Η εναρμόνιση των κατεχομένων με το κεκτημένο στο μικροσκόπιο

Την μέχρι σήμερα πρόοδο που επιτελέστηκε σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση των κατεχομένων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θέτουν στο μικροσκόπιο τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι προς το σκοπό αυτό συναντώνται από τις έντεκα το πρωί στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Φερβεϊ.
 
Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να τεθεί έντονα το θέμα του ελέγχου των τραπεζών αλλά και ευρύτερα της οικονομίας των κατεχομένων, υπό το πρίσμα της άρνησης των κατοχικών αρχών να επιτρέψουν τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων.
 

Πρόκειται για ζωτικής σημασίας παράμετρο στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, καθότι αποτελεί εκ των ουκ άνευ η ανίχνευση και αποτύπωση της πραγματικής εικόνας των οικονομικών δεδομένων των κατεχομένων, ώστε μέσα από τα απαραίτητα βήματα που θα πρέπει να κάνει η τ/κ πλευρά, να είναι σε θέση να ανταποκριθεί μετά από τη λύση.
 
Σχετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην 26η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης(EBRD), που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε στη στήριξη από πλευράς της EBRD στην παρούσα διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύση του Κυπριακού, επισημαίνοντας την ίδια ώρα τον νευραλγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάπτυξης σε μια επανενωμένη Κύπρο.
 
«Συναφώς, θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα επίτευξης μιας οικονομικά βιώσιμης λύσης, ούτως ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος τα οποία ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της λύσης», πρόσθεσε.
 
Για να υπογραμμίσει πως έχει επισήμως ζητηθεί τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τη Διεθνή Τράπεζα, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα των κατεχομένων περιοχών, την εκτίμηση, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, του κόστους για το θέμα του περιουσιακού (επανεγκατάσταση, αποζημιώσεις, κλπ), και την εξεύρεση πιθανών πηγών χρηματοδότησης των πτυχών της επιδιωκόμενης λύσης.
 
«Ευελπιστώ πως το συντομότερο δυνατόν θα καταστεί εφικτό η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιτρέψει στα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα την πρόσβαση, τόσο στο τραπεζικό της σύστημα για τη διεξαγωγή του απαραίτητου ‘’τεστ αντοχής’’ (stress test) όσο και στα δεδομένα του περιουσιακού», επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημειώνεται πως ο Σίριλ Μούλερ, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπεύθυνος για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία, είχε σήμερα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», στη συνάντηση παρίστατο και ο σύμβουλος για θέματα οικονομίας του Μουσταφά Ακιντζί, Καθηγητής Δρ. Ομέρ Κοκέτσους και ο σύμβουλος για θέματα διπλωματίας και Ε.Ε., Ερχάν Ερτσίν.
 
Στη συνάντηση, ο κ. Μούλες ενημέρωσε τον Τ/κ ηγέτη για την εργασία που επιτελείται όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις μιας πιθανής λύσης.
 
Ο κ. Ακιντζί τόνισε τη σημασία να επιταχυνθεί η εργασία που αφορά την εφαρμογή μιας ομόσπονδης λύσης το συντομότερο. 

Στο μεταξύ, η πορεία των συνομιλιών λύσης του Κυπριακού περιλαμβανόταν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η κ. Μέι εξέφρασε για ακόμα μια φορά την άποψη ότι «ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μία ευκαιρία για να επιτευχθεί μία ιστορική συμφωνία, όλες οι πλευρές χρειάζεται να είναι προετοιμασμένες να κάνουν τολμηρά βήματα».

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της είναι έτοιμη να παίξει ρόλο στην επιδίωξη της λύσης.
 

 

 
 

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ