Πρόσθετα έργα εξήγγειλε ο ΠτΔ κατά τη σύσκεψη με φορείς της Επαρχίας Πάφου

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε σήμερα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πάφο, την υλοποίηση πρόσθετων έργων, όπως του δρόμου Πάφου –Πόλεως Χρυσοχούς, δηλώνοντας πως σε πρώτο στάδιο θα γίνουν εργασίες που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας του δρόμου.

Ανέφερε πως το κόστος για τα βελτιωτικά έργα υπολογίζεται προκαταρκτικά σε 3,2 εκ. περίπου και πως σε επόμενο στάδιο θα αξιολογηθεί η δυνατότητα κατασκευής του έργου ή τμήματος αυτού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σε συνάντηση με φορείς της Επαρχίας Πάφου, στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, συνοδευόμενος από Υπουργούς και άλλα μέλη της κυβέρνησής του, εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης λειψυδρίας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως προωθείται η ανέγερση μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, σταθερής ή κινητής δυναμικότητας, 15.000 κ.μ. την ημέρα με δυνατότητα παραγωγής νερού για περίοδο 25 ετών.

Επιπρόσθετα ανακοίνωσε την έγκριση του προγράμματος «Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Πάφου-Αφροδίτη» για την υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών της Επαρχίας Πάφου. Το έργο, είπε, είναι προϋπολογισμού ύψους 2,3 εκ. και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Θάλασσα». Οι εγκεκριμένες περιοχές περιλαμβάνουν, όπως είπε, τους Δήμους Πάφου, Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς καθώς και τις κοινότητες Πωμού και Κουκλιών.

Ακόμη εξήγγειλε την έγκριση του προγράμματος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Πάφου Αφροδίτη για την υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών της Επαρχίας Πάφου και τη βελτίωση του οδικού δικτύου Πάφου, σημειώνοντας πως πέραν των έργων συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν το 2016, σε τμήματα του οδικού δικτύου στις περιοχές των Δήμων Πάφου – Χλώρακας, Κισσόνεργας, Έμπας, Λέμπας, Κονιών, για το 2017 έχει περιληφθεί και τμήμα του δρόμου Πάφου – Χλώρακας-Κισσόνεργας μήκους 500 μέτρων .

Επιπρόσθετα εξήγγειλε στεγαστικά προγράμματα. σημειώνοντας πως υπάρχει η πολιτική βούληση και μελετάται η επαναφορά στεγαστικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο των οικονομικών και δημοσιονομικών συνθηκών του κράτους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως "η ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα όλων", σημειώνοντας πως "από την 1/3/2013 μέχρι 31/12/2016, δαπανήθηκαν ποσά ύψους €480 εκ. για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής σε όλες τις επαρχίες, από τα οποία €132 εκ. στην Πάφο". Πρόσθεσε πως τα επόμενα χρόνια "θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια".

Ανέφερε πως στον Προϋπολογισμό του 2017 η προβλεπόμενη συνολική δαπάνη για αναπτυξιακά έργα ανέρχεται σε περίπου €270 εκ. από τα οποία €40 εκ. αφορούν στην επαρχία Πάφου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα πως είναι έτοιμος να ικανοποιήσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ανέγερση νέου Γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου, εφόσον υπάρξει συναίνεση από τους τοπικούς φορείς για το χώρο ανέγερσής του.

Είπε πως για την ολοκλήρωση του έργου που αφορά τον κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο του Αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου θα διατεθούν €600.000 στον Προϋπολογισμό του 2018. Για το έργο της Β΄ φάσης του δρόμου που οδηγεί στο Αεροδρόμιο Πάφου ανέφερε πως προκύπτουν ζητήματα περιβαλλοντικά και υψηλού κόστους.

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε και στην παραχώρηση χώρου προς το Δήμο Πάφου για Δημόσιο Κήπο, εκφράζοντας ετοιμότητα για παραχώρηση τεμαχίου χαλίτικης γης προς την Ιερά Μητρόπολη Πάφου για να γίνει η ανταλλαγή, μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από τον Δήμο Πάφου και την Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

Σε σχέση με το Δήμο Γεροσκήπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως προωθείται ο εμπλουτισμός τεχνητού υφάλου, κόστους 300 χιλιάδων ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θάλασσα». Πρόσθετες κατασκευές θα τοποθετηθούν, είπε, για εμπλουτισμό του υφιστάμενου υφάλου και τα κατασκευαστικά έργα θα ολοκληρωθούν το 2018.

Ο ΠτΔ είπε ακόμη πως το κόστος για τη διαμόρφωση και αναβάθμιση του παραδοσιακού πυρήνα του Δήμου εκτιμάται στα €2.2 εκ.

Πρόσθεσε πως απόφαση είναι όπως συμπεριληφθεί ποσό της τάξης των 400 χιλιάδων ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2018 για να μπορέσει να αρχίσει το έργο, νοουμένου ότι θα εγκριθεί η βιωσιμότητά του από τους αρμόδιους φορείς, σημειώνοντας πως "προς τούτο αποφασιστική θα είναι η δική μας παρέμβαση". Έκανε αναφορά και στη βελτίωση της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, σημειώνοντας πως το κόστος του έργου ανέρχεται στα €4.5 εκ ευρώ.
Όσον αφορά την Πόλη Χρυσοχούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία τεχνητού υφάλου στον Κόλπο Χρυσοχούς (Λατσί), κόστους 300 χιλιάδων ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θάλασσα». Είπε πως οριστικοποιήθηκε η χωροθέτηση και προχωρεί ο σχεδιασμός των σχετικών κατασκευών. Τα κατασκευαστικά έργα θα ολοκληρωθούν το 2018.

Για την ανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών χώρων στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς με εκτίμηση κόστους €800.000, ανέφερε πως θα υπάρχει πρόνοια για κονδύλι €200.000 το 2018 για ετοιμασία των σχετικών μελετών και έναρξη υλοποίησης του έργου.

Όσον αφορά τον Ακάμα, ο ΠτΔ είπε πως στο Τοπικό Σχέδιο για ανάπτυξη του Ακάμα εκκρεμεί ο σχεδιασμός Πολεοδομικών Ζωνών και πως δέσμευση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το θέμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως “αυτό είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα και δυστυχώς ένα ειδικότερο πρόβλημα για την πατρίδα μας που έχει ένα από τα ψηλότερα μορφωτικά επίπεδα στους νέους και χρειάζεται ακόμα προσπάθεια για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν υποδομές απασχόλησης των νέων πτυχιούχων μας. Μέσα από διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας έχει γίνει κατορθωτό να εξειδικευθούν, να επιμορφωθούν, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα”.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδία, σημειώνοντας πως κύριο μέλημά του, με δεδομένη την τεχνολογική πρόοδο που παρατηρείται στην Ινδία, είναι η δυνατότητα δημιουργίας startup επιχειρήσεων καθώς και τεχνολογικής αναβάθμισης, ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν οι νέοι επιστήμονες μας.

Πρόσθεσε ότι «με την πιθανότητα ανεύρεσης υδρογονανθράκων δημιουργείται ένα άλλο πεδίο προκειμένου να εργοδοτηθούν οι νέοι επιστήμονες. Έτσι προσπαθούμε με κάθε τρόπο ή και με την προσέλκυση διαφόρων επενδυτικών εταιρειών ή ταμείων και άλλα να βρούμε τρόπους. Χρειάζεται όμως χρόνος».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΑΞΙΚ, ο Πρόεδρος είπε ότι "από πλευράς του Δήμου Πάφου είχε υποβληθεί μια εμπεριστατωμένη πρόταση, αλλά μετά τη στην ουσία απαγορευτική παρέμβαση και αντίδραση της Βουλής "είπαμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί. Αν γίνουν τα κατάλληλα βήματα και υπάρξει μια διαφοροποίηση θέσης από πλευράς των κομμάτων της Βουλής, εμείς είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στην επίδειξη ενδιαφέροντος από τις διάφορες πόλεις και μέσα από συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια να δημιουργηθεί η προοπτική ώστε τουριστικές περιοχές να έχουν τη δυνατότητα επιμόρφωσης των ανθρώπων που μπορούν να υπηρετήσουν τον τουρισμό».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά τις επισκέψεις του τον Ιούνιο του 2015 σε όλες τις επαρχίες εξήγγειλε σειρά νέων αναπτυξιακών έργων τα οποία συνολικά ανέρχονταν στα 517 ,5 εκ. Ειδικότερα για την Πάφο τα έργα που τότε εξαγγείλαμε ανέφερε, “ ανέρχονταν στα 60 εκ. ποσό το οποίο στη συνέχεια λόγω ακριβώς της ταχείας προόδου των έργων αυξήθηκε δραστικά “.

Επιπλέον, συνέχισε, ενώ η αρχική μας πρόνοια για αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ τελικά αξιοποιήθηκαν 28 εκατομμύρια από τα συγκεκριμένα ταμεία. Επρόκειτο, είπε, για μια μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάναμε το 2015 αμέσως μετά την σταθεροποίηση της οικονομίας μας.

Ο ΠτΔ είπε ότι η Πάφος σήμερα αποτελεί μια δημιουργική πόλη που ανασυντάσσεται μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης και διεκδικεί την θέση που πραγματικά της αξίζει στον κόσμο. Υπενθύμισε πως τα έργα που εξήγγειλε στη σύσκεψη του 2015 είναι η ανάπλαση του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου και της πλατείας της πόλης, συνολικού κόστους 8.7 εκ., έργο το οποίο ολοκληρώθηκε. Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά και Διονυσίου Σολωμού, με συνολικό κόστος 4 εκατομμύρια ευρώ, είπε πως η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Για την επέκταση του δικαστηρίου Πάφου με ανέγερση πρόσθετου ορόφου συνολικού κόστους 6.1 εκ. ανέφερε πως υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2018.

Υλοποιείται επίσης, όπως ανακοίνωσε, η τρίτη φάση της ανέγερσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου συνολικού κόστους 3,8 εκ., προσθέτοντας πως η ολοκλήρωση υπολογίζεται το Μάρτιο του 2018 και ήδη ετοιμάζεται το κτηριολογικό πρόγραμμα για την τέταρτη φάση.

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση του παραλιακού μετώπου Πάφου, στο βορειοδυτικό μέτωπο, με την κατασκευή κυματοθραυστών συνολικού κόστους 2,2 εκ., με ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο του 2018, και στη βελτίωση του αρχαιολογικού μουσείου Πάφου συνολικού κόστους 2 εκ., σημειώνοντας πως τα έργα ανέγερσης θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2017, ενώ η μουσειολογική ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για το Φεβρουάριο του 2018.

Σε σχέση με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου, συνολικού κόστους 3,2 εκ ευρώ, είπε πως το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο. Αναφέρθηκε επίσης στα προγραμματισμένα έργα μείωσης στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων συνολικού κόστους 5 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά της Κυβέρνησης με πέραν των 5 εκ. ευρώ για την καλύτερη δυνατή διοργάνωση και ανάδειξη της Πάφου ως ΠΠΕ, είπε πως προωθήθηκε η αποκατάσταση και ο εξωραϊσμός - αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς συνολικού κόστους 2,6 εκ., η αποκατάσταση του κτιρίου του πρώην κινηματοθεάτρου «Αττικόν» και η μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτισμού και συνεδριακού τουρισμού συνολικού κόστους 2,2 εκ ευρώ, η αναβάθμιση και ανάδειξη του Μαρκιδείου Θεάτρου συνολικού κόστους 3,9 εκ ευρώ, έργο που αναμένεται να παραδοθεί τον ερχόμενο Ιούλιο.

Επίσης η αναδιαμόρφωση και η ανάδειξη χώρων στη συνοικία Μουτάλλου, συνολικού κόστους 3,9 εκ ευρώ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου τον Ιούνιο του 2017, και η αποκατάσταση του Χανιού του Ιμπραήμ συνολικού κόστους 3,3 εκ ευρώ, έργο το οποίο παραδόθηκε σε χρήση χθες, ενώ κάποιες υπολειπόμενες εργασίες θα γίνουν εντός Ιουνίου 2017.

Για το Δήμο Γεροσκήπου, ο ΠτΔ είπε πως τα έργα που προωθούνται είναι η κατασκευή έξι πρόσθετων κυματοθραυστών για προστασία της παραλίας με συνολικό κόστος 3 εκ. ευρώ,. με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2018, η κατασκευή του δρόμου που συνδέει το κέντρο Γεροσκήπου με την τουριστική περιοχή του Δήμου συνολικού κόστους 4,6 εκ. ευρώ καθώς και η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Γεροσκήπου συνολικού κόστους 1,3 εκ.

Στην Πόλη Χρυσοχούς, όπως ανέφερε, προωθούνται η κατασκευή 10 κυματοθραυστών για προστασία και βελτίωση της ακτής στο Λατσί, συνολικού κόστους 4,6 εκ. ευρώ, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018 και η κατασκευή του Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας συνολικού κόστους 2,3 εκ ευρώ, που αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου να γίνει στο τέλος Ιουνίου. Επίσης έργα επέκτασης αλιευτικού καταφυγίου στο Λατσί με αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα τρέχοντος μήνα. Αναφορικά με τις αποθήκες της Αρχής Λιμένων στο Λατσί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να τις παραχωρήσει στις δημοτικές αρχές αν το επιθυμούν.

Σε σχέση με το Δήμο Πέγειας, ο ΠτΔ ανέφερε πως από το Γενάρη λειτουργεί εκεί σταθμός ασθενοφόρων, ενώ περί τα τέλη Ιουνίου του 2018 υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τα έργα της κατασκευής αίθουσας πολλαπλής χρήσεως και βιβλιοθήκης κόστους 1,9 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πέραν των εξαγγελιών του 2015 υλοποιούνται και άλλα σημαντικά έργα τα οποία αποτελούσαν αιτήματα των τοπικών αρχών. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο έργο ανάπλασης της Πλατείας Διοικητηρίου και των κτιρίων της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, συνολικού κόστους 1,7 εκ., έργο που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2017, στην αναδιαμόρφωση δρόμων στην περιοχή του Μαρκίδειου Θεάτρου συνολικού κόστους 1,2 εκ. ευρώ, έργο που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2017.

Είπε ακόμη πως έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δρόμου Τίμης –Νατάς- Αξύλου –Πενταλιάς, συνολικού κόστους 1,8 εκ. ευρώ, ενώ ένα άλλο έργο που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020 είναι η αντικατάσταση –αναβάθμιση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού χαμηλών χωριών Πάφου, συνολικού κόστους 2,1 εκ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως προσβλέπει μέσα από παραγωγική συνεργασία, κατανόηση και ιεράρχηση των προβλημάτων "να καταφέρουμε και σήμερα όπως και στο παρελθόν να βάλουμε τις βάσεις για ακόμη πιο μεγάλες επιτυχίες για την δημιουργία ακόμη πιο χρήσιμων έργων που θα ικανοποιούν αιτήματα των πολιτών και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων".

Σημείωσε πως είναι στις προθέσεις του να πραγματοποιήσει ανάλογες με τη σημερινή συσκέψεις σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα 17 έργα που έχουν υλοποιηθεί, και είπε πως τα δεδομένα στον τουρισμό στην Πάφο είναι καλά και δεν μπορούμε να συγκριθούμε με το παρελθόν. Είπε ακόμα πως οι τομείς που εξελίσσονται στην Πάφο αφορούν τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος