωματίας και Ε.Ε., Ερχάν Ερτσίν.
 
Στη συνάντηση, ο κ. Μούλες ενημέρωσε τον Τ/κ ηγέτη για την εργασία που επιτελείται όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις μιας πιθανής λύσης.
 
Ο κ. Ακιντζί τόνισε τη σημασία να επιταχυνθεί η εργασία που αφορά την εφαρμογή μιας ομόσπονδης λύσης το συντομότερο.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου