Υπερισχύουν στον πρώτο γύρο Αναστασιάδης-Νικόλας

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στον δεύτερο γύρο θα βρίσκεται εκτός συγκλονιστικών ανατροπών και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κούρσα για δύο άλογα και ντέρμπι Αναστασιάδη-Νικόλα οι Προεδρικές
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηφίζουν Νικόλα ως καταλληλότερο για κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μόνο οι μισοί ΑΚΕΛικοί θέλουν Άντρο, δεν τους τραβά καθόλου ο Λιλλήκας
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τον Αναστασιάδη το χάος για υποψήφιος του ΔΗΣΥ 
 

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE για τις προεδρικές εκλογές, και συγκεκριμένα μέσα από την καταγραφή των προθέσεων του εκλογικού σώματος σε διάφορα πιθανά σενάρια του πρώτου γύρου.  
 
Για τους σκοπούς της έρευνας, δόθηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι όλοι όσοι θεωρούνται περίπου βέβαιο πως θα είναι οι βασικοί υποψήφιοι, δηλαδή οι Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας, ενώ σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, όπου το σκηνικό παραμένει περισσότερο θολό από κάθε όλα κομματικό χώρο, δόθηκε ως πιθανός υποψήφιος ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.
 
Σενάριο 1

 
Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος είναι οι δύο που περνούν στον δεύτερο γύρω των προεδρικών εκλογών, σε περίπτωση ενός πρώτου γύρου με υποψήφιους τους δύο, καθώς και τον Γιώργο Λιλλήκα.
 
Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 38%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 29% και ο Γιώργος Λιλλήκας 19%.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης
Φυσιολογικά, ο Νίκος Αναστασιάδης αντλεί τις περισσότερες ψήφους από την δεξαμενή του ΔΗΣΥ, με την συσπείρωση του Συναγερμού γύρω από την υποψηφιότητά του να βρίσκεται στο 81%.   Καλή απήχηση μια πιθανή υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκει και ανάμεσα στις τάξεις των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλληλεγγύη, καθότι επιλέγεται από έναν στους τρεις(σ.σ. από το 32% των ψηφοφόρων της Αλληλεγγύης), ενώ απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει και το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ψηφίζεται από δύο στους δέκα ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.
Την ίδια ώρα, ένα 12% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ ψηφίζουν Νίκο Αναστασιάδη αντί τον πρόεδρο του κόμματός τους Νικόλα Παπαδόπουλο, όπως επίσης ψηφίζει Αναστασιάδη και ένα 12% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ.  Τέλος, από τη δεξαμενή της Συμμαχίας Πολιτών, ο Νίκος Αναστασιάδης αντλεί ένα 3%, το οποίο επιλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντί του προέδρου του κόμματός τους.  
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος
Από την άλλη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος συσπειρώνει γύρω από την υποψηφιότητά του το 80% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων, ενώ ψηφίζεται και σχεδόν από τους μισούς(σ.σ. σε ποσοστό 47%), ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ. Την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ επιλέγουν επίσης τρεις στους δέκα ψηφοφόρους της Αλληλεγγύης, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταφέρνει να παρεισφρήσει σε σημαντικό ποσοστό(σ.σ. 17%), ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Συμμαχίας Πολιτών, παρά την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. Από την δεξαμενή του ΑΚΕΛ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αντλεί ένα 24% και από τη δεξαμενή του ΔΗΣΥ ένα 11%.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας
Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Λιλλήκα, όπως θα ήταν αναμενόμενο την μεγαλύτερη δύναμή του, σε ποσοστό 77%, την αντλεί από την δεξαμενή των ψηφοφόρων της Συμμαχίας Πολιτών. Σημαντικό είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ που επιλέγει να τον ψηφίσει, καθότι ανέρχεται στο 35%, ενώ Γιώργο Λιλλήκα ψηφίζουν και τρεις στους δέκα ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.  Από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, δηλαδή τα δύο κόμματα από τα οποία προέρχονται οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο Γιώργος Λιλλήκας εξασφαλίζει 3% και 4%, αντίστοιχα.
 
Και οι ΑΚΕΛικοί
Στο σενάριο πρώτου γύρου με υποψήφιους τους Νίκου Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα, το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που εμφανίζεται ως το περισσότερο πολυδιασπασμένο όσον αφορά τις επιλογές των ψηφοφόρων του, αφού 19% καταλήγει στον Νίκο Αναστασιάδη, 24% στον Νικόλα Παπαδόπουλο, 31% στον Γιώργο Λιλλήκα, ενώ ένα 26% τν ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν.    
 
Σενάριο 2   


Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος είναι οι δύο που περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών και στο σενάριο κατά το οποίο στην εξίσωση του πρώτου γύρου προστίθεται ως υποψήφιος πέραν του Γιώργου Λιλλήκα, και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
 
Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 36%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 25%, ο Γιώργος Λιλλήκας 16% και ο Άντρος Κυπριανού 13%. Προκύπτει δηλαδή πως το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθότι όχι απλώς ο υποψήφιος του δεν καταφέρνει να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά καταγράφει και ένα ποσοστό που ούτε καν πλησιάζει την εκλογική δύναμη του κόμματος, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης
Στο σενάριο αυτό, ο Νίκος Αναστασιάδης συσπειρώνει γύρω από την υποψηφιότητά του το 80% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, αντλεί ένα 32% από την δεξαμενή ψήφων της Αλληλεγγύης, ένα 12% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, ένα 9% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ένα 6% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και ένα 3% των ψηφοφόρων της Συμμαχίας Πολιτών.
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος
Βασική πηγή άντλησης ψήφων για τον Νικόλα Παπαδόπουλο παραμένει το ΔΗΚΟ, από το οποίο αντλεί το 76% των ψηφοφόρων του, καθώς και η ΕΔΕΚ, από τους ψηφοφόρους της οποίας επιλέγεται σε ποσοστό 43%. Στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ καταλήγει επίσης το 30% των ψηφοφόρων της Αλληλεγγύης ενώ από τον ΔΗΣΥ μαζεύει το 10% των ψηφοφόρων του, από το ΑΚΕΛ το 8% και από τη Συμμαχία Πολιτών το 13%.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας  
Τον Γιώργο Λιλλήκα ψηφίζουν οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους της Συμμαχίας Πολιτών, τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, καθώς και δύο στους δέκα ψηφοφόρους της Αλληλεγγύης. Στον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών δίνει την ψήφο του και ένα 12% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ενώ από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ο Γιώργος Λιλλήκας εξασφαλίζει 2% και 4% αντίστοιχα.
 
Ο Άντρος Κυπριανού  
Τέλος σε ό,τι αφορά τον Άντρο Κυπριανού, καταφέρνει να συσπειρώσει γύρω από την υποψηφιότητά του μόλις έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ενώ στα πολύ ρηχά κινείται η συγκομιδή του από τα υπόλοιπα κόμματα(σ.σ. σε αντίθεση με τις διαρροές του ΑΚΕΛ), καθώς ψηφίζεται από ένα 6% της ΕΔΕΚ και από ένα 4% του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.
 
Σενάριο 3


Με ανεβασμένα ποσοστά εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στο σενάριο κατά το οποίο στον πρώτο γύρο είναι υποψήφιος μαζί με τους Νίκο Αναστασιάδη και Άντρο Κυπριανού, χωρίς δηλαδή τον Γιώργο Λιλλήκα ως υποψήφιο.
  
Στο σενάριο αυτό, στον δεύτερο γύρο περνούν ο Νίκος Αναστασιάδης(εξασφαλίζει 37%) και ο Νικόλας Παπαδόπουλος(εξασφαλίζει 34%). Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μένει εκτός δεύτερης Κυριακής, καθότι εξασφαλίζει 17%.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης  
Σε αυτό το σενάριο, ο Νίκος Αναστασιάδης αντλεί το 80% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, ενώ τον ψηφίζουν και τρεις στους δέκα ψηφοφόρους της Αλληλεγγύης. Από την δεξαμενή ψήφων του ΔΗΚΟ εξασφαλίζει ένα 12%, του ΑΚΕΛ 9%, της ΕΔΕΚ 6% και της Συμμαχίας Πολιτών 7%.
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος
Σχεδόν στο 80% βρίσκεται στο σενάριο αυτό η συσπείρωση του ΔΗΚΟ γύρω από την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, την ώρα που κατακόρυφα ανεβαίνει η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ γύρω από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, καθότι ανέρχεται σε σχεδόν 90%. Τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ψηφίζουν επίσης έξι στους δέκα ψηφοφόρους της Συμμαχίας Πολιτών, καθώς και ένα 46% των ψηφοφόρων της Αλληλεγγύης. Από τον ΔΗΣΥ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξασφαλίζει ένα 11% και από το ΑΚΕΛ ένα 8%.
 
Ο Άντρος Κυπριανού
Στο 74% ανεβαίνει στο σενάριο αυτό η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ γύρω από την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Άντρου Κυπριανού, ο οποίος εξασφαλίζει επίσης 7% από την Συμμαχία Πολιτών, 6% από την ΕΔΕΚ και ένα 4% από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.
 
Σενάριο 4


Από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Γιώργο Λιλλήκα θα αποτελείτο το ζευγάρι του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, αν στον πρώτο γύρο υποψήφιοι ήταν οι Νίκος Αναστασιάδης, Γιώργος Λιλλήκας και Άντρος Κυπριανού.
 
Στο σενάριο αυτό, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 45%, ο Γιώργος Λιλλήκας 24% και ο Άντρος Κυπριανού 16%.  

Ο Νίκος Αναστασιάδης
Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ γύρω από τον Νίκο Αναστασιάδη ανεβαίνει στο σενάριο αυτό στο 85%, ενώ επιλέγεται επίσης από τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους της Αλληλεγγύης. Στον Νίκο Αναστασιάδη πάει επίσης ένα 12% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, ένα 10% των ψηφοφόρων της Συμμαχίας Πολιτών και ένα 11% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ.  

Ο Γιώργος Λιλλήκας
Γύρω από την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα συσπειρώνεται στο σενάριο αυτό το 84% των ψηφοφόρων της Συμμαχίας Πολιτών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το 65% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ. Τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών ψηφίζουν ένας στους τρεις ΔΗΚΟϊκούς και ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Αλληλεγγύης, ενώ εξασφαλίζει 9% του ΑΚΕΛ και ένα 4% του ΔΗΣΥ.

Ο Άντρος Κυπριανού
Την μεγαλύτερη δύναμή του ο Άντρος Κυπριανού αντλεί από τη δεξαμενή ψήφων του ΑΚΕΛ, με τη συσπείρωση του κόμματος γύρω από την υποψηφιότητά του Γενικού του Γραμματέα να βρίσκεται στο 69%. Απ’ εκεί και περά, ο κ. Κυπριανού συγκεντρώνει από ένα 12% του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ένα 4% του ΔΗΣΥ και ένα 3% της Συμμαχίας Πολιτών.  
 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE
 
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές