Τα νομοσχέδια για πάταξη της διαφθοράς συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει το πακέτο των νομοσχεδίων για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, είπε πως διαπίστωσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ενώπιον της οποίας βρίσκονται τα νομοσχέδια αποδίδει ανάλογη σημασία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην προσεχή συνεδρία της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του πακέτου και θα οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση των νομοσχεδίων για τη σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και τους κανονισμούς που αφορούν τους κανονισμούς για τις προαγωγές και τους γενικούς κανονισμούς της Αστυνομίας και παραμένει η εξέταση των πειθαρχικών κανονισμών και του νόμου για τους υπό κάλυψη αστυνομικούς.

Τα θέματα που αφορούν την πρόληψη, διερεύνηση και καταστολή της διαφθοράς στην Αστυνομία
αποτελούν ουσιαστικά μέτρα της εθνικής στρατηγικής για αντιμετώπιση της διαφθοράς και επιβάλλεται να εφαρμοστούν άμεσα, είπε προσθέτοντας ότι είναι επιβεβλημένη η απαίτηση να προχωρήσουν και να ψηφιστούν σε νόμους.

Ανέφερε περαιτέρω ότι τα προωθούμενα με τους νόμους μέτρα θα συμβάλουν ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα που ταλανίζουν την Αστυνομία για πολλά χρόνια, έστω και αν αυτοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς είναι περιορισμένοι, τονίζοντας πως πρέπει να προστατευθούν αυτοί που δεν εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις και επιτελούν τα καθήκοντα τους άριστα, αλλά σπιλώνεται η δουλειά τους και η υπόληψή τους και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και της κοινωνίας στην Αστυνομία.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι η Επιτροπή Νομικών και τα μέλη της αξιολογούν στον ανάλογο βαθμό την απαίτηση προώθησης των σχετικών νομοσχεδίων και θεωρεί ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων να γίνει κατά προτεραιότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως με τον πακέτο των παρόντων νομοσχεδίων και άλλα μέτρα, όπως η εγκύκλιος του Αρχηγού Αστυνομίας για τα κριτήρια μεταθέσεων και την εναλλαξιμότητα που εφαρμόζεται, και τα κριτήρια για τις προσλήψεις στην Αστυνομία θα συμβάλουν πολύ ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο ανταπόκριση των μελών της Αστυνομίας στα καθήκοντά τους και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την Αστυνομία.

Μέλη της Αστυνομίας που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς ή πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς, δεν θα έχουν χώρο στην Αστυνομία, τόνισε, αναφέροντας ότι αστυνομικοί που διαπράττουν αδίκημα το οποίο συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με απόλυση, η πρόωρη αφυπηρέτηση.

Διευκρίνισε ότι πέραν της ποινικής δίωξης και της ποινής που επιβάλλει το Δικαστήριο για το ποινικό αδίκημα θα μπορεί να επιβληθεί και πειθαρχική ποινή αναγκαστικής απόλυσης ή πρόωρης αφυπηρέτησης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι στον κανονισμό για πειθαρχικά αδικήματα δεν προβλέπεται ότι ο πειθαρχικά καταδικασθείς χάνει τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι το θέμα των συνταξιοδοτικών θα συζητηθεί στη συνέχεια και στη βάση των γενικότερων ρυθμίσεων που ισχύουν στη δημόσια υπηρεσία θα δούμε τι θα κάνουμε.

Κληθείς να σχολιάσει το σημείωμα της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Επιτροπή Νομικών, για τα νομοσχέδια με τα οποία προβαίνει σε επισημάνσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι παρέλαβε το σημείωμα της Επιτρόπου σήμερα, από την Επιτροπή Νομικών.

Πρόσθεσε πως οι παρατηρήσεις της Επιτρόπου αφορούν κυρίως το νομοσχέδιο για την υπηρεσία εσωτερικού έλεγχου και ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως τα ζητήματα που εγείρει η Επίτροπος έχουν ήδη ρυθμιστεί στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου από την Επιτροπή Νομικών και τα υπόλοιπα θα εξετασθούν και θα διατυπωθούν οι θέσεις του Υπουργείου ενώπιον της Επιτροπής.

Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι πράξεις διαφθοράς, είπε ότι για τις πράξεις διαφθοράς υπάρχει παραπομπή σε χωριστούς σχετικούς νόμους που ρυθμίζουν τα αδικήματα διαφθοράς καθώς δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένος ορισμός των πράξεων διαφθοράς ή εν δυνάμει διαφθοράς.

Διευκρίνισε πως ο ορισμός της διαφθοράς είναι ένα ζήτημα που συζητείται διεθνώς, γι' αυτό και αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η οδός των χωριστών νομοθεσιών που ρυθμίζουν τα αδικήματα διαφθοράς.

Απαντώντας σε άλλης ερώτηση, είπε πως ένα από τα βασικά ζητήματα που ρυθμίζονται είναι και το αδίκημα της συγκάλυψης των πράξεων διαφθοράς.

Όταν κάποιοι γνωρίζουν και πολύ περισσότερο οι προϊστάμενοι για εμπλοκή μελών της Αστυνομίας, σε υποθέσεις διαφθοράς ή διάπραξη αδικήματος διαφθοράς και παραλείπουν ή αμελούν να ενημερώσουν την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, η παράλειψη συνιστά συγκάλυψη και επιβάλλεται ποινή φυλάκισης, όπως και στις περιπτώσεις που παρεμβαίνουν προς την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου ώστε να μην διερευνηθεί αδίκημα διαφθοράς.

Είπε τέλος ότι οι ποινές για συγκάλυψη είναι 5 χρόνια φυλάκιση ή και 100.000 ευρώ πρόστιμο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανου είπε πως η διαφθορά είναι διαχρονική παθογένεια στην Αστυνομία γι' αυτό και το κόμμα του χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης να καταθέσει τα σχετικά νομοσχέδια.

Πρόσθεσε πως στην κατ’ άρθρο συζήτηση προέκυψαν ζητήματα τα οποία είχαν επισημανθεί από το ΑΚΕΛ κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου που διεξήχθη κατά την ετοιμασία των νομοσχεδίων.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συναντούν και επισημάνσεις του ΑΚΕΛ και δήλωσε ότι πρόθεση των μελών της Επιτροπής είναι τις επόμενες εβδομάδες να εξευρεθεί η κατάλληλη ρύθμιση ώστε να διαφυλαχθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μελών της Αστυνομίας και πολύ περισσότερο των μελών των οικογενειών τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις του ΑΚΕΛ, είπε ότι η μια διάσταση αφορά τις κακόβουλες καταγγελίες μεταξύ των μελών της Αστυνομίας, αλλά η σημαντικότερη αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της Αστυνομίας.

Η διεξαγωγή έρευνας στις κατοικίες των μελών της Αστυνομίας, χωρίς ένταλμα, είναι παρατήρηση που έγινε και γραπτώς προς τον Υπουργό, εξήγησε, προσθέτοντας ότι έγινε βελτίωση στο κείμενο του σχετικού νόμου και σημείωσε ότι θέλουμε να γίνουμε σίγουροι ότι από τη μια θα δοθούν τα απαραίτητα όπλα για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία και την ίδια ώρα θα διαφυλαχθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφορικά με την παρακολούθηση των επικοινωνιών, δεν θα παρακολουθείται μόνο το μέλος της Αστυνομίας, αλλά και τα μέλη της οικογένειας του που επικοινωνούν μαζί του και όσοι άλλοι επικοινωνούν μαζί του.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι αυτοί που τιμωρούνται είτε με πρόωρη αφυπηρέτηση, είτε με απόλυση δεν θα πρέπει να μην έχουν συνέπειες στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα ότι υπολείπονται κάποιοι κανονισμοί αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει την Επιτροπή να ολοκληρώσει τη συζήτηση επί του πακέτου των νομοθετημάτων που έχει ενώπιον της.

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης