Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση(σ.σ. στις 19:30 αντί στις 18:30 όπως ήταν προγραμματισμένη) λόγω του τραυματισμού που είχε νωρίτερα σήμερα στο λεγόμενο προεδρικό η σύζυγος του Τ/κ ηγέτη Μεράλ Ακιντζί(σ.σ. υπέστη εξάρθρωση του αριστερού της ώμου).   
 
Η αποψινή συνάντηση-στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν θέματα των κεφαλαίων της εσωτερική διακυβέρνησης, της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πραγματοποιείται όχι υπό το καλύτερο κλίμα που θα μπορούσε να υπάρξει, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Μάλιστα, σε σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προειδοποίησε πως πιθανή συνέχιση της τουρκικής συμπεριφοράς, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Άκυρη» η τουρκική NAVTEX στ' ανοικτά της Αμμοχώστου
 
 
Την ίδια ώρα, για «ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς» έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνοντας πως η ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να δει την τουρκοκυπριακή ως ισότιμη και ως εταίρο της, και όχι ως μειονότητα.
 
Μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως εάν υπάρχει η θέληση είναι δυνατόν να υπάρξει ένα πλαίσιο λύσης σε δυο μήνες.

Πρόσθεσε πως, τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον σε κλίμα ειρήνης, εφόσον η μια πλευρά σέβεται τα δικαιώματα της άλλης.

Αναφέρθηκε στη σημασία της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας και υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνονται συζητήσεις για ομοσπονδία στη λογική της πλειοψηφίας-μειοψηφίας, και πως οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν μια οντότητα με δυο πολιτικά ισότιμες πλευρές.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν για ακόμη πενήντα χρόνια, για να προσθέσει πως «είτε θα συμφωνήσουμε και μετά η ‘’τδβκ’’ θα καταστεί μέρος ενός ομόσπονδου συνεταιριστικού κράτους, ή εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό, η ‘’τδβκ’’ θα συνεχίσει στο δικό της δρόμο". Ισχυρίστηκε συναφώς πως επιθυμία της τ/κ πλευράς είναι να επιτευχθεί το πρώτο.
 
 
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι