Flashback, 24 Απριλίου 2004:13 χρόνια από το ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ

13 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από το καθαρό ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν. Μία απόφαση που άφησε με πολλούς τρόπους το στίγμα της στην πολιτική ζωή του τόπου  και αποτελεί παντιέρα πολιτικής.
  
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία αναδρομή στα όσα έλεγαν εκείνοι την ημέρα οι πολιτικοί πρωταγωνιστές,  κάποιοι εκ των οποίων παραμένουν και σήμερα στο προσκήνιο.

 

Χάριν ιστορίας, υπενθυμίζεται πως η ελληνοκυπριακή κοινότητα απέρριψε το προτεινόμενο σχέδιο Ανάν για συνολική λύση στο Κυπριακό με ποσοστό 75,83% έναντι 24,17% που ψήφισε υπέρ του σχεδίου. 

Υπέρ του ''όχι'' ψήφισαν 313,704 Ελληνοκύπριοι και υπέρ του ''ναι'' 99,976. 

3,676 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 11,231 άκυρα. 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε τότε ανακοινώσει  ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης
 


 
Από μία πανηγύρια από την άλλη διαμαρτυρίες... 


Όπως ήταν αναμενόμενο το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στις δύο πλευρές.
 
Με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αρκετοί ελληνοκύπριοι, υποστηρικτές του ΟΧΙ  βγήκαν  στους δρόμους  με τα αυτοκίνητα τους .
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Λεμεσού, όπου υποστηρικτές του ‘ΟΧΙ’, συγκεντρώθηκαν αρχικά στον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου όπου πανηγύρισαν το αποτέλεσμα φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό.

Η αυτοκινητοπομπή πορεύθηκε προς κύριους δρόμους της Λεμεσού, με τη συνοδεία μοτοσικλετιστών της αστυνομίας και περιπολικών. 
 
Ζητούσαν παραίτηση Ντενκτάς

 

 
Τ/Κ συγκεντρώθηκαν μαζικά στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για ειρήνη μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την ε/κ πλευρά.

Με διάφορα συνθήματα, οι Τ/Κ κάλεσαν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παραιτηθεί ενώ η λεγόμενη αστυνομία πήρε αυστηρά μέτρα ασφαλείας και απέκοψε το δρόμο από την πλατεία Ινονού προς το λεγόμενο προεδρικό με συρματόπλεγμα όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να πορευθούν προς τα γραφεία Ντενκτάς.

Η πρώτη αντίδραση του Κόφι Αναν


Στην πρώτη του αντίδραση, ο εμπνευστής του Σχεδίου, Κόφι Αναν  δήλωνε πως σέβεται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες της Κύπρου, προσθέτοντας πως θα σκεφτεί με προσοχή τις επιπτώσεις του σημερινού αποτελέσματος. 

Ο κ. Ανάν αναφέρει ότι ''αφού το σχέδιο έγινε αποδεκτό στο τ/κ δημοψήφισμα και απορρίφθηκε στο ε/κ δημοψήφισμα, τότε η θεμελιώδης συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ''. 

Είπε ότι χαιρετίζει την απόφαση των Τ/Κ, ενώ ανέφερε ότι τα ΗΕ θα εξεύρουν τρόπους για να ανακουφίσουν τους Τ/Κ, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. 

«Ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι» η αντίδραση Τάσσου Παπαδόπουλου


Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε, μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων,  λύπη  γιατί το Σχέδιο Ανάν που τέθηκε ενώπιον του κυπριακού λαού, δεν ήταν τέτοιο που να μπορέσει να το αποδεχθεί έτσι για να γιορτάζαμε απόψε «την επανένωση της πατρίδας μας», είπε.

Όπως είχε πει, ο ότι ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιθυμούν τη λύση όσο κανένας άλλος, «γιατί είναι η δική μας η πατρίδα που είναι υπό κατοχή και διαιρεμένη», υπενθύμισε. 

Απευθυνόμενος προς τους Τ/Κ, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα επιτρέψει στο λαό να ζήσει ειρηνικά και ελεύθερα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στη κοινή πατρίδα.

Όπως υπογράμμισε ότι η μη αποδοχή αυτού του Σχεδίου Ανάν δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά θα υπάρξει συνέχεια και θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες, επισημαίνοντας ότι θα μοχθήσει και θα αγωνιστεί για μια λύση που θα είναι προς το πραγματικό τους συμφέρον ενώ μίλησε για νέα μέτρα στήριξης των Τ/Κ και, όσο είναι δυνατό και επιτρεπτό, συμμετοχή τους στα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει η ένταξή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ραούφ Ντενκτάς: Πέτυχα τον στόχο μου


Στην δική του πρώτη αντίδραση, ο τότε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, δήλωνε ότι κατάφερε το στόχο του για απόρριψη του σχεδίου Ανάν και τώρα αναμένει από τη διεθνή κοινότητα "να κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε και να άρει το εμπάργκο" κατά του ψευδοκράτος. 

Ο Ντενκτάς είπε επίσης ότι οι Τ/Κ "κέρδισαν το δικαίωμα να ζητήσουν την αναγνώριση" του ψευδοκράτους.
Κάλεσε τους Τ/Κ σε ενότητα και είπε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για το κατοχικό κράτος. Παράλληλα είπε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
Οπως είπε, "καταφέραμε να απαλλαγούμε από το Σχέδιο Ανάν".

Ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις στις οποίες προέβησαν ξένες χώρες για αναγνώριση του ψευδοκράτους αν η απάντηση των Ε/Κ ήταν όχι και τους Τ/Κ ναι είναι σημαντικές.

Η αντίδραση και του Ερντογάν
''Πιστεύω ότι από σήμερα έχει λάβει τέλος η πολιτική απομόνωσης
που εφαρμόστηκε εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού''. Με τη δήλωση αυτή αξιολόγησε το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, ''η Τουρκία έχει αποδείξει ότι είναι χώρα που αναζητεί λύση, τηρώντας πάντα θετική στάση στο τραπέζι. Και ο
τ/κ λαός, έχει υιοθετήσει τη βούληση αυτή της Τουρκίας''.

Το σχόλιο της Ελλάδας
Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανακοινώνοντας, τότε,  την επίσημη θέση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο επεσήμανε πως «ο κυπριακός λαός αποφάσισε και το αποτέλεσμα είναι σεβαστό από όλους».

«Σήμερα είναι μια νέα περίοδος για την Κύπρο, εντάσσεται και τυπικώς στην ΕΕ. Ξεκινά η ευρωπαϊκή πορεία της ως πλήρες μέλος», είπε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε «στο πλαίσιο της ΕΕ θα συνεχίσουν οι προσπάθειες για προσέγγιση με του Τ/Κ».

Ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου προσφέροντας της στήριξη και σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση θα επιδιώξει να παραμείνει ανοικτή η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». |

Οι δηλώσεις και πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών
 
Αναστασιάδης: Η ιστορία θα κρίνει την απόφαση
 
 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «η ιστορία θα είναι ο κριτής αν η συγκεκριμένη επιλογή είναι αυτή που οδηγεί στο ιδεατό, ή αυτή που επιδιώκοντας το καλύτερο χάνει και το καλό». 

Σε δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης, αφού σημείωσε ότι το αποτέλεσμα είναι σεβαστό, είπε ότι οι ημέρες που ακολουθούν «θα είναι ακόμη πιο κρίσιμες και η αντιμετώπισή τους απαιτεί συλλογικούς χειρισμούς και ενότητα», προσθέτοντας ότι «η κρισιμότητα της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί, υπαγορεύει την άμεση σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης, ώστε να ξεκαθαριστούν οι στόχοι, η στρατηγική και η τακτική διαχείρισης των συνεπειών από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Σε παρατήρηση ότι η απόφαση του κόμματος υπερψηφίστηκε από το ένα τρίτο του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η μεγάλη αγωνία του είναι «για τις συνέπειες του αύριο για την πατρίδα μας», προσθέτοντας ότι όσοι νομίζουν ή πιστεύουν ότι οι οπαδοί του ΔΗΣΥ έχουν πει το όχι, «υιοθετώντας τις δικές τους ιδιοτελείς και προσωπικές επιλογές πλανώνται πλάνην οικτρά».

«Αυτό έχω να δηλώσω», συνέχισε, «και δεν πρόκειται να μπω σε μια δίνη συζητήσεων που δεν έχει σχέση με το αύριο της πατρίδα μας».

Νέο Δημοψήφισμα ήθελε ο Δημήτρης Χριστόφιας


 Ο ΓΓ, τότε,  του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωνε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα νέο δημοψήφισμα, ούτως ώστε να ακουστεί και από την ε/κ κοινότητα ''ένα μεγάλο ναι για λύση'' στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Ερωτηθείς κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα απευθυνθεί εκ νέου στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ''πιστεύω ότι ο ΓΓ θα απευθυνθεί σε εμάς και εμείς σε εκείνο''. 

Οπως είπε, το ''όχι'' του ΑΚΕΛ στόχευε και στοχεύει να ''τσιμεντώσει ένα μεγάλο 'ναι' όσο γίνεται πιο σύντομα και από την ε/κ κοινότητα''. 

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν θεωρεί ανέφικτη την επανάληψη των δημοψηφισμάτων.

Είπε ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ κοινότητα δεν σημαίνει απόρριψη της λύσης ή του σχεδίου Ανάν. 

''Αυτό πράγματι θα ήταν ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα και θα μας οδηγούσε στην απομόνωση'', είπε ο κ. Χριστόφιας. 
 
Η αντίδραση της ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι το σύνολο του κυπριακού λαού είναι υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

''Το μήνυμα είναι σαφές. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν οπαδοί της λύσης και της μη λύσης'', σημείωσε.

Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου ο κυπριακός λαός είπε σήμερα ''όχι'' σε συγκεκριμένες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν που δημιουργούν ανασφάλεια γιατί δεν ανταποκρίνονται στις λογικές προσδοκίες και τα λογικά αιτήματα του κυπριακού ελληνισμού.

''Συνεπώς από τώρα ο λαός μας είναι ενωμένος στην επιδίωξη λειτουργικής, βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης του προβλήματος'', πρόσθεσε.

Γιώργος Βασιλείου – Σεβαστό αλλά προκαλεί λύπη το αποτέλεσμα
 


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστό, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί λύπη, δήλωνε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου.

Οι Τ/Κ είπαν ''ναι'' και οι Ε/Κ είπαν ''όχι'', τόνισε τότε,  λέγοντας μάλιστα πως , ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μπορεί να χαίρεται για αυτό το αποτέλεσμα γιατί πέτυχε το ισχυρό 'όχι' όπως ζήτησε στο διάγγελμα του''.

Είπε ότι κατά τον ίδιο τρόπο χαίρεται και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αυτή τη στιγμή, και ανέφερε ότι δεν μπορούμε να χαιρόμαστε για το αποτέλεσμα και ''για τον κίνδυνο νομιμοποίησης των τετελεσμένων και της διχοτόμησης της πατρίδας μας''.


Νίκος Κουτσού -  Προϋποθέσεις για δημοκρατική λύση

Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, τότε, Νίκος Κουτσού εξέφραζε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα δημιουργεί προϋποθέσεις ''για μια δημοκρατική σωστή λύση που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε μαζί Ε/Κ και Τ/Κ σε ένας κράτος ενταγμένο στην ΕΕ''.

Ανέφερε ότι οι Νέοι Ορίζοντες εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα είναι μια καταδίκη και απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Ε/Κ απορρίπτουν την ανάγκη και την επιθυμία για λύση.


 

 

 

 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ