Ευρωπαϊκό κεκτημένο για Τ/κ ζήτησε από την Ευρώπη ο Ακιντζί

Περισσότερη εργασία για την εναρμόνιση των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ζήτησε ο Μουσταφά Ακιντζί από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντας ότι μετά την επανέναρξη των συνομιλιών θα προσπαθήσουν για μεγαλύτερη συμφωνία σε σημαντικά κεφάλαια ώστε μετά να πάμε σε συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης.
 
Επίσης μίλησε για πιθανές εντάσεις σε περίπτωση που προχωρήσει το θέμα των υδρογονανθράκων "και δεν γίνει πεδίο συνεργασίας", ενώ επανέλαβε τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για τις "τέσσερις ελευθερίες" των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και εκείνη με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι που είχε προηγηθεί. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ικανοποιημένος και από αυτές αλλά και από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν στην συνάντηση με τον κ. Γιούνγκερ συζήτησε ένα χρονοδιάγραμμα για μια νέα Διάσκεψη της Γενεύης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτή τη φορά υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός όσον αφορά την λύση και την πραγματοποίηση μιας νέας Διάσκεψης. Έκανε λόγο σε μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς στα κοιτάσματα υδρογρονανθράκων, “στα οποία έχουμε και εμείς μερίδιο. Εάν αυτά τα βήματα προχωρήσουν, δυστυχώς, ακόμα και αν δεν το θέλουμε, θα γίνουν αιτία για νέες εντάσεις”. Επανέλαβε ότι ο ίδιος θέλει το θέμα αυτό να γίνει πεδίο συνεργασίας.
 
Ρωτήθηκε επίσης εάν πιστεύει ότι η ΕΕ, σε μια περίοδο που η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, μπορεί να γίνει ξανά ενωτική δύναμη συμβάλλοντας στην επίλυση του Κυπριακού και πως αντιμετωπίζεται από την ΕΕ το αίτημα της Άγκυρας για τις 4 ελευθερίες και το θέμα των εγγυήσεων.
 
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι πρόκειται για θέμα ίσης αντιμετώπισης των Τούρκων και Ελλήνων πολιτών αλλά και την αναφορά στις δύο αυτές χώρες που υπήρχε στο Σύνταγμα του `60. Το θέμα, είπε, συζητήθηκε και από προηγούμενους ηγέτες και υπήρξε κατάληξη για το πώς μπορούσε να υπάρξει ίση μεταχείριση χωρίς να χαλάσουν οι δημογραφικές ισορροπίες.
 
Κατά τον κ. Ακιντζί το τελευταίο διάστημα η ε/κ πλευρά έχει μεγαλοποιήσει το θέμα αλλά ο ίδιος είδε κατά τις επαφές του ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα. “Αρκεί να γίνει εργασία με καλή θέληση. Είναι προβοκατόρικο να θεωρείται ότι αυτό είναι αδύνατο και πως 80 εκ Τούρκων θα μπουν από την πίσω πόρτα στην ΕΕ. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα”. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει η συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα