Σύντομα η απόφαση του Εκλογοδικείου για την έδρα της Ελένης Θεοχάρους στη Λεμεσό

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ώς Εκλογοδικείο, επιφύλαξε σήμερα την απόφαση του στην προσφυγή  που καταχώρησε ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Λεμεσού Ανδρέας Μιχαηλίδης σε σχέση με την έδρα που κέρδισε η Ελένη Θεοχάρους κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Με την προσφυγή του, ο κ. Μιχαηλίδης αμφισβητεί ότι την έδρα που κέρδισε η Ελένη Θεοχάρους, την οποία, ως γνωστό, στη συνέχεια αποποιήθηκε  για να παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ δεν είχε ακόμη ορκιστεί βουλευτής,  υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να την καταλάβει ο πρώτος επιλαχών και νυν βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος .

Ο κ. Μιχαηλίδης, μέσω των δικηγόρων του, προέβαλε τη θέση ότι θα έπρεπε να διεξαχθεί  αναπληρωματική εκλογή και όχι να πάει η έδρα στον αμέσως επόμενο στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης. 
Την προσφυγή του κ. Μιχαηλίδη και ενός ακόμη εκλογέα εγγεγραμμένου στον εκλογικό κατάλογο Λεμεσού καταχώρησαν οι δικηγόροι Δώρος Ιωαννίδης (Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου) και Χαράλαμπος Προύντζος.

Για τη πλευρά της κα. Θεοχάρους και του βουλευτή Γιώργου Παπαδόπουλου, την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος  Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ενώ τον Γενικό Έφορο Εκλογής εκπροσώπησε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης  μαζί με την Ανώτερη Δικηγόρο της Δημοκρατίας Γ. Χατζηχάννα.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου, όλες οι πλευρές προέβησαν στις προφορικές και τελικές τους αγορεύσεις και το Εκλογοδικείο επιφύλαξε την έκδοση της απόφασης του σε κατοπινό στάδιο.  Είχε προηγηθεί η υποβολή των γραπτών αγορεύσεων των πλευρών.

Το Εκλογοδικείο καλείται να αποφασίσει κατά πόσο ορθά ο Γενικός Έφορος Εκλογής ανακήρυξε ως εκλεγέντα τον πρώτο επιλαχόντα της Αλληλεγγύης μετά την αποποίηση από τη κα. Θεοχάρους της έδρας που κέρδισε  ή εάν θα έπρεπε να προβεί σε διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής.

Η πλευρά του Εφόρου Εκλογής διατυπώνει τη θέση ότι ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει για διαδικασία στην περίπτωση αποποίησης έδρας, αλλά μόνο σε περίπτωση που βουλευτική έδρα κενώνεται κατά τη διάρκεια βουλευτικής περιόδου με τον τελικό λόγο να ανήκει πλέον στο Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ώς Εκλογοδικείο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να εκδικάζει αιτήσεις που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των εκλογικών νόμων.

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων