Ακιντζί: Μπορεί το καλοκαίρι να υπάρξει ένταση αν η ΚΔ ξεκινήσει γεωτρήσεις

Η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εκτιμώντας ότι μπορεί από τον Ιούλιο να υπάρξει ένταση στην περιοχή αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης με θέμα “Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων” ανέφερε ακόμη πως αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην διαδικασια επίλυσης του Κυπριακού, οι Τ/Κ θα συνεχίσουν τον δρόμο τους ως ‘τδβκ’ και δεν θα γίνουν νομός της Τουρκίας. 

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι μια λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τις ενδιαφερόμενες πλευρές και όλους.

Υποστήριξε ότι για να μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδιακή πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της ε/κ ηγεσίας, προσθέτοντας ότι η  "ε/κ διοίκηση" δυσκολεύεται στο θέμα διαμοιρασμού εξουσιών διακυβέρνησης.

“Είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί ομοσπονδία παρά συνομοσπονδία ή ενιαίο κράτος. Εμείς ακόμη και αν είναι δύσκολο εργαζόμαστε για μια ομοσπονδία την οποία θα μπορούν να αποδεχτούν όλες οι πλευρές και μέχρι τον Ιούλιο μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας στάση με όλη την καλή μας πρόθεση”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αρχισε να φαίνεται νωρίς η αρνητική επίδραση των προεδρικών εκλογών του 2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ όπως είπε μπορεί από τον Ιούλιο και μετά η πρόθεση της ε/κ πλευράς να κάνει γεωτρήσεις να είναι αιτία για να ξεκινήσει νέα ένταση στην περιοχή. “Τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής δεν θα έπρεπε να δημιουργούν ένταση αλλά να είναι αιτία για συνεργασία”, πρόσθεσε.

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ακόμη: “Αν δεν φτάσουμε με επιτυχία στο τέλος αυτής της διαδικασίας για λόγους που δεν θα οφείλονται σε μας, εμείς ως Τ/Κ θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως ‘τδβκ’ ως δημοκρατική και κοσμική κοινότητα με την δική μας ταυτότητα. Όπως δεν υπάρχει αίτημα για να γίνουμε νομαρχία και η Τουρκία δεν έχει ανάγκη για μια νέα επαρχία”, ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι σε ένταση. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση