Ν. Χριστοδουλίδης: Κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητεί τις προθέσεις του Προέδρου

Την ανάγκη για επίδειξη σοβαρότητας από όλους, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις προσπάθειες που απαιτούνται για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να εμπλακεί επ’ ουδενί σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Νέο Δελχί, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις κομμάτων για το Κυπριακό, είπε ότι «καταρχάς, επειδή με αφορμή την υποχρέωση του Προέδρου να αναφέρει τον Νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο και το γεγονός ότι αυτό χρησιμοποιείται από κάποιους για να αμφισβητήσουν τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού και μάλιστα συμπεριλαμβανομένης και της τουρκοκυπριακής πλευράς να εμπλακούν σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί σε καμία απολύτως περίπτωση να ακολουθήσει μια τέτοια τακτική".
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είμαστε σε μια διαδικασία και απαιτείται από όλους σοβαρότητα και αναμένουμε αυτή τη σοβαρότητα να τη δούμε από όλους. "Εμάς ξεκάθαρα η επιθυμία μας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και οι πραγματικές προθέσεις του καθενός κρίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", ανέφερε.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν "τι ακολούθησε της συνάντησης στη Γενεύη, τι βιώνουμε καθημερινά με τις δηλώσεις και τις ενέργειες της τουρκικής Κυβέρνησης και κανείς δεν μπορεί με αφορμή ενέργειες και κινήσεις του Προέδρου ως ήταν υποχρέωσή του, να αμφισβητεί τις προθέσεις του".
 
Σε ερώτηση αν είχε και άλλες επιλογές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από αυτή της αναφοράς στο Δικαστήριο ή αν ήταν μονόδρομος, ο Εκπρόσωπος, είπε «αλίμονο σε ένα κράτος δικαίου, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σαφή γνωμάτευση από τον νομικό του σύμβουλο, τον Γενικό Εισαγγελέα, περί αντισυνταγματικότητας θεσπισθέντος νόμου και την αγνοεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται υποχρέωση, έτσι ώστε να μην αφήνει να αιωρούνται σκιές και αμφιβολίες ως προς συνταγματικότητα της νομοθεσίας».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, υπό το φως των χθεσινών τουρκικών ισχυρισμών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καταρχάς οι χθεσινοί ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται σε καμιά απολύτως περίπτωση στην πραγματικότητα και εξάλλου αυτό αποδεικνύεται και από τις εξελίξεις σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας".
 
"Από κει και πέρα οι συζητήσεις συνεχίζονται, οι συναντήσεις των διαπραγματευτών συνεχίζονται, ετοιμάζεται η ημερήσια διάταξη της συνάντησης των ηγετών στις 2 Μαΐου.Ο καθένας μας κρίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το αν πραγματικά επιθυμεί λύση του Κυπριακού, μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις που προβάλλει.Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να λησμονούμε – και δεν λησμονούμε – ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι το καλύτερο δυνατόν και αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά της Τουρκίας», κατέληξε.  
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου