Λίλλήκας: Έστησαν σκηνικό εκβιασμού της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες

Με τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ και τις κινήσεις της Τουρκίας, στήνεται ένα σκηνικό εκβιασμού και απειλών προς την πλευρά μας, εκτιμά ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κάλεσε τον ΠτΔ να μην αποδεχθεί να διαπραγματεύεται "υπό την απειλή όπλων ή υπό την απειλή casus belli".
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο περιοδείας του στη Λεμεσό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως "το Κυπριακό είχε μπει σε αδιέξοδο από τη διάσκεψη της Γενεύης, το οποίο δεν είχε επισημοποιηθεί, όμως φαίνεται ότι ο κ. Έιντε και με τις χθεσινές του δηλώσεις και ταυτόχρονα με τις κινήσεις της Τουρκίας, να στήνεται ένα σκηνικό εκβιασμού, ένα σκηνικό απειλών".
 
Είναι αδιανόητο, είπε, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ να μιλά για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, "γιατί αν όντως πιστεύει κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να το δηλώνει για να υποχωρήσουμε περισσότερο στις συνομιλίες".
 
Θα έπρεπε, είπε ο κ. Λιλλήκας, να το καταγγείλει ο ίδιος, "διότι αυτός εκπροσωπεί τον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος οφείλει να υπηρετεί τον Καταστατικό Χάρτη των Η.Ε" και εξέφρασε την ελπίδα όπως ο ΠτΔ θα λάβει όλα τα δέοντα μέτρα και "δεν θα ανεχθεί να διαπραγματεύεται υπό την απειλή όπλων ή υπό την απειλή casus belli, κήρυξης πολέμου, από πλευράς Τουρκίας".
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, συνομιλίες από "αυτό το εκβιαστικό καθεστώς και περιβάλλον", είτε θα οδηγήσουν σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών, είτε θα οδηγήσουν σε ένα αδιέξοδο και ενδεχόμενα να επιρριφθούν ευθύνες στη δική μας πλευρά.
 
Εξέφρασε επίσης την περιέργεια του να δει "τι είναι αυτές οι ιδέες που φέρνει ο κ.Έιντε ενόψει των δυο τελευταίων συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο".
 
Σχολιάζοντας εξάλλου το θέμα που προέκυψε με την αντίθεση στελεχών του κόμματος στην απόφαση της Ανωτάτου Συγκλήτου για στήριξη της υποψηφιότητας του στις προεδρικές εκλογές και απαντώντας σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπιστεί η στάση αυτή των στελεχών, ο κ.Λιλλήκας είπε "αντιμετωπίζονται, αν υπάρξουν και συνεχίζονται, με τις αρχές της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία δίνει σε όλα απαντήσεις με δημοκρατικές διαδικασίες".
 
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει διαγραφή των στελεχών αυτών, ο Γιώργος Λιλλήκας εξήγησε πως "δεν αποφασίζει ο Πρόεδρος του Κινήματος για διαγραφές, έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι θα γίνει σεβαστή η απόφαση της τεράστιας πλειοψηφίας".
 
" Αυτό απαιτεί και ο ηθικός κανόνας με βάση τον οποίον λειτουργεί κάθε οργανωμένο σύνολο, κάθε οργανωμένη κοινωνία. Από εκεί και πέρα προχωρούμε με την υλοποίηση της απόφασης της Ανωτάτης Συγκλήτου", συμπλήρωσε.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια σε εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ, λέγοντας πως "η Δημοκρατία τρέφεται από το διάλογο και από την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης, σε αντίθεση με τον φασισμό, ο οποίος τρέφεται με τη βία".
 
Θα πρέπει η κοινωνία να αποβάλει κάθε προσπάθεια άσκησης βίας, αν θέλουμε όντως να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να διασφαλίσουμε μια κοινωνία η οποία να είναι προοδευτική και θα ανοίγει δρόμους, είπε ο κ.Λιλλήκας, καλώντας ταυτόχρονα την αστυνομία να επιδείξει μηδενική ανοχή και να εντοπίσει τους ενόχους.

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας