Διαφοροποιημένα προσεγγίζει ο τ/κ Τύπος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Διαφοροποιημένα προσεγγίζει ο τ/κ Τύπος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία.

Η “Αφρίκα” με τίτλο “Διαβλητές εκλογές” γράφει ότι με την απόφασή του να θεωρήσει έγκυρες τους φακέλους και τα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) στην Τουρκία έκρινε το αποτέλεσμα. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν που γιορτάζει την μονοκαθεδρία του, μετά την Σμύρνη έχασε τώρα την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Στα κατεχόμενα, προσθέτει η Αφρίκα, χθες κάποιοι γιόρταζαν με νταούλια και ζουρνάδες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φωνάζοντας ρυθμικά “Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”, ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα ήταν υπέρ του “όχι”.

Η “Γενί Ντουζέν” με τίτλο “Δύο διαφορετικές Τουρκίες” γράφει ότι μετά τις μεγάλες μητροπόλεις της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, το “όχι” κέρδισε χθες και σε Αντάλεια, Άδανα και Μερσίνη. Το “ναι”, σημειώνει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της, είχε ισχυρή στήριξη στους νομούς Κόνια, Σίβας, Ερζουρούμ και Καχραμάν Μαράς.

Η “Κίπρις”, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην τ/κ κοινότητα, με τίτλο “Νέο σύστημα στην Τουρκία” γράφει ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα που εγκρίνει τις αλλαγές σε 18 άρθρα του τουρκικού Συντάγματος, ήταν πολύ υψηλή, η διαφορά μεταξύ του `ναι` και του `όχι` πολύ μικρή και προτάσσει τη δήλωση Ερντογάν “αρχίζει μια νέα εποχή”.

Η “Χαβαντίς” με τίτλο “Παρά τρίχα ναι” δεικνύει την μικρή διαφορά μεταξύ "ναι" και "όχι" και σημειώνει ότι οι πόλεις, γνωστές και ως προπύργια του ΑΚΡ και του Τγαίπ Ερντογάν, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, ψήφισαν “όχι”. Αυτό όμως το “όχι”, γράφει, δεν ήταν αρκετό για το γενικό “όχι”.

Με τίτλο “Νέα εποχή στην Τουρκία” η “Χαλκίν Σεσί” καλύπτει ειδησεογραφικά το αποτέλεσμα, τις αμφισβητήσεις της αντιπολίτευσης και τις δηλώσεις των πολιτικών ηγετών στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι η διαφορά σε ψήφους ήταν λίγο περισσότερες από ένα εκατομμύριο.
 
Επίσκεψη Ερντογάν στον τάφο Οζάλ 
 
Επίσκεψη στον τάφο του 8ου Προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, πρώτη μέρα μετά την ψήφιση των αλλαγών στο σύνταγμα. 

Σήμερα έκλεισαν 24 χρόνια από το θάνατο του Οζάλ ο οποίος ήταν επίσης από τους ένθερμους υποστηρικτές για αλλαγή του συστήματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον