Στο τραπέζι των συνομιλιών Αναστασιάδης-Ακιντζί

Επανήρχισαν σήμερα, ύστερα από δυο σχεδόν μήνες διακοπής, οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί ξεκίνησε στις δέκα το πρωί, στην υπό έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) πως η συνάντηση θα είναι κατά κύριο λόγο διαδικαστικής φύσεως και πως θα γίνει συζήτηση για το δρόμο που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος, δηλαδή για τα περαιτέρω βήματα, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία.
 
Εξάλλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε. για το Κυπριακό `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε δήλωσε ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον Τ/κ ηγέτη Ακιντζί ότι παραμένει πεπεισμένος πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για λύση και κατάληξη στα εκκρεμούντα ζητήματα αν επιδειχθεί θέληση, και πως αυτό θα διαφανεί τις επόμενες μέρες. Ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι να γίνει σήμερα μια καλή αρχή.
 
Ο κ. `Ειντε είχε επίσης χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος βρισκόταν στη Μαδρίτη, κατά την οποία συζήτησαν για τη σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών και το τί αναμένεται από αυτήν.
 
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Σερ `Αλαν Ντάνκαν είχε εξάλλου χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, κατά τις οποίες εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
 
Ο Ακιντζί ενημέρωσε τα τ/κ κόμματα
 
Χθες, ο Τ/κ ηγέτης ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα για την επανάληψη του διαλόγου, ενώ μετά την ενημέρωση οι αρχηγοί των κομμάτων, προέβησαν σε δηλώσεις.
 
Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο ΓΓ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντουρσούν Ογκούζ, είπε πως αναμένεται η ε/κ πλευρά να επιδείξει εποικοδομητική στάση, κατά την έκφρασή του, προσθέτοντας πως "οι προετοιμασίες για τις εκλογές και οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες δημιουργούν δυσκολίες".
 
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν, είπε πως έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και ότι ο "πρωθυπουργός" δεν παρέστη ούτε στην ενημέρωση αυτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε σημαντικούς τους επόμενους δύομιση μήνες λέγοντας πως συμφωνεί ότι οι έρευνες στην ΑΟΖ τον Ιούλιο ίσως προκαλέσουν ένταση. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να σκεφτεί το μέλλον και την λύση "αντί τις εκλογές" και ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί συμφωνία τους επόμενους μήνες. Διαφορετικά , πρόσθεσε, τα ρίσκα και για τις δύο πλευρές θα είναι αρνητικά.
 
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, είπε πως δεν τρέφει ελπίδες για λύση γιατί η ε/κ πλευρά βλέπει τους Τ/κ ως μειονότητα και θεωρεί ότι είναι  ιδιοκτήτης στο νησί, κατά την έκφρασή του. Πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει ομοφωνία στη βάση της "ισότητας" με αυτή τη στάση και ότι θα ζητήσει να γίνει δημοψήφισμα στην τ/κ πλευρά για να αποφανθεί αν επιθυμεί να συνεχιστεί η αβεβαιότητα.
 
Από το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρός του Τζεμάλ Οζγιγίτ, είπε πως χάθηκαν δύο μήνες λόγω του ενωτικού δημοψηφίσματος και ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Ανέφερε πως οι συνομιλίες σταμάτησαν όχι λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και πρόσθεσε πως το κόμμα του στηρίζει τους χειρισμούς του Ακιντζί. Κάλεσε ακόμη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να σταματήσει να σκέφτεται τις εκλογές, όπως είπε, και να τηρήσει εποικοδομητική στάση.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί