Ο Έιντε ενημερώνει τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα στο δείπνο

 Τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενημερώνει σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε για το αποτέλεσμα του δείπνου που παρέθεσε την Κυριακή στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακινζτί.

Η ενημέρωση γίνεται και ενόψει της αυριανής συνάντησης του κ. Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στις Βρυξέλλες.

Σχολιάζοντας τα του δείπνου, διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, εκτιμούν ότι «η ατμόσφαιρα στο δείπνο ήταν καλή». Ωστόσο σημειώνουν ότι η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν παρουσιάστηκε πρόθυμος να υποχωρήσει στην απαίτησή του αναφορικά με επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ χαρακτηρίζουν τη στάση του στο δείπνο «επιθετική».

Αντίθετα  πιστώνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με καλή διάθεση και προθυμία να καταβάλει προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, εκτιμώντας ότι «ήρθε στο δείπνο με ανοικτά τα χέρια».

Σήμερα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο κ. Έιντε συναντήθηκε με τον κ. Ακιντζί σε μια προσπάθεια να τον πείσει να βάλει ένα τέλος στη ρητορική και τις απαιτήσεις του σε ό,τι αφορά στο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, σε σχέση με τις συνομιλίες. Όπως σημειώνουν, ο κ. ‘Ειντε φαίνεται να άρχισε να σκέφτεται τι θα μπορούσε να αποτελέσει «σχέδιο Β», σε περίπτωση που χαθεί η παρούσα ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό. Παράλληλα εκφράζεται ανησυχία λόγω του ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και περνά ο καιρός, έχοντας κατά νου το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, τις προεδρικές εκλογές καθώς και σκέψεις στην έδρα του ΟΗΕ για μείωση στο κόστος ειρηνευτικών αποστολών των ΗΕ.
 
Η διεθνής κοινότητα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ, δεν φαίνεται να ασπάζεται την ουσία του επιχειρήματος που προβάλλει ο Τ/κ ηγέτης σε σχέση με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, ότι δηλαδή η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης που υπέβαλε το ΕΛΑΜ συνιστά αλλαγή πορείας στις επιδιώξεις της ε/κ πλευράς.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια