Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για το Brexit

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
 
H ΕΕ θα συζητήσει τη μελλοντική της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο όταν θα έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα που άπτονται της αποχώρησής του από την Ένωση, δήλωσε για μια ακόμη φορά, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των 27, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, βέβαιος για το ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν με αυτή τη θέση.

Ο Ντ.Τουσκ τόνισε ότι είναι επιιθυμιτή μια ισχυρή μελλοντική σχέση με το ΗΒ, αλλά δεν άφησε αμφιβολίες για την αλληλουχία των γεγονότων.

"Όλοι θέλουμε μια στενή και ισχυρή μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει απολύτως καμιά αμφιβολία γι `αυτό. Αλλά πριν συζητήσουμε το μέλλον, πρέπει να λύσουμε το παρελθόν μας. Θα το χειριστούμε με γνήσια φροντίδα, αλλά σταθερά. Αυτός είναι, νομίζω, ο μόνος δυνατός τρόπος να προχωρήσουμε", επεσήμανε.

"Χρειαζόμαστε επίσης σταθερές εγγυήσεις για όλους τους πολίτες και τις οικογένειές τους που θα επηρεαστούν από τη Brexit και από τις δύο πλευρές. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και η Επιτροπή έχει ήδη εκπονήσει ακριβή και λεπτομερή κατάλογο των δικαιωμάτων των πολιτών που θέλουμε να προστατεύσουμε", τόνισε ο κ.Τουσκ.

"Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΕΕ των 27. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ενότητά μας είναι επίσης προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ως τώρα, αισθάνομαι την ισχυρή υποστήριξη όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των 27 κρατών μελών. Ξέρω ότι αυτό είναι κάτι μοναδικό, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θα αλλάξει", κατέληξε.
 
 
Μογκερίνι και Γιούνκερ επιβεβαιώνουν την αυστηρή σειρά των διαπραγματεύσεων για το Brexit 
 
Θα τηρηθεί σαφής σειρά στη διαδικασία, πρώτα αποφασίζονται οι όροι διαζυγίου και μετά θα μιλήσουμε για μελλοντικές σχέσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των 27 για τον καθορισμό των διαπραγματευτικών οδηγιών για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

Παρομοίως και η 'Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις Φεντερικά Μογκερίνι σημείωσε ότι "Σήμερα θα στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενότητας των 27, όπως κάναμε ήδη στη Ρώμη εορτάζοντας όχι μόνο 60 έτη ιστορίας επιτυχιών αλλά και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

"Θα συζητήσουμε για τη μελλοντική μας σχέση με το ΗΒ, περιλαμβανομένων των θεμάτων ασφάλειας και άμυνας μόνο σε δεύτερη φάση, αλλά μπορώ να σας πω ήδη ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια πολιτική μας, θα παραμείνουμε ακόμα και ως 27 η πρώτη και μεγαλύτερη αγορά, ο κυριότερος εμπορικός εταίρος για όλους στον πλανήτη, ο πρώτος ανθρωπιστικός χορηγός και επίσης ένας πολύ ισχυρός πάροχος άμυνας και ασφάλειας", τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι. 
 

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ