Με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου συναντήθηκε ο Φωκαΐδης

Με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σεντκί Σόμπι συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Κάιρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο κ. Φωκαΐδης έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης μετέφερε τα ειλικρινή συλλυπητήρια εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών κτυπημάτων στην Αίγυπτο εναντίον του Χριστιανικού πληθυσμού της χώρας.  
 
Ο Υπουργός Αμυνας, ο οποίος είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Αίγυπτο μετά τις πρόσφατες αποτρόπαιες πράξεις τρομοκρατίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι νέες απειλές και η τρομοκρατία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για συνεργασία προκειμένου η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου να μετατραπεί σταδιακά από μια περιοχή προβλημάτων, απειλών και διαιρέσεων σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.  
 
Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε επίσης στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού που συνδέουν τις δύο χώρες. Αφού τόνισε ιδιαίτερα τη βαρύνουσα σημασία της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής και τον ηγετικό της ρόλο στον Αραβικό κόσμο αλλά και στην Αφρική, ο κ. Φωκαΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε ότι η Κύπρος σταθερά ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση.   Υπογράμμισε επίσης τη μεγάλη ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο από ποτέ.  
 
Ακολούθως ο κύριος Φωκαΐδης συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σεντκί Σόμπι. Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο Υπουργών ανακοινώθηκε η εγκαθίδρυση  Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής για παρακολούθηση υλοποίησης του προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Το πρόγραμμα αντανακλά την κοινή πεποίθηση της  Κύπρου και Αιγύπτου για την ενίσχυση της συνεργασίας τους με στόχο τη προώθηση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και  σταθερότητας.  
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε η τοποθέτηση Ακολούθου Άμυνας της ΚΔ στο Κάιρο, από την 1η Οκτωβρίου 2017. Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος πρόσφατα έχει τοποθετήσει Ακόλουθο Άμυνας στη Λευκωσία γεγονός που αποτελεί άλλη μια απτή απόδειξη των άριστων σχέσεων των δύο χωρών και την κοινή επιθυμία τους για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους.  
 
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων με έμφαση στη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλειας, θέματα περιφερειακής ασφάλειας καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και διαχείρισης κρίσεων. O κ. Φωκαϊδης προέβη επίσης σε ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.  
 
Απηύθυνε πρόσκληση προς τον ομόλογό του για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι ο κ.  Sedki  Sobhi είναι ο πρώτος Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την Κύπρο τον Νοέμβριο του 2015. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης υπογράφηκε αμυντική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Ακολούθησε επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου στην Αίγυπτο, επίσης για πρώτη φορά, και έκτοτε άλλες δυο επισκέψεις, γεγονός, που όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, είναι ενδεικτικό της στενής συνεργασίας και των άριστων σχέσεων που έχουν οικοδομηθεί.  
 
Ο κ. Φωκαΐδης ο οποίος συνοδεύεται από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας και τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο Χάρη Μορίτση, θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Κύπρο.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»