Εϊντε: Xρειάζεται βούληση ώστε να υπάρξει κατάληξη στα εκκρεμούντα ζητήματα

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένος πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για λύση και κατάληξη στα εκκρεμούντα ζητήματα αν επιδειχθεί θέληση και αυτό, πρόσθεσε, θα διαφανεί τις επόμενες μέρες. Ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι αύριο να γίνει μια καλή αρχή.

Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα ύστερα από συνάντηση μιας και πλέον ώρας με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει και της επανέναρξης των συνομιλιών αύριο, ο κ. Εϊντε δήλωσε πως η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και ότι θα συνομιλήσει αργότερα και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που βρίσκεται στη Μαδρίτη.

Ανέφερε πως σήμερα θέλει να ακούσει τις προσδοκίες των δύο ηγετών για τις συνομιλίες οι οποίες σταμάτησαν για διάστημα οκτώ εβδομάδων, μακράν η μεγαλύτερη διακοπή, και ότι επιθυμεί να βεβαιωθεί πως αύριο θα υπάρξει η βέλτιστη δυνατή επανέναρξη.

Σύμφωνα με τον κ. Εϊντε, αύριο μπορεί να υπάρξει μια καθαρή και σαφής εικόνα πως θα διαμορφωθεί η διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μπορούμε πραγματικά, όπως είπε, να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό. Ο κ. Εϊντε είπε πως πρέπει και οι δύο ηγέτες να νοιώθουν `άνετα` με τη διαμόρφωση της διαδικασίας τις επόμενες εβδομάδες προσθέτοντας ότι μέσω της διαδικασίας αυτής όλα τα ζητήματα πρέπει να είναι στο τραπέζι και να γίνει προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες στα θέματα που εκκρεμούν.

Πρόσθεσε ότι  ο ίδιος και η ομάδα του θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και , τονίζοντας ότι οι όροι εντολής του δεν έχουν αλλάξει και ότι οι ηγέτες ηγούνται της διαδικασίας.

Ο Ειδικός Σύμβουλος είπε ότι σίγουρα ο ίδιος δεν θέλει επιδιαιτησία, ούτε και οι ηγέτες το επιθυμούν, ούτε και τα Ηνωμένα Εθνη.
Ανέφερε ότι οι Κύπριοι θα βρουν τη λύση και η όλη διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Πρόσθεσε πως ο ίδιος θα ρωτήσει τους ηγέτες πως ο ίδιος μπορεί να φανεί βοηθητικός και χρήσιμος και πως επιθυμούν τα ΗΕ να οργανώσουν αυτή την υποστήριξή τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 Ο κ. Είντε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι χάθηκε πολύς χρόνος και πολλή εμπιστοσύνη και ότι ενώ οι ηγέτες μπορεί να ξαναχτίσουν ό, τι χάθηκε, και οι δύο κοινότητες έχουν αρχίσει να διατυπώνουν πιο σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία αυτής της διαδικασίας.
Εξέφρασε την άποψη ότι επαφίεται στους ηγέτες να επενδύσουν και πάλι στο να υπάρξει αξιοπιστία που είναι απαραίτητη καθώς, πρόσθεσε, συζητάμε για μια σειρά από πρακτικά ζητήματα σχετικά με θέματα συντάγματος, ιδιοκτησίας, ασφάλειας, αλλά στο τέλος της ημέρας και οι δύο κοινότητες πρέπει να θέλουν να επανενωθούν και να ζήσουν μαζί και αυτή είναι η ευθύνη για τους ηγέτες πρώτα και κύρια , αλλά και για άλλους φορείς της κοινωνίας.

Ανέφερε πως από τη συνομιλία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους ηγέτες, διαφάνηκε ότι έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα για να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και ότι εκτιμούν το γεγονός πως οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε μπορούν και πάλι να συναντηθούν.

Πάντως ο κ. Εϊντε ανέφερε πως αυτό δεν εγγυάται ένα δραστικό αποτέλεσμα και ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Εξέφρασε την άποψη ότι με δεδομένες τις συζητήσεις των περασμένων μηνών όπου τέθηκαν όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις πάνω στο τραπέζι ,  πραγματικά ήρθε ο χρόνος για να ολοκληρωθεί  η διαδικασία και να επενδύσουμε στο πως μπορούν να γεφυρωθούν τα εκκρεμή ζητήματα.
Είπε ότι εξακολουθεί να είναι πεπεισμένος ότι αυτό είναι δυνατό, ωστόσο δεν χρειαζόμαστε μόνο την ευκαιρία αλλά και την βούληση.

Απαντώντας σε ερώτηση , ανέφερε ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε όλους αυτούς τους μήνες ήταν βοηθητική και έφερε τους ηγέτες στο σημείο που είναι σήμερα στο διάλογο , προσθέτοντας ότι σε αυτό το σημείο δεν έχει έρθει ποτέ στο παρελθόν άλλοι ηγέτες.

Σύμφωνα με τον κ. Εϊντε, το τί βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου δεν έχει επιτευχθεί ποτέ ξανά στη μακρά ιστορία του Κυπριακού προσθέτοντας ότι όταν φτάσουμε στο τέλος, και αυτό ήταν στη Γενεύη, θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε όλα τα ζητήματα να συζητηθούν μαζί για συνολική διευθέτηση και αυτό είναι το ζητούμενο για τους ηγέτες αύριο.

Ανέφερε πως ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι πέραν από αυτό που του ζητούν οι ηγέτες και ότι θα αναμένει από αυτούς να αποφασίσουν πως θα προχωρήσει η διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες , προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται περισσότερο στις εβδομάδες παρά στους μήνες.

Σε ερώτηση για τις συμφωνίες για τους υδρογονάνθρακες που έχει υπογράψει η ΚΔ, ο κ. Εϊντε είπε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο γι` αυτό και ότι προτιμά να επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν τις συνομιλίες αυτές καθ` αυτές .
Ανέφερε πως αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις συνομιλίες γνωρίζουμε ότι οι πόροι αυτοί θα πρέπει να μοιράζονται και αυτό είναι ήδη μια  παράμετρος που έχει αναγνωριστεί στις συνομιλίες.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια