Τριμερής ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύης με Νικόλα

Την προδιαγραφόμενη αποτυχία των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να πορευτούν προς τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου με έναν κοινό υποψήφιο, επεβεβαίωσε η σημερινή συνάντηση των ηγετών τους, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΔΕΚ.  

Όπως αναμενόταν, και όπως επανηλειμμένως το τελευταίο διάστημα ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE είχε γράψει, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Αλληλεγγύη προχωρούν με την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, την οποία θα θέσουν προς έγκριση στα συλλογικά όργανα των κομμάτων τους. 

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών επιφυλάχθηκε να λάβει την τελική του απόφαση σε συνεδρία των συλλογικών του οργάνων που θα πραγματοποιθεί το προσεχές διάστημα(σ.σ. εκτιμάται πως θα προχωρήσει και αυτό με Νικόλα Παπαδόπουλο), ενώ τη δική του πορεία ακολουθεί ο Γιώργος Λιλλήκας εμμένοντας-όπως όλα δείχνουν- στη δική του υποψηφιότητα. 

Ιστορική χαρακτήρισε την σημερινή απόφαση ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως ο ενδιάμεσος χώρος έβαλε τα θεμέλια για συνεργασία.
 
«Η σημερινή απόφαση είναι ιστορική. Ο ενδιάμεσος χώρος έβαλε τα θεμέλια για συνεργασία με στόχο την πολιτική αλλαγή και την απαλλαγή του τόπου μας από την αποτυχημένη στρατηγική στο Κυπριακό και την αποτυχημένη διακυβέρνηση», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του.
 
Και συνεχίζει: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο για την πρωτοβουλία του για τη σημερινή συνάντηση και για τη στήριξή του προς την υποψηφιότητα μου.
 
Ευχαριστώ την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους για την απόφασή της να αποσύρει τη δική της υποψηφιότητα και να στηρίξει τη δική μου.
 
Ευχαριστίες εκφράζω και στον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, για την πρόθεσή του να θέσει την υποψηφιότητά μου στα συλλογικά όργανα του Κινήματος.
 
Με την επικύρωση από τα αρμόδια όργανα των κομμάτων της σημερινής απόφασης, ξεκινάμε μια συλλογική προσπάθεια, στην οποία καλώ και ευελπιστώ ότι θα συμμετέχουν και η Συμμαχία Πολιτών, καθώς και άλλα κοινωνικά σύνολα και όλοι οι πολίτες που συμμερίζονται την ανάγκη για πολιτική αλλαγή.
 
Ξεκινάμε μια συλλογική προσπάθεια που ανταποκρίνεται στην απαίτηση των πολιτών να συνεργαστούμε όλοι με στόχο μια εναλλακτική, διεκδικητική πολιτική που θα οδηγήσει σε μια σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού και σε ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας με κοινωνική συνοχή.
 
Ξεκινάμε μια συλλογική προσπάθεια που θα δώσει στον κυπριακό λαό αξιοπρέπεια, ελπίδα, προοπτική».
 
 

Κατά τη σημερινή συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΕΚ,  ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έθεσε στο τραπέζι την πρόταση του για επιλογή του κοινού υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου μέσω καλπών. Μια πρόταση ωστόσο, που απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ διαφώνησε επίσης με την ακολουθητέα μεθοδολογία όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου. Πρόταξε επίσης της αναγκαιότητα εκ των προτέρων συμφωνίας σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές κυβερνητικής πολιτικής, που θα διέπουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του κοινού υποψηφίου.
 

Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης, όπως πληροφορούμαστε, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης της σημερινής πενταμερούς, παρουσίασε τρεις δημοσκοπήσεις-μια εκ των οποίων αυτή του ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online καθώς και μια η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Κινήματος, βάσει των αποτελεσμάτων των οποίων ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι αυτός που υπερισχύει στο κριτήριο της εκλεξιμότητας και εμφανίζεται ως ο μοναδικός που είναι σε θέση να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σε σύντομη δήλωση αναφορικά με το αποτέλεσμά της προέβη μόνο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, χωρίς να πλαισιώνεται από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Η απόσυρση Θεοχάρους
Λίγο αργότερα, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους προέβη σε γραπτή δήλωση απόσυρσης της δικής της υποψηφιότητας.   
 
«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Αλληλεγγύης», αναφέρει στην γραπτή της δήλωση η κ. Θεοχάρους, «με εξουσιοδότησε όπως χειριστώ το ζήτημα της επιλογής του κοινού υποψηφίου των κομμάτων Αλληλεγγύης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, στη βάση της αξιολόγησης που έκανε μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη όλων των επιστημονικών και πολιτικών δεδομένων που ετέθησαν ενώπιον του.
 
Προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον για την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικών και στρατηγικής προς διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού, της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας του λαού, αποφάσισα όπως αποσύρω τη δική μου υποψηφιότητα και υποστηρίξω την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ, κρίνοντας ότι συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
 
Αναμένω ότι η πρόταση μου θα τύχει της έγκρισης και των λοιπών οργάνων της Αλληλεγγύης.
 
Είμαι βεβαία για τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου και από όλα τα  κόμματα του πατριωτικού χώρου, αλλά και από πολλούς συνειδητούς πολίτες, που αντιτίθενται στην τραγική δρομολογούμενη λύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μ’ έμμεση εξαγγελία υποψηφιότητας απάντησε ο Λιλλήκας στην τριμερή

Διαβάστε επίσης:

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης