Προς επανεκκίνηση, αλλά ζητούμενο η ουσιαστική πορεία των συνομιλιών

Εβδομάδα διαβουλεύσεων μπορεί να χαρακτηριστεί η τρέχουσα εβδομάδα, αφού επιστρέφει στην Κύπρο, στα μέσα της εβδομάδας, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε για επαφές, ενόψει και του δείπνου που θα παραθέσει την προσεχή Κυριακή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείπνο προθέρμανσης για επανέναρξη των συνομιλιών το βράδυ της Κυριακής
 
Όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ενόψει της καθόδου του, ο κ. Έιντε επικοινώνησε με τους δύο ηγέτες για καθορισμό της κοινωνικής συνάντησης, αλλά κυρίως για να συζητήσει μαζί τους νέους τρόπους, που θα βοηθήσουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών.
 
Αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην Κύπρο θα βρίσκεται και ο Τζόναθαν Άλαν, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για θέματα Άμυνας και Πληροφοριών στο Φόρεϊν Όφις, ο οποίος ήταν επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Γενεύης.
 
Ο κ. Άλαν θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.
 
Οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη 30 Μαρτίου. Ο Βρετανός διπλωμάτης αναμένεται να έχει επαφές και στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απουσιάζει στη Μάλτα το διήμερο 29-30 Μαρτίου.
 
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Άλαν, επίσκεψη ρουτίνας, υπό την έννοια ότι διατηρεί τακτική επαφή με παράγοντες που ασχολούνται με το Κυπριακό.
 
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ερώτημα στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες δεν αφορά τόσο την επανέναρξη αυτή καθ’ αυτήν των συνομιλιών, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι, το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις δεδομένων των απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς.
 
Το αίτημα της Άγκυρας για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που προέβαλε η Τουρκία στις συνομιλίες στην Ελβετία, το οποίο οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «ανεδαφικό», καθώς και άλλες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως η απαίτηση για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, η επαναφορά του όρου που υπήρχε στο σχέδιο Ανάν για συναπόφαση Ε/κ και Τ/κ σε θέματα που αφορούν την ορθή λειτουργία του κράτους, και η αντίληψη που έχουν για το τι εστί «πολιτική ισότητα», δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία.
 
Υπήρξε οπισθοδρόμηση από τουρκικής πλευράς, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι η ε/κ πλευρά έκανε πάρα πολύ γενναιόδωρες κινήσεις.
 
Όπως διαφάνηκε, ο κ. Ακιντζί εγκατέλειψε τις συνομιλίες σε ένα κομβικό σημείο όταν η Τουρκία δεν ήθελε να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό. Συναφής με αυτή την εξέλιξη είναι και η τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.  
 
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο λόγος που διακόπηκαν οι συνομιλίες είναι γιατί «η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνόησε τα δικά μας θετικά βήματα, και δεν έλαβε υπόψη της τις δικές μας επιθυμίες». «Εμείς», πρόσθεσε, «γνωρίζουμε και τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε».
 
«Συνομιλίες μόνο εάν…»
Στο μεταξύ, οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού μπορούν να επαναρχίσουν μόνο εφόσον ανατραπεί πλήρως η απόφαση της Βουλής σε ό,τι αφορά το Ενωτικό Δημοψήφισμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη ανέφερε ότι όπως είπε πολλές φορές και ο Μουσταφά Ακιντζί, η επανέναρξη των συνομιλιών είναι εφικτή εφόσον ανατραπεί πλήρως η απόφαση της Βουλής για να γίνεται αναφορά στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης κατά την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.
 
Ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε πως μπορεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο πλαίσιο κοινωνικής συνάντησης εφόσον η νέα νομοθεσία η οποία, όπως ισχυρίστηκε, διορθώνει την προηγούμενη λανθασμένη απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, περάσει από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
 
Και πρόσθεσε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε στον κ. Έιντε τρεις πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνάντησης, 30 και 31 Μαρτίου και 2 Απριλίου.
 
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη είπε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας με τις ψήφους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ έλαβε την «απαραίτητη» απόφαση και έτσι η κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου.
 
Επανέλαβε δε πως η επανέναρξη των συνομιλιών είναι εφικτή εφόσον ανατραπεί πλήρως η απόφαση της Βουλής για να γίνεται αναφορά στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης κατά την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε