Η θύρα 9 μεγάλωσε και δεν ελέγχεται

 «Πρωτάθλημα και κύπελλο και Τάσσο Πρόεδρο», φώναζε ρυθμικά η κερκίδα της Ομόνοιας περί τα τέλη του 2002 όταν το ΑΚΕΛ αποφάσιζε να στηρίξει τον Τάσσο Παπαδόπουλο στις προεδρικές εκλογές του 2003. Το σύνθημα το υπαγόρευε το ΑΚΕΛ και το φώναζε η Θύρα 9, που δημιουργήθηκε περίπου μια δεκαετία ενωρίτερα από ανθρώπους που ήταν γέννημα- θρέμμα της Ομόνοιας και πολλοί από αυτούς, γέννημα θρέμμα και του ΑΚΕΛ.
Τα χρόνια πέρασαν και όπως η Ομόνοια δεν είναι αγωνιστικά η λαμπρή ομάδα της δεκαετίας του '80 έτσι και η Θύρα 9 δεν θυμίζει την παρέα που δημιουργήθηκε εκείνα τα χρόνια, κάτω από συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές. Αρχικά η Θύρα στήριζε αναφανδόν τη διοίκηση της ομάδας και την ηγεσία του ΑΚΕΛ, όμως στη συνέχεια ούτε αυτό ήταν δεδομένο ακόμη και όταν επικεφαλής της Θύρας ήταν άτομα που ούτε κατά διάνοια υπήρχε περίπτωση να συγκρουστούν με την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Η υπόγεια κόντρα που ανέκαθεν υπήρχε μεταξύ Θύρας και διοίκησης του λευκωσιάτικου σωματείου ήταν το αίτημα παραγόντων του οργανωμένου κομματιού της κερκίδας να έχουν λόγο και ρόλο στα διοικητικά της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια αυτή η κόντρα πήρε τη μορφή σύγκρουσης, κυρίως από την εποχή που αποτραβήχτηκαν από την οργανωμένη κερκίδα άτομα που πρόσκεινταν περισσότερο στο ΑΚΕΛ.
«Είναι μακρύς ο δρόμος για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ και χρειάζεται θυσίες και υπομονή, αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση της Θύρας, που περισσότερο θυμίζει προκήρυξη πολιτικής οργάνωσης. Είναι μόνο ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση με την οποία η Θύρα καλούσε τους οργανωμένους οπαδούς της Ομόνοιας σε διαδήλωση έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ την περασμένη Δευτέρα με τα εξής τρία αιτήματα, όπως αναγράφονται επί λέξει: 1. H ΛΕΥΤΕΡΙΑ της ομάδας μας από τον κομματικό ζυγό, 2. Η μαζική εγγραφή μελών με δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές, 3. Να πραγματοποιηθεί η εκλογική συνέλευση του σωματείου μας πριν από τις επόμενες εκλογές του κράτους.
Κλειστό club
Η Θύρα κατηγορεί το ΑΚΕΛ ότι κάνει κουμάντο στην ομάδα και ότι για να μπορεί να ελέγχει τα πάντα δεν επιτρέπει εύκολα την εγγραφή νέων μελών, με δικαίωμα λόγου και ψήφου. Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των μελών της Ομόνοιας (περίπου 1.600 τα εγγεγραμμένα από τα οποία περίπου 900 ενεργά ) δεν είναι αναλογικός της λαοφιλίας που διαθέτει. Αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται από τη Θύρα, που καταφέρεται εναντίον των διοικούντων της Ομόνοια, αποδίδοντάς τους την κατηγορία ότι περίπου είναι εντολοδόχοι του ΑΚΕΛ. «Γιατί ανέχεστε αυτούς που έχουν καταστρέψει τα όνειρά μας και το κυριότερο γιατί ανέχεστε αυτοί που διοικούν την ομάδα μας να ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ πίσω από κλειστές πόρτες κομματικών γραφείων;», γράφει η ανακοίνωση της Θύρας 9, που αποκαλύπτει και τη στόχευσή της: «Το ραντεβού με την ιστορία είναι ένα, εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, στις επερχόμενες εκλογές του Σωματείου μας». Υπήρξαν και παλαιότερα προσπάθειες για εκλογή αλλά χωρίς επιτυχία, ενώ στο παρελθόν η Θύρα επιχείρησε να ασκήσει πίεση προς το ΑΚΕΛ με παγκύπρια συλλογή των εκλογικών βιβλιαρίων για αποχή από πολιτειακές εκλογές.
Ιδεολογικό χρώμα
«Το ΑΚΕΛ δεν αποφασίζει για κανένα σωματείο, αποφασίζουν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων», ήταν η απάντηση του γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για υποκινούμενη κατάσταση, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει οποιονδήποτε. «Αν ψάξετε σε ιστοσελίδες, σε άρθρα και σε συνεντεύξεις θα τους βρείτε», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της η Θύρα κάλεσε τους οργανωμένους οπαδούς «να κλείσουν τα αυτιά σε αυτούς που θα ψάξουν αλλότρια πολιτικά κίνητρα πίσω από την πορεία» και έδωσε και ένα ιδεολογικό- πολιτικό στίγμα: «Έχουμε ταχθεί με τον πιο επίσημο τρόπο υπέρ της συνέχισης του λαϊκού χαρακτήρα του σωματείου μας και υπέρ της ενίσχυσης της αριστερής ιδεολογίας που κουβαλά αυτή η ιστορική ομάδα. Αυτοί που έχουν αποπολιτικοποιήσει πλήρως την ομάδα μας είναι οι εκάστοτε διορισμένες διοικήσεις που θυμούνται τις ιδεολογικές μας καταβολές μόνο για να μαντρίσουν τα αρνιά τους σε κάθε εκλογική συνέλευση. Η δική μας ιδεολογική δουλειά είναι εκεί και είναι γνωστή σε ολόκληρη την Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και δεν θα ανεχτούμε να καπηλεύονται την ιδεολογία μας ένα μάτσο γραβατωμένοι με σκοπό να ελέγχουν την ομάδα μας». «Δεν θέλουμε να έχουμε καμία ανάμειξη με αυτά τα ζητήματα, εμείς τοποθετούμαστε πολιτικά στα ζητήματα του αθλητισμού», ήταν από την άλλη η θέση του γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού.
 
Η ανθρωπογεωγραφία, ο Λιλλήκας και ο Κατσουρίδης
Η μεγάλη μάζα των οργανωμένων που παραμένουν αμέτοχοι ασπάζονται αρκετές από τις ενστάσεις της λεγόμενης «αντιπολίτευσης», κυρίως ως προς τα διοικητικά και την πορεία της ομάδας
 
Από την ίδρυσή της, αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα η Θύρα (ή καλύτερα οι κατά καιρούς επικεφαλής της), έχει περάσει από πολλές φάσεις. Από την απόλυτη ταύτιση με τη διοίκηση της Ομόνοιας και με την ηγεσία του ΑΚΕΛ, αργότερα πέρασε στην αμφισβήτηση, πολλές φορές και στην πλήρη ρήξη, όπως συμβαίνει τώρα. Άνθρωποι που πέρασαν από τη Θύρα αλλά και άτομα που ακόμη είναι ενεργά, συμφωνούν ότι αυτό το μεγάλο κομμάτι των οργανωμένων οπαδών, (χωρίς να υπολογίζονται οι κατά τόπους σύνδεσμοι φιλάθλων) πλησιάζουν τις 4 χιλιάδες άτομα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σ' εκείνους που αποτελούν και τη μεγάλη μάζα, που ναι μεν μένουν αμέτοχοι από κινητοποιήσεις όπως η τελευταία, έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ, αλλά που σε μεγάλο βαθμό ασπάζονται αρκετές από τις ενστάσεις της λεγόμενης «αντιπολίτευσης», κυρίως ως προς τα διοικητικά και την πορεία της ομάδας. Τη δεύτερη κατηγορία αποτελεί ο λεγόμενος σκληρός πυρήνας που σαφέστατα εγείρει και πολιτικά ζητήματα, κάτι που σε κάθε περίπτωση προκαλεί πολιτικούς πονοκεφάλους στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, που ψάχνει το λάθος. Κάποιοι στην Εζεκία Παπαϊωάννου αλλά και στην Ομόνοια, υποστηρίζουν ότι στους πράσινους οργανωμένους έχουν παρεισφρήσει ακόμη και στοιχεία που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο, κάτι που συμβαίνει και με οργανωμένους οπαδούς άλλων ομάδων. Σ' αυτούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Δώρος Σεραφείμ: «Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε την πόρτα σε κάποιους. Δεν είναι όλοι “Θύρα 9”. Από την ημέρα που μπήκαν κάποια πρόσωπα μέσα, δημιουργούν προβλήματα. Θα παρθούν μέτρα τα οποία θα είναι σωστά», είπε. Η κόντρα της Θύρας με τον Δώρο Σεραφείμ έχει και προϊστορία, αφού ο νυν πρόεδρος αμφισβητήθηκε έντονα από τους οργανωμένους και κατά την προηγούμενη θητεία του στην προεδρία του συλλόγου. «Έχω μία λίστα από το 2010 με προστίματα πέραν του ενός εκατομμυρίου για ζημιές στα γήπεδα και άλλα πολλά. Τα παραπάνω από αυτά είναι η "Θύρα 9" που τα κάνει. Όταν μιλούν για φασισμό, να κοιτάξουν να δουν ποιοι κάνουν το φασισμό», είπε. Στελέχη του ΑΚΕΛ αλλά και της Ομόνοιας υποστηρίζουν ότι κατά καιρούς υπήρξαν προσπάθειες για διείσδυση στην Ομόνοια ατόμων που ήθελαν να έχουν πολιτική επιρροή, αξιοποιώντας το όνομα του σωματείου. Τις τελευταίες μέρες επανήλθε ο ψίθυρος που ακούστηκε κατά καιρούς από ΑΚΕΛ και Ομόνοια ότι πίσω από τους οργανωμένους που καταφέρονται εναντίον του ΑΚΕΛ είναι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Γιώργο Λιλλήκα, πληροφορίες τις οποίες διαψεύδουν στελέχη της Θύρας. Σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες ενέπλεξαν εμμέσως στην αντιπαράθεση και τον βουλευτή Νίκο Κατσουρίδη, τον οποίο παλαιότερα άτομα της Θύρας είχαν προτείνει για την ηγεσία του σωματείου. Επισήμως η ηγεσία του κόμματος δεν αποδίδει κάτι τέτοιο στον Νίκο Κατσουρίδη, ωστόσο στελέχη του ΑΚΕΛ αφήνουν τον ψίθυρο να αιωρείται στην ατμόσφαιρα, προφανώς λόγω και της πολύχρονης σχέσης του Ν. Κατσουρίδη με την Ομόνοια και την επιρροή που ανέκαθεν ασκούσε στο σωματείο αλλά και στην κερκίδα.
 

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Μαραθώνια, χωρίς σημαντικά προβλήματα η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ΤΑ-Όλα όσα έγιναν
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς