Τρίτη 19 Ιουν, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Η… Μεγάλη Δευτέρα του ενδιάμεσου και η «χαλάστρα» από Αναστασιάδη

Γιώργος Πλουτάρχου  19/04/2017 14:22
Η… Μεγάλη Δευτέρα του ενδιάμεσου και η «χαλάστρα» από Αναστασιάδη

Η… Μεγάλη Δευτέρα του ενδιάμεσου και η «χαλάστρα» από Αναστασιάδη

Γιώργος Πλουτάρχου  19/04/2017 14:22
Την… Μεγάλη Δευτέρα του ενδιάμεσου χώρου θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν η προσεχής Δευτέρα 24 του μήνα, καθότι θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο τα πέντε κόμματα που τον αποτελούν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τον στόχο της καθόδου τους στις προεδρικές εκλογές με έναν κοινό υποψήφιο.
 
ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θα βρεθούν τη Δευτέρα στα γραφεία της ΕΔΕΚ, σε μια ύστατη όπως χαρακτηρίζεται προσπάθεια καθολικής σύμπλευσής τους στις Προεδρικές του προσεχούς Φεβρουαρίου, την ώρα που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κάτι τέτοιο φαντάζει ως ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Και αυτό, δεδομένου του ενδιαφέροντος, τόσο του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου(σ.σ. φέρεται να έχει κλειδωμένη τη στήριξη της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και των Οικολόγων) όσο και του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα για το χρίσμα του υποψήφιου του ενδιάμεσου χώρου.
 
Η συνάντηση των πέντε κομμάτων είχε καθοριστεί αρχικά για τις εννέα το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο, η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ίδια ώρα και μέρα, ανάγκασε τις ηγεσίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να μετακινήσουν την ώρα του ραντεβού τους για μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισε το ραντεβού των «5» του ενδιάμεσου
 
Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβουλίου την μέρα και την ώρα κατά την οποία είχε κλειδώσει η συνάντηση των πέντε, δεν πέρασε απαρατήρητη από τις ηγεσίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε την ενέργεια  του Προέδρου Αναστασιάδη ως ατυχή.
 
«Ως εκ τούτου», πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, «τα κόμματα αποφάσισαν ότι θα μετακινηθεί η συνάντηση την ίδια μέρα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου,  ώστε το ζήτημα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».
 
Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ φρόντισε να στείλει σαφή μηνύματα με ξεκάθαρο αποδέκτη(σ.σ. βλέπε Γιώργο Λιλλήκα), μιας και είναι κοινό μυστικό πως οι Σοσιαλιστές έδωσαν προ πολλού τον λόγο τους στον Νικόλα Παπαδόπουλο.
 
«Η ειλικρίνεια, το ήθος και η εντιμότητα σε αυτή τη διαδικασία προέχουν και είναι πάρα πολύ σημαντικά», είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, τονίζοντας πως «θα πρέπει στο τέλος μακριά από προσωπικές επιλογές ή προαπαιτούμενα και όρους, όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε μια τεράστια ευθύνη έναντι μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, η οποία ουσιαστικά προκρίνει και υιοθετεί τη συνεργασία των πέντε κομμάτων ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών.
 
Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο η προσπάθεια για κατάληξη σε ένα υποψήφιο θα είναι επιτυχής, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αισιοδοξία και προϋποθέσεις υπάρχουν.  Αρκεί όπως σημείωσε, όλοι να λειτουργήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με υπευθυνότητα και σύνεση. «Τα πάντα θα κριθούν στη συνάντηση και εκεί ακριβώς θα διαφανεί αν υπάρχει η προοπτική ή όχι», υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείς, τέλος, αν υπήρξε κάποιου είδους συνεννόηση μεταξύ κάποιων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου πριν από την συνάντηση της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε αρνητικά. Για να υποδείξει πως ο στόχος δεν είναι να υπάρξουν διμερείς και τριμερείς παρασκηνιακές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, αλλά να υπάρχει μια ειλικρινής και ταυτόχρονη ανταλλαγή απόψεων των πέντε κομμάτων σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια θετική ολοκλήρωσης αυτής της προσπάθειας σύντομα.
 
Και η Ελένη καλεί Γιώργο…
Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι και ο Γιώργος Λιλλήκας θα ακολουθήσει την τελική απόφαση, έστω και αν δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος, εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.  
 
«Ο Γιώργος Λιλλήκας έρχεται με καλή θέληση και αν δεν επιλεγεί θα στηρίξει τον υποψήφιο που θα επιλεγεί. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση και αυτό πιστεύω είναι το σωστό και το πατριωτικό να πράξει», ανέφερε μιλώντας στον Alpha Κύπρου η κ. Θεοχάρους.
 
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι την Δευτέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα η κοινή διακήρυξη των κομμάτων και θα υπάρξει κατάληξη, αναφορικά με τα κριτήρια του υποψηφίου.
 
«Θέλω να πιστεύω», υπέδειξε, «ότι θα στηρίζονται στον πατριωτισμό, τη δημοκρατία, την εκλεξιμότητα και το σωστό διάβασμα αυτών που μας λέει ο κόσμος με διάφορους τρόπους», επισήμανε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας