Τέσσερις καθοριστικές συναντήσεις με πρώτη στις 20 Απριλίου

Στον καθορισμό των επόμενων τεσσάρων συναντήσεων τους, αρχής γενομένης από τις 20 Απριλίου, συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδής και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Αποφασίστηκε επίσης, αρχής γενομένης από αύριο, η επανέναρξη των συναντήσεων των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.  
 
Επιστρέφοντας στο Προεδρικό μετά την ολοκλήρωση της σημερινής του συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτησε την επανέναρξη του διαλόγου, κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, υπήρξε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων.  
«Έχουμε καταλήξει στις επόμενες τέσσερις συναντήσεις μεταξύ των ηγετών, ενώ από αύριο η ξεκινά η διαδικασία συναντήσεων των δύο διαπραγματευτών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε όπως ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων φέρει σε σημείο που να μπορεί να λεχθεί ότι υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις που οδηγούν στη λύση του κυπριακού προβλήματος.
 
«Συγκλίσεις, οι οποίες θα πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωση, το διεθνές δίκαιο, και που θα δημιουργούν ένα κράτος λειτουργικό και που δεν θα παραγνωρίζει κανενός τις ανησυχίες», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.  
 
Ερωτηθείς κατά πόσο αλλάζει κάτι σε σχέση με την πρότασή του για τρίπτυχο και κατά πόσο η πρότασή του αυτή έγινε αποδεκτή από την τ/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως με βάση το τρίπτυχο θα υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ των διαπραγματευτών, αλλά και των ηγετών.   
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κανένας διαφορετικός ρόλος από τα Ηνωμένα Έθνη εκτός αν το επιθυμούν οι δύο πλευρές. «Να απευθύνουν δηλαδή», εξήγησε, «συγκεκριμένα ερωτήματα για να έχουν παραδείγματα, απόψεις κλπ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τους συμβούλους του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα».  
 
Κληθείς αναφέρει κατά πόσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε κατά τη συνάντηση θέμα φυσικού αερίου, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι, όχι, όχι. Δεν συζητήθηκε κάτι ανάλογο ούτε και θα ήταν δυνατό να δεχθώ να διαπραγματεύομαι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που έχουμε κατ’ επανάληψη πει και απλώς το αναφέρω γιατί το ρωτάται, είναι ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στον κυπριακό λαό».
 
Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με το θέμα των υπαναχωρήσεων της τουρκικής πλευράς από συγκλίσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θα είναι αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών, αλλά και των επαφών των δύο ηγετών κατά τις επόμενες τέσσερις συναντήσεις τους.
 
Αναφορικά με το αν συζητήθηκε η συνέχιση της διάσκεψης της Γενεύης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θα πρέπει να ομολογήσω, ναι. Υπό την έννοια ότι θα υπάρξει πρόοδος σε τέτοιο βαθμό στα θέματα που εκκρεμούν που να μας επιτρέπει να οδηγηθούμε σε νέα διάσκεψη».
 
«Εμείς», συνέχισε, «δεν είμαστε εναντίον της διάσκεψης για τις εγγυήσεις και την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, αρκεί να μην είναι υπό προϋποθέσεις, όπως τις θέτει η Τουρκία, αλλά ως αποτέλεσμα του ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών».
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο άτυπο χρονοδιάγραμμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «ούτε άτυπο, ούτε τυπικό». Όπως είπε, εξαρτάται από τη πραγματική βούληση για επίτευξη λύσης και τις θέσεις που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές στις τέσσερις συναντήσεις ή και στις επόμενες συναντήσεις. «Συνεπώς δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ούτε και αναβαθμισμένος ρόλος των Ηνωμένων Εθνών» υπογράμμισε.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »