Ψυχρή αέρια μάζα πάνω από τις σχέσεις Πινδάρου-Προεδρικού

Σε επικίνδυνους ακροβατισμούς με ενδεχομένως απρόβλεπτες για το κυβερνητικό στρατόπεδο συνέπειες τείνουν να εξελιχθούν οι σχέσεις Πινδάρου και Προεδρικού, υπό το πρίσμα του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο Κυπριακό και των όσων το τελευταίο διάστημα τεκταίνονται γύρω από τη διαπραγματευτική διαδικασία.
 

Όλα αυτά, την ώρα που όπως όλα δείχνουν οδηγούμαστε ολοταχώς προς τις προεδρικές εκλογές του 2018 και ο ΔΗΣΥ θα κληθεί εκ των πραγμάτων να χορέψει στους ρυθμούς της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης με υποψήφιο-σε περίπτωση πάντοτε που ο ίδιος το αποφασίσει οριστικά-τον Νίκο Αναστασιάδη.
 
Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο την πρόταση Νόμου του ΔΗΣΥ για το Ενωτικό Δημοψήφισμα έφερε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο στην επιφάνεια την εσωτερική διαπάλη στην οποία βρίσκεται ο ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ η ηγεσία της παράταξης δεν απέκρυψε τη δυσφορία της για την απόφαση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας.   
 
Μια δυσφορία, την οποία όσο και αν προσπάθησε να εκφράσει κομψά, δεν κατάφερε-ή καλύτερα δεν θέλησε- να την αποκρύψει ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Με χαρακτηριστική τη χθεσινή τοποθέτησή του, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την απόφασή του να αναπέμψει τον Νόμο για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, άδειασε τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.
 
«Στηρίζω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του μέσα από τις διαπραγματεύσεις να πετύχει μια σωστή λύση του Κυπριακού προβλήματος. Απ’ εκεί και πέρα, τα οποιαδήποτε άλλα τα αφήνω ασχολίαστα γιατί πρέπει κοιτάζουμε στους μεγάλους στόχους. Στα μικρά και τα προσωπικά, τις στεναχώριες μας, τους προβληματισμούς μας, το αν νιώθουμε άβολα...κοιτάξτε. Αν ενεργούσα πάντα με το συναίσθημα δεν θα ήμουν αυτός που είμαι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου.
 
Λίγο αργότερα, από τον Ινδία όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διαμήνυε με νόημα προς πάσα κατεύθυνση: «Όλοι γνωρίζουν τι ακολούθησε της συνάντησης στη Γενεύη, τι βιώνουμε καθημερινά με τις δηλώσεις και τις ενέργειες της τουρκικής Κυβέρνησης, και κανείς δεν μπορεί με αφορμή ενέργειες και κινήσεις του Προέδρου ως ήταν υποχρέωσή του(σ.σ. για αναφορά του Νόμου για το Ενωτικό Δημοψήφισμα στο Ανώτατο), να αμφισβητεί τις προθέσεις του».
 
Καλά ενημερωμένες πηγές, πάντως, χαρακτηρίζουν ως απλώς την κορυφή του παγόβουνου την με αφορμή το Ενωτικό Δημοψήφισμα αναδυόμενη διαφορετική προσέγγιση και ανάγνωσή των πραγμάτων μεταξύ Πινδάρου και Προεδρικού γύρω από το Κυπριακό.
 
Σε αντίθεση με το Προεδρικό, το οποίο διαπιστώνοντας τις υπαναχωρήσεις και τις συνεχείς νέες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς επιλέγει να κρατήσει μικρό καλάθι σε σχέση με το μέλλον των συνομιλιών, η ηγεσία του ΔΗΣΥ εξακολουθεί να πιστεύει πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας και πως είναι ο εφικτός ο στόχος όπως πολύ σύντομα οδηγηθούμε σε δημοψηφίσματα(σ.σ. σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η ενημέρωση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ από τον Αβέρωφ Νεοφύτου την περασμένη Δευτέρα). Ενώ με βάση αυτή την ανάγνωση πραγμάτων, επιχειρεί ποικιλοτρόπως να βάλει αφόρητη πίεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για κλείσιμο του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατό.
 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με άριστους γνώστες του παρασκηνίου στον ΔΗΣΥ, διόλου τυχαία δεν είναι η έντονη κριτική στάση που το τελευταίο διάστημα τηρούν έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με το Κυπριακό οι δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, «Αλήθεια» και «Πολίτης», με την πρώτη μάλιστα να δημοσιεύει μόλις προχθές ανοικτή επιστολή του εκδότη της Φρίξου Κουλέρμου προς τον Νίκο Αναστασιάδη, γράφοντας ανάμεσα σε άλλα τα εξής:
 
«Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν γίνεται να ομοιάζει με εκείνους που είχαν σαν σημαία τους το γραφικό θα ρίξω τα μαλλιά μου πίσω, ή τους άλλους που έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα από τηλεοράσεως για να παρασύρουν τον ανυποψίαστο κυπριακό λαό να καταψηφίσει το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της πατρίδας μας».   
 
Την ίδια ώρα, απαρατήρητες από το Προεδρικό  και όχι μόνο, δεν περνάνε οι συχνές-πυκνές δηλώσεις του πρόεδρου του ΔΗΣΥ, ότι προτεραιότητα του είναι η λύση του Κυπριακού και όχι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
 
Αναφορές, οι οποίες εκλαμβάνονται από αρκετούς ως αιχμές και υποδείξεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη λογική ανάλογων τοποθετήσεων που γίνονται από πλευράς ΑΚΕΛ.
 

«Είναι αδιανόητο, να αφήνονται υπόνοιες από τον πρόεδρο του κόμματος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές και όχι το Κυπριακό», υποδεικνύει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, «πράττοντας ότι ακριβώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Να του χρεώνει δηλαδή ουσιαστικά, ευθύνες για το αδιέξοδο». 

Ενώ το δικό του μήνυμα στέλλει μέσω twitter και o εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου:  

Ενόψει των πιο πάνω, οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται ως καθοριστικές, όχι μόνο αναφορικά με τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις(σ.σ. η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για τις 2 Μαΐου), αλλά και για το πώς Προεδρικό και ΔΗΣΥ θα χειριστούν την… ψυχρή αέρια μάζα που κινείται απειλητικά πάνω από τις σχέσεις τους.
 
Το ερώτημα έγκειται στο πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θελήσει με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ινδία να χειριστεί το ασφυκτικό πρέσινγκ που του ασκεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ να προχωρήσει σε συμφωνία για το Κυπριακό, αλλά και πώς η Πινδάρου θα αντιδράσει-ενόψει και προεδρικών εκλογών- σε μια πιθανή επιμονή του Νίκου Αναστασιάδη να παραμείνει σταθερός στις θέσεις αρχής τις οποίες προβάλλει., αντιστεκόμενος στις πανταχόθεν πιέσεις για άμεσο κλείσιμο του Κυπριακού.  

Αξίζει να σημειωθεί πως υπό το πρίσμα του ρευστού πολιτικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί, με φόντο τόσο το Κυπριακό όσο και τις προεδρικές εκλογές, στον ΔΗΣΥ προχωρούν σε αναβολή του Ιδεολογικοπολιτικού Συνεδρίου που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαΐου.

Μέσα σε όλα αυτά πάντως, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν δείχνει να χάνει το χιούμορ του, σπεύδοντας να «πειράξει» τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το πρόσφατο σπάσιμο του σφυριού στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις