Παραμένουν οι διαφορές, θέμα τουρκικής προκλητικότητας έθεσε ο Αναστασιάδης

Σε καλό κλίμα, αλλά με τις διαφορές να παραμένουν ολοκληρώθηκε η αποψινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
«Το κλίμα ήταν καλό, έχουμε ενημερωθεί από τους διαπραγματευτές για τις εργασίες μέχρι σήμερα, οι οποίες θα συνεχισούν και αύριο. Βεβαίως δεν αρκεί το κλίμα, η ουσία είναι να υπάρχουν αποτελέσματα. Παραμένουν διαφορές και συνεπώς δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες, οι οποίες να αποπνέουν είτε αισιοδοξία είτε απαισιοδοξία», δήλωσε με την επιστροφή του στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  
 
«Θέλω να ελπίζω», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απαιτείται πραγματικά να αντιληφθούμε τις ανησυχίες όπως εκφράζονται και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα».
 
Ερωτηθείς κατά πόσο έθεσε θέμα για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητας με επίκεντρο τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά.
 
«Βεβαίως, είπα ότι αυτό δεν ωφελεί και δεν δημιουργεί το κλίμα που θα θέλαμε. Και δεν είναι δυνατό από την μια να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και από την άλλη να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.   
 
Κληθείς ωστόσο να πει ποια απάντηση έλαβε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη επί του θέματος των τουρκικών προκλήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θέλησε να αναφέρει οτιδήποτε. «Ευχαριστώ», κατέληξε εισερχόμενος στο Προεδρικό.
 
Ακιντζί: Η ΕΕ και τα ΗΕ μάς καταλαβαίνουν περισσότερο από τους Ε/κ
 
Ο Τ/κ ηγέτης από την πλευρά του, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση δήλωσε πως αυτή επικεντρώθηκε σε δύο θέματα, στην αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων στην ομοσπονδιακή διακυβέρνηση και στο θέμα της “ίσης μεταχείρισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων”. Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη ότι και τα δύο αυτά θέματα μπορούν να λυθούν σε εύλογα πλαίσια, ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να μπουν στην ΕΕ από την πίσω πόρτα 80 εκ. Τούρκοι υπήκοοι.
 
Οι λογικές απόψεις που έχει διατυπώσει η τ/κ πλευρά, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, έχουν τύχει καλύτερης κατανόησης από την ΕΕ και τα ΗΕ παρά από τους Ε/κ. Αυτό, όπως είπε, το διαπίστωσε στις επαφές του στις Βρυξέλλες και αλλού. “Δυστυχώς όμως στο σημείο αυτό δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους ε/κ συνομιλητές μας”, πρόσθεσε.
 
Στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είπε ο Τ/κ ηγέτης, “είμαστε αντιμέτωποι με μια αντίσταση που πραγματικά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε”. `Εμειναν τρεις συναντήσεις ηγετών, συνέχισε, στις 2,11 και 17 Μαϊου. “Εάν συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο τί κρίμα, δύσκολα βλέπω εγώ να φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα. Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, ούτε και να υπογραμμίσω μια αρνητικότητα, αλλά όλοι ξέρουν, καταλαβαίνουν και αυτοί που δεν το αποδέχονται, και αυτοί που το αποδέχονται βλέπουν ξεκάθαρα ότι μετά τον Ιούλιο αυτή η δουλειά θα είναι πολύ δύσκολη”, όπως είπε.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι στην αρχή της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να αναφερθεί στο θέμα της Navtex που εξέδωσε η Τουρκία και μετέφερε τις ανησυχίες του, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση δεν συνάδει με την καλή θέληση και δεν συμβάλλει στο να δημιουργηθεί θετική ατμόσφαιρα. Σ’ αυτό ο Τ/κ ηγέτης, είπε, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ο λόγος που εκδόθηκε αυτή η Navtex λέγοντας ότι πηγάζει από τη θέληση της ε/κ πλευράς με επιμονή και πείσμα να προχωρήσει μονομερώς στις έρευνες για το φυσικό αέριο “όπου ξεκάθαρα και σαφώς έχουμε κι εμείς μερίδιο”. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας