Τρίτη 19 Ιουν, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Ακόμα πιο χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών με ευθύνη Ακιντζί

Γιώργος Πλουτάρχου  21/04/2017 10:44
Ακόμα πιο χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών με ευθύνη Ακιντζί

Ακόμα πιο χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών με ευθύνη Ακιντζί

Γιώργος Πλουτάρχου  21/04/2017 10:44
Ακόμα πιο χαμηλά ήρθε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό η χθεσινοβραδινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθότι η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε και αυτή τη φορά σταθερή στις υπαναχωρήσεις της και αμετακίνητη από θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες από την ε/κ πλευρά.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί παρουσιάστηκε ανένδοτος στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως επίσης και στην τουρκική αξίωση για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθερίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού.         
 
Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπεραμύνθηκε της τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή αναπτύσσεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση Navtex έγκειται στη θέληση, την επιμονή και το πείσμα της ε/κ πλευράς, κατά την έκφρασή του, να προχωρήσει μονομερώς στις έρευνες για το φυσικό αέριο.
 
Τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφώσει και παραμένουν στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς, αποτυπώθηκαν χαρακτηριστικά και στις δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη ψεσινή του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
«Δεν αρκεί το καλό κλίμα, η ουσία είναι να υπάρχουν αποτελέσματα. Παραμένουν διαφορές και συνεπώς δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες, οι οποίες να αποπνέουν είτε αισιοδοξία είτε απαισιοδοξία. Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απαιτείται πραγματικά να αντιληφθούμε τις ανησυχίες όπως εκφράζονται και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα», υπέδειξε με νόημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που ελπίζουν πως στις εναπομείνασες τρεις συναντήσεις των δύο ηγετών, στις 2, 7 και 11 Μαΐου, είναι πλέον δυνατό το κλίμα να αναστραφεί και να δούμε θεαματικές-προς την θετική κατεύθυνση-ανατροπές. Η διαπραγματευτική προσπάθεια πάντως, συνεχίζεται σήμερα με νέα συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάνη και Οζντίλ Ναμί.   
 
Σημειώνεται πως το πρωί της Δευτέρας θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, προκείμενου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, είναι πλέον πασιφανές πως η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων έχει στραμμένη την προσοχή και το ενδιαφέρον της στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου παρά στο Κυπριακό.
 
Τη Δευτέρα, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί η περιβόητη συνάντηση των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για κάθοδο στις Προεδρικές με έναν κοινό υποψήφιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Παραμένουν οι διαφορές, θέμα τουρκικής προκλητικότητας έθεσε ο Αναστασιάδης
 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας