O Ζήνων στην Ουάσινγκτον για Κυπριακό και τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ

Το Κυπριακό, οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Ζήνων με τον δεύτερο τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Τζον Χέφεν, και τον Βοηθό Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Τόμας Σάνον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Ζήνων, ο οποίος βρίσκεται από χθες σε διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον, συνεχίζει σήμερα το πρόγραμμα επαφών του με συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους στο Υπουργείο Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπου οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε θέματα της αρμοδιότητάς τους, με ειδική έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας.

Στις χθεσινές συναντήσεις, ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τους κυρίους Χέφεν και Σάνον για την τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ και των τρόπων εμβάθυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας, κυρίως σε τομείς που θα προαγάγουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, ο κ. Ζήνων συναντήθηκε χθες με τους Βουλευτές του Κογκρέσου, Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν (R – FL), Τεντ Ντόιτς (D – FL) και Γκας Μπιλιράκη (R – FL), τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συζήτησε μαζί τους τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από πλευράς τους, οι Αμερικανοί Βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα