ΥΠΕΞ :Δεν εξέρχεται της διεθνούς νομιμότητας η απόφαση Τραμπ για τη Συρία

Η Λευκωσία θεωρεί ότι η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ να προβεί σε στρατιωτική δράση στη Συρία δεν θεωρείται ότι εξέρχεται της διεθνούς νομιμότητας όταν πρόκειται αποδεδειγμένα για θέμα σοβαρής παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η Κύπρος, σημείωσε, είναι σύμφωνη με την ανακοίνωση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για το θέμα, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία επιθυμεί το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη σημερινή κατάσταση στη Συρία και να προσδιορίσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και ιδιαίτερα η χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχου πληθυσμού αποτελεί για μας έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι άκρως καταδικαστέο.”

Συνοδεύουμε όμως τη θέση μας, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εκδώσαμε χθες, πριν τα γεγονότα, πριν την αντίδραση των ΗΠΑ, και από τη θέση ότι “οι όποιοι θα θεωρηθούν ως υπαίτιοι οφείλουν να λογοδοτήσουν,” πρόσθεσε.

“Επ` αυτού δεν μπορεί να υπάρχει έκπτωση,” τόνισε.

Ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι η Κύπρος συνέβαλε σημαντικά στις επιχειρήσεις του ΟΑΧΟ για την έξοδο των χημικών όπλων από τη Συρία, σημειώνοντας ότι η σήμερα παραβίαση των αποφάσεων του ΟΑΧΟ είναι μία σοβαρή εξέλιξη.

“Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ να προβεί σε στρατιωτική δράση δεν θεωρείται ότι εξέρχεται της διεθνούς νομιμότητας όταν πρόκειται  αποδεδειγμένα θέμα σοβαρής παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου,” είπε στο ΚΥΠΕ ο ΥΠΕΞ.

Είναι λυπηρό, συνέχισε, διότι λίγες μέρες προηγουμένως είχε αναγγελθεί πολιτική που έδιδε προτεραιότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα του ΙΚ και τοποθετείτο, όσον αφορά την εσωτερική κατάσταση στη Συρία, αφήνοντας το συριακό λαό να αποφασίσει για τη μελλοντική πολιτική λύση και τη μελλοντική κυβέρνηση στη Συρία.

“Αυτή η θέση ευνοεί και τη δική μας θέση που επιθυμεί το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και γενικά την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία, ενθαρρύνοντας τις διάφορες πλευρές να προχωρήσουν στην εξεύρεση μια πολιτικής κρίσης,” συμπλήρωσε.
 Είναι κρίμα, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, “γιατί όλα αυτά σήμερα ανατρέπονται από μία ενέργεια η οποία θέτει εν αμφιβόλω την προοπτική σύντομης πολιτικής εξομάλυνσηςΚληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη θέση της Ρωσίας, μιας φιλικής χώρας προς την Κύπρο, που επέκρινε τις ΗΠΑ, ο Υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία είναι φιλική χώρα, τόνισε ότι “η πολιτική μας απέναντι στη Ρωσία παραμένει παραδοσιακά η ίδια, η Ρωσία γνωρίζει ότι ταυτόχρονα είμαστε και μέλη της ΕΕ και καλυπτόμαστε και από τις κοινές αποφάσεις της ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σύμφωνοι με την ανακοίνωση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ επί του θέματος αυτού.”

Αναφορικά με τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή μας και απαντώντας σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ εξήγησε ότι η ακτίνα των πυραύλων αυτών είναι πολύ μεγάλη, και δεν ξέρουμε πού βρισκόντουσαν τα πλοία, στην περιοχή ή κοντά στην Ισπανία.

“Η Κύπρος ούτε γνώριζε, ούτε είχε καμιά ανάμειξη, ούτε αναμέναμε να γνωρίζουμε,” κατάληξε στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ