Ο Αναστασιάδης στη Σύνοδο "Med 7" στην Ισπανία

Στη Μαδρίτη πραγματοποιείται σήμερα η σύνοδος των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες πρόκειται να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ, λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας του Brexit.
 
Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι του Πάρδο, κοντά στην ισπανική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ισπανίας, τη Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Ελλάδας, για τρίτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2016.
 
Οι επτά ηγέτες θα συναντηθούν αρχικά για ένα «γεύμα εργασίας» και θα ολοκληρώσουν τη συνάντησή τους περίπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας).
 
Η σύνοδος αυτή προσφέρει την ευκαιρία στις επτά χώρες «να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας και δέσμευσης υπέρ του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια αποφασιστικής σημασίας περίοδο» για την ΕΕ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ισπανία, που προεδρεύει της συνόδου.
 
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι μια ενδεχόμενη εκλογή της Λεπέν «θα είναι μια καταστροφή», υποδέχεται τους ομολόγους του των υπόλοιπων έξι χωρών, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην αριστερά: ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και ο Μαλτέζος Τζόζεφ Μουσκάτ. Εξαίρεση αποτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
 
Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και η Συρία.
 
Η τρίτη σύνοδος «Med 7» πραγματοποιείται πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστούν οι βασικές αρχές στη διαπραγμάτευση για το Brexit.
 
Στη Σύνοδο Κορυφής των 7 νοτίων κρατών μελών θα συμμετέχει σήμερα το μεσημέρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, «νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Μαριάννο Ραχόι, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Palacio Real del Pardo, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους επτά αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών της ΕΕ». Ακολούθως, αναφέρεται, «οι επτά αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ».
 
«Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους επτά αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», σημειώνεται. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν στη Μαδρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»